Zdravlje 24. srpnja 2024.

Dodajte ovaj sastojak u kavu i poboljšajte svoje zdravlje mozga, preporučuje neurolog

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste onaj tip osobe - "nema bez razgovora prije kave" i uživate u tom jutarnjem ritualu, možda biste u svoj omiljeni napitak trebali dodati i sastojak koji bi mogao pomoći zdravlju vašeg mozga.

Evo zašto su kava i cimet savršeni par za energična jutra i jačanje zdravlja vašeg mozga i kognitivnih funkcija tijekom dana, piše Well+Good.

Dobrobiti kave za zdravlje mozga

Prije nego što objasnimo dobrobiti uživanja u cimetu uz kavu, ponovimo kako je i zašto kava sama po sebi tako moćna. Prema Shaheen Lakhanu, dr. med., neurologu sa sjedištem u Miamiju, kava je više od običnog jutarnjeg obroka.

“Mogu sa sigurnošću reći da kava nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni spoj u kavi, djeluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može potaknuti kratkoročno pamćenje,” objašnjava. Budući da je kava solidan izvor antioksidansa, ona također može pomoći u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa, što može pomoći u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti mozga, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, kaže dr. Lakhan.

"Neke su studije također pokazale da redovita konzumacija kave može imati zaštitne učinke na mozak i potencijalno smanjiti rizik od moždanog udara", nastavlja dr. Lakhan. Iako je potrebno više istraživanja o potencijalu kave da bude moćna komponenta prehrane za odgađanje pojave Alzheimerove bolesti, dr. Lankhan kaže da bi umjereni unos kave “mogao biti jednostavan, ali učinkovit način ulaganja u vaše dugoročno kognitivno zdravlje”.

Možda te zanima... Hladna ili topla kava: koja je bolja za zdravlje? Hrana

Kako cimet s kavom može pomoći u jačanju zdravlja mozga

Koliko god kava sama po sebi bila snažna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanjem nekoliko mrvica cimeta njezine prednosti (da ne spominjemo okus) mogu se podići na višu razinu. “Cimet sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne kognitivne funkcije tijekom dana. Također je bogat antioksidansima i ima protuupalna svojstva koja bi mogla pridonijeti dugoročnom zdravlju mozga”, objašnjava dr. Lakhan.

Prema analizi 40 studija iz 2024. objavljene u časopisu Nutritional Neuroscience, cimet može značajno poboljšati kognitivne funkcije – učenje i pamćenje – te pomoći u sprječavanju i smanjenju kognitivnih oštećenja. Ranija istraživanja "sugeriraju da bi cimet potencijalno mogao pomoći u sprječavanju ili usporavanju napredovanja neurodegenerativnih bolesti", dodaje dr. Lakhan, iako je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se te tvrdnje dokazale.

Ipak, dr. Lakhan zagovara kavu začinjenu cimetom kao siguran i jednostavan način jačanja obrane vašeg mozga tijekom godina. “Ne radi se samo o okusu; radi se o pružanju dodatnog sloja zaštite vašim neuronima,” kaže on.

kava Možda te zanima... Kava nas čini zdravijima, a poboljšava i pamćenje, ali samo pod ovim uvjetom Hrana

Više načina za poboljšanje utjecaja kave na zdravlje mozga

Cimet s kavom jednostavan je trik za poboljšanje kognitivnih i zdravstvenih prednosti vašeg napitka, kako svakodnevno tako i dugoročno. Ali, ovaj dinamični duo također je preporučen za redovitu podršku zdravlju vaših crijeva. Kako biste stvari podigli na višu razinu, poslušajte sljedeće savjete i učinite svoju šalicu kave što zdravijom.

Odustanite od umjetnih zaslađivača

Dok svoju kavu začinjavate cimetom, možda biste trebali izbaciti i umjetna sladila kako biste udvostručili zaštitne učinke. "Neki umjetni zaslađivači, kao što su aspartam, sukraloza i saharin, povezani su s negativnim učincima na crijevne bakterije, što bi moglo neizravno utjecati na zdravlje mozga kroz osovinu crijeva-mozak", upozorava dr. Lakhan.

Nemojte stavljati kremasta vrhnja u kavu

Dok razmišljate o ispijanju kave koja može pomoći zdravlju vašeg mozga, bilo bi također dobro odreći se kremastih vrhnja s okusom koja se često dodaju u kavu. “Mnoga sadrže velike količine dodanih šećera i nezdravih masti, mogu pridonijeti upalama i potencijalno povećati rizik od kognitivnog pada tijekom vremena”, kaže Lakhan.

Možda te zanima... Je li loše piti kavu kada ste prehlađeni ili imate gripu Zdravlje

Neka vaša kava bude što prirodnija

Ako cimet sam po sebi nije dovoljan da zadovolji vaše nepce, dr. Lakhan savjetuje da se odlučite za zdravije alternative od gore navedenih kako biste popili kavu. "Za one koji više vole kavu s mlijekom, odlučite se za nezaslađeno biljno mlijeko ili za male količine običnog mlijeka što je zdraviji izbor od zaslađenih i aromatiziranih opcija", objašnjava.

Što se tiče zaslađivača, predlaže korištenje malih količina prirodnih zaslađivača ili njihovo postupno potpuno smanjivanje. Dobra je vijest da nakon što ukinete ili ograničite unos dodanih šećera, vaši okusni pupoljci mogu se prilagoditi novom napitku u roku od samo šest dana, a vi ćete poboljšati okus vaše kave začinjene cimetom bez umjetnih i slatkih dodataka.

“Vaš mozak žudi za jednostavnošću. Čista šalica kave je kao čist put za vaše neurone da se aktiviraju u sivim stanicama,” zaključuje dr. Lakhan.

Možda te zanima... 9 lijekova uz koje ne biste trebali piti kavu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.