Zdravlje 03. kolovoza 2017.

Dobre vijesti za ljubitelje alkohola: Smanjuje demenciju i poboljšava opće raspoloženje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači s University of California San Diego provodili su istraživanja na 1344 adolescenta tijekom 29 godina u Kaliforniji. Istraživanje, koje je provedeno većinom na bijelcima srednje do više klase, pokazalo je da oni koji piju jedno do tri alkoholna pića dnevno žive duže i zdravije.

Istraživanje pokazuje da oni koji piju tolike količine alkohola imaju veću vjerojatnost da će do 85. godine živjeti bez demencije ili drugih kognitivnih oštećenja u usporedbi s onima koji ne konzumiraju alkohol. No, istraživači su upozorili da prekomjerni unos alkohola može izazvati demenciju. 

Možda te zanima... 100-godišnjakinja otkriva da je vino tajna njezine dugovječnosti Zdravlje

"Istraživanje je jedinstveno jer smo uzeli u obzir zdravlje starijih muškaraca i žena i otkrili da konzumacija alkohola nije samo povezana sa smanjenom smrtnošću, već s većom šansom da osobe ostanu kognitivno zdrave u starijoj dobi", rekla je glavna autorica istraživanja dr. Linda McEvoy.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživanje se provodilo na području jedne regije San Diega - Rancho Bernardo od 1984. do 2013. godine. Istraživači su otkrili da je dvostruka vjerojatnost da su osobe koje su pile "umjerene do veće" količine alkohola pet do sedam dana u tjednu kognitivno zdravije od onih koje ne piju alkohol.

Možda te zanima... Hoće li označavanje kalorijske vrijednosti alkoholnih pića smanjiti zloupotrebu alkohola? Hrana

"Umjereno pijenje" definirano je kao konzumiranje do jednog alkoholnog pića dnevno za odrasle žene bilo koje dobi i muškaraca od 65 godina. Za muškarce starije od 65 godina to podrazumijeva konzumaciju do dva pića dnevno. "Teško pijenje" definirano je kao konzumacija do tri alkoholna pića dnevno za žene bilo koje odrasle dobi i za muškarce dobi od 65 i više godina. Za muškarce mlađe od 65 godina, to bi bila četiri pića dnevno.

Možda te zanima... Trend u SAD-u: Vino s marihuanom Hrana

Glavni autor studije Erin Richard dodao je: "Ova studija pokazuje da umjerena konzumacija alkohola može biti dio zdravog načina života kako bi se održala kognitivna sposobnost u starijoj dobi. Međutim, to nije preporuka za sve da piju. Neke osobe imaju zdravstvene probleme koje alkohol može dodatno pogoršati, a neke ne mogu ograničiti konzumaciju na samo jedno do dva alkoholna pića dnevno. Za te osobe konzumacija alkohola može imati negativne posljedice."

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.