Zdravlje 09. veljače 2024.

Cjepivo bi moglo pružiti jaču zaštitu ako se druga doza primi u suprotnu ruku u odnosu na prvu dozu

Foto: unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom primanja cjepiva, obično vas pitaju u koju ruku biste radije primili injekciju, a mnogi odaberu svoju nedominantnu ruku. Ipak, prema novom istraživanju primanje druge doze u suprotnu ruku u odnosu na prvu dozu kod nekih je značilo veći porast antitijela od onih koji su obje ili više doza primili u istu ruku.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Investigation. Ovo bi moglo biti značajno za ljude koji ne reagiraju dobro na cjepiva zbog dobi ili zdravstvenog stanja, izvijestio je The New York Times

Do ovog trenutka kada je većina ljudi primila višestruke doze cjepiva, izmjenjivanje ruke u koju će osoba primiti  cjepivo protiv covida možda neće ponuditi mnogo korist. Ipak, ako budu potvrđeni daljnjim istraživanjem, rezultati bi mogli imati implikacije za sva cjepiva s više doza, uključujući cijepljenje djece piše The New York Times.

"U ovom trenutku ne dajemo preporuke jer ovo moramo puno bolje razumjeti", rekao je dr. med. Marcel E. Curlin, liječnik za zarazne bolesti na Oregon Health & Science University, koji je vodio istraživanje. Prethodne studije bile su male i davale su različite rezultate. Nijedna nije pokazala veću razliku u pruženom imunitetu.

U Curlinovoj studiji, više puta su mjerili razinu antitijela u 54 para sveučilišnih zaposlenika koji su odgovarali po dobi, spolu i vremenu nakon cijepljenja. Otkrili su da je promjena ruke u koju se prima cjepivo povećala razinu antitijela u krvi do četiri puta. 

"Poboljšani odgovor jasno se materijalizirao tri tjedna nakon drugog docjepljivanja i trajao je dulje od 13 mjeseci nakon docjepljivanja", navodi se u priopćenju za tisak sa Sveučilišta Oregon Health & Science. Istraživači su otkrili pojačan imunitet na izvorni soj SARS-CoV-2 i još jači imunološki odgovor na varijantu omikron.

Istraživači nisu sigurni zašto se to događa, ali nagađaju da davanje injekcije u obje ruke aktivira nove imunološke reakcije u različitim limfnim čvorovima u svakoj ruci.

miris Možda te zanima... Novi tretman vraća osjet mirisa i okusa oboljelima od dugog covida Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.