Zdravlje 19. siječnja 2024.

Četiri mjeseca nakon operacije produljenja nogu i dalje osjeća bolove:"Ne mogu spavati više od dva sata dnevno"

Foto: instagram/yefersoncossio Kolumbijski influencer Yeferson Cossio išao je na operaciju produljenja nogu kako bi bio viši 10 centimetara
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolumbijski influencer Yeferson Cossio (29) platio je 175 tisuća dolara za operaciju produljenja nogu kako bi bio viši za 10 centimetara, ali nakon nje svaki dan trpi nesnosne bolove.

Yeferson je na operaciji bio prije četiri mjeseca, a uključivala je lomljenje nogu, ugradnju metalnih šipki i njihovo polagano istezanje. Ali kako su šipke polako razdvojile njegove kosti kako bi ih istegnule, rekao je da je bol postala toliko jaka da osjeća da će se srušiti i očajnički želi izvaditi šipke. Bol je toliko nesnosna da konstantno prekida njegov san, a kaže da sada može spavati samo oko dva sata svake noći. "Inače spavam četiri do šest sati dnevno. Ali tijekom posljednjih 11 ili 12 dana, mogu spavati samo oko dva sata. I taj mali san je prekinut svakih 15 do 20 minuta zbog bolova u nogama", otkrio je Yeferson za Daily Mail. Pio je i tablete za spavanje, ali kaže da ništa ne djeluje zbog jakih bolova. 

Odlučio je ukloniti metalne šipke

Misli da njegovo tijelo više bolove ne može izdržati pa je odlučio ukloniti metalne šipke koje trenutno pomoću daljinskog upravljača produžuju njegove noge do jednog milimetra svaki dan. Šipke bi trebao ukloniti 25. siječnja, nakon čega će ići na rehabilitaciju kako bi ponovno naučio hodati i trčati. Sada većinu vremena koristi invalidska kolica u kojima mora ostati dok se kosti nogu produljuju.  

Osim toga, mora se zdravo hraniti i unositi dodatke prehrani s kalcijem kako bi njegove kosti brže zacijelile. Procjenjuje se da operacije produljenja udova imaju stopu uspjeha od 95 %. Iz bolnice za specijalnu kirurgiju u New Yorku za Daily Mail navode da manje komplikacije kao što su ožiljci i ukočeni zglobovi uobičajeni su rizici i da su teške komplikacije rijetke.  

Yefersonov kirurg istaknuo je da se operacija obično koristi za podešavanje malformacija kod kojih je jedna noga duža od druge ili kada pacijent izgubi dio uda u nesreći. Međutim, liječnici su procijenili da se broj muškaraca koji idu na estetsku operaciju produljenja udova udvostručio u samo posljednje tri godine. Povećanje je dio ukupnog porasta plastične kirurgije za muškarce. Izvješće Američkog društva plastičnih kirurga iz 2019. otkrilo je da je više od 1,3 milijuna kozmetičkih zahvata obavljeno na muškarcima 2018. godine, što je povećanje od 29 % između 2000. i 2018.

A čini se da viši muškarcima imaju više mogućnosti. Pregled iz 2020. ispitao je etičke implikacije povećanja visine. Pokazalo se da će viši ljudi vjerojatnije imati veće prihode, bolje obrazovanje i bolji potencijal za brak. 

Yeferson se na operaciju odlučio zbog problema s nogama, iako nije objasnio o kojem problemu je riječ. "Prije dvije godine imao sam problem s nogama o kojem zapravo ne želim govoriti jer je vrlo osobni. Ali jedna od stvari koja je imala najveći utjecaj na mene bilo je produženje nogu", objasnio je.

Njegov kirurg rekao je da će moći normalno obavljati svoje dnevne aktivnosti kada se oporavi, poput hodanja, vježbanja i igranja nogometa. Yeferson je prije operacije bio visok 172, a nakon oporavka trebao bi imati 10 cm više. 

Možda te zanima... Zašto liposukcija može biti opasna i još tri riskantne plastične operacije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.