Zdravlje 12. travnja 2016.

5 odgovora o vezi debljine i zdravlja

Srce1_1450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prekomjerna tjelesna težina veliko je opterećenje za srce, jer ono, ako je tjelesna težina velika, mora povećati volumen pumpanja krvi. Zdrav čovjek može se bez problema podvrgnuti dijeti, a u slučaju nekih bolesti, ona je čak i obavezna. U oba slučaja treba napraviti rutinski pregled kod kardiologa kako dijeta ne bi štetno utjecala na zdravlje

Koliko često treba kontrolirati krvni tlak?

Ako osoba nema povišen krvni tlak, nije ga potrebno češće kontrolirati i mjeriti. Obično su dovoljna mjerenja prilikom sistematskih pregleda ili rutinskih kontrola kod liječnika opće prakse. Normalne vrijednosti krvnog tlaka iznose 120/80 mmHg. Ako su vrijednosti na gornjoj granici, obično je dovoljno promijeniti režim prehrane, uvesti neslanu dijetu i pojačati fizičku aktivnost. Sve preko tih vrijednosti zahtijeva liječnički pregled.

Postoji li veza između debljine i dijabetesa?

Osim što je ozbiljan zdravstveni problem, dijabetes tipa 2 često je povezan s pretilošću. Najnovija istraživanja pokazala su da barijatrijska operacija, kojom se mijenja sustav organa za probavu radi smanjivanja unosa energije, može igrati važnu ulogu u kontroli ove bolesti. Sama po sebi, ideja nije inovativna, iako su se pojavile nove tehnologije u vezi s njom.

U kojoj mjeri je fizička aktivnost povoljna za srce?

Fizička aktivnost korisna je za srce ukoliko se u tome ne pretjeruje. Treba biti prilagođena životnoj dobi i fizičkoj kondiciji. Ako prekomjerna fizička aktivnost traje dugo, postoji opasnost da se pojavi zadebljanje srčanog mišića, koje može prijeći u pretjerano opuštanje i proširenje srca, što dovodi do slabljenja srčane funkcije i pratećih tegoba.

Može li se osobama koje su imale infarkt srca preporučiti uzimanje hormonske terapije?

U slučaju izražene ateroskleroze, hormonska terapija može povećati rizik od novog infarkta. Međutim, kada se pacijentice jave na vrijeme, prvih nekoliko godina nakon posljednje menstruacije, i tada počnu s primjenom hormonske terapije, rizik od infarkta može se znatno smanjiti.

Pročitaj koja je hrana dobra za srce.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.