Zdravlje 10. studenoga 2023.

Zašto liposukcija može biti opasna i još tri riskantne plastične operacije

Foto: instagram/unsplash Brazilska manekenka Luana Andrade umrla je dan nakon što se podvrgnula liposukciji koljena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brazilska manekenka i influencerica Luana Andrade umrla je dan nakon što se podvrgnula liposukciji koljena.

Luana (29) je radi zahvata išla kod privatnog liječnika i anesteziologa koje je angažirala njezina obitelj. Manekenka je doživjela srčani zastoj oko dva i pol sata nakon operacije. "Operacija je prekinuta, a pacijentica je podvrgnuta testovima koji su otkrili masivnu trombozu", navodi se u priopćenju bolnice São Luiz, piše Daily Mail. Manekenka je prebačena na odjel intenzivne njege gdje je dobila lijekove te je medicinsko osoblje kontinuirano pratilo njezino stanje. No, pomoći nije bilo te je proglašena mrtvom u utorak oko 5:30 ujutro, a uzrok smrti bila je plućna embolija. 

Dr. Eduardo Teixeira, iz Brazilskog društva plastične kirurgije, rekao je za brazilsku novinsku kuću Metropoles da je Luanin zahvat bio kao i svaki drugi. "Ne postoji operacija bez rizika, niti bilo koji medicinski zahvat koji ne uključuje neku vrstu rizika, pogotovo kada se radi o kirurškom zahvat. To uključuje invazivnu tehniku koja zahtijeva anesteziju, bilo lokalnu ili opću", objasnio je Teixeira, piše Daily Mail. 

Dr. Diovane Ruaro, plastični kirurg i predsjednik Brazilskog društva plastične kirurgije, rekao je da se Luana činila dobrog zdravlja. "Proveden je adekvatan predoperativni zahvat, no nažalost, došlo je do smrtnog slučaja. Zapravo, plastične operacije, uključujući liposukciju, mogu imati jednostavne i, povremeno, fatalne komplikacije", dodao je Ruaro. Zašto liposukcija može biti opasna i koje su još riskantne plastične operacije, pročitajte u nastavku.

Možda te zanima... Liposukcijska dijeta: Prednosti, nedostaci i plan prehrane Dijeta

Liposukcija

Jedna je od najpopularnijih kirurških zahvata, a podrazumijeva uklanjanje viška masnog tkiva s tijela. Obično je biraju ljudi koji se dijetom i vježbanjem ne mogu riješiti masnih naslaga, a višak masnoće najčešće se uklanja s bedra, bokova, stražnjice, trbuha, ruku, vrata ili leđa. No, kao i svaka operacija, liposukcija može biti riskantna. Krvarenje i reakcija na anesteziju samo su neki od rizika, a mogu se pojaviti i:

  • Nepravilnosti konture. Koža može izgledati neravno, valovito ili mlohavo zbog neravnomjernog uklanjanja masnoće, slabe elastičnosti kože i ožiljaka. Ove promjene mogu biti trajne.
  • Nakupljanje tekućine. Privremeni džepovi tekućine, zvani seromi, mogu se formirati ispod kože. Možda će ih trebati ukloniti pomoću igle.
  • Utrnulost. Može doći do privremene ili trajne utrnulost u tretiranim područjima. Živci u tom području također mogu biti nadraženi.
  • Infekcije. Iako su rijetke, moguće su. Teška infekcija kože može biti opasna po život.
  • Unutarnja punkcija. Događa se rijetko, ako tanka cijev koja se koristi tijekom operacije prodre preduboko, može probušiti unutarnji organ. To može zahtijevati hitnu operaciju za popravak organa.
  • Masna embolija. Komadići masti mogu se odvojiti i ostati zarobljeni u krvnoj žili. Zatim se mogu skupiti u plućima ili putovati do mozga. Masna embolija je hitan medicinski slučaj.
  • Problemi s bubrezima i srcem. Kada se tretiraju velike količine masnih naslaga, tekućina se pomiče. To može uzrokovati probleme s bubrezima, srcem i plućima opasne po život.
  • Toksičnost lidokaina. Lidokain je lijek koji se koristi za ublažavanje boli. Često se daje s tekućinom ubrizganom tijekom liposukcije. Iako je lidokain obično siguran, ponekad može biti toksičan, uzrokujući ozbiljne probleme sa srcem i središnjim živčanim sustavom.

Rizik od komplikacija raste ako kirurg radi na većim tjelesnim površinama ili radi više zahvata tijekom iste operacije. Prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery, smrtnost od liposukcije je 1,3 naprema 50 tisuća. 

Možda te zanima... Svi načini uklanjanja podbratka: Od kirurških metoda do pjevačkih vježbi Ljepota i relax

Brazilsko podizanje stražnjice

Brazilsko podizanje stražnjice postalo je popularno u posljednjih 20 godina, a samo u posljednjem desetljeću je u SAD-u potražnja za ovim zahvatom porasla za više od 800 %, prema podacima Američkog društva za estetsku plastičnu kirurgiju. 

Tijekom brazilskog podizanja stražnjice, kirurg liposukcijom uklanja masnoće s trbuha, bokova ili leđa anesteziranog pacijenta. Kirurg zatim koristi štrcaljku spojenu na kanilu kako bi ponovno ubrizgao masnoću u stražnjicu. Kanila se opetovano umeće duboko ispod kože, lepezasto se širi iz nekoliko malih rezova kako bi se mast rasporedila po različitim područjima piše MedPage Today

Ovaj kirurški zahvat poznat je kao "slijepi" postupak, a kirurzi mogu nenamjerno ozlijediti velike žile u mišiću ili čak ubrizgati mast izravno u te žile ako kanila uđe preduboko. Masnoća može putovati krvotokom do srca i pluća, a smrt od takve plućne masne embolije može nastupiti nekoliko sati nakon zahvata ili čak na operacijskom stolu. Osim masne embolije, rizici koje uključuje brazilsko podizanje stražnjice su i:

  • pojava modrica
  • infekcije
  • promjene boje kože ili osjetljivosti kože
  • oticanje ili loše zacjeljivanje rana. 

Prema istraživanju iz 2017., objavljenom u časopisu Aesthetic Surgery Journal, stopa smrtnosti povezana s brazilskim podizanjem stražnjice je čak 1 naprema 2351, što je više od bilo koje druge estetske kirurgije, uključujući zatezanje trbuha, koje je prije bilo najrizičnije. 

Kako bi se smanjio broj smrti, mnoga društva za plastičnu kirurgiju, uključujući Američko društvo plastičnih kirurga, osmislili su 2018.  smjernice za sigurnije izvođenje brazilskog podizanja stražnjice. To uključuje ubrizgavanja masti samo u potkožni prostor iznad mišića (izravno ispod kože) i korištenje većih kanila koje se ne savijaju. Zbog tih preporuka je do 2020. smrtnost povezana s brazilskim dizanjem stražnjice pala je na otprilike 1 naprema 15 tisuća, prema studiji objavljenoj u časopisu Aesthetic Surgery Journal.

 | Author: Instagram Foto: Instagram Primjer zatezanja trbuha i brazilskog podizanja stražnjice

Zatezanje trbuha

Zatezanje trbuha ili abdominoplastika kozmetički je kirurški zahvat kojim se poboljšava oblik i izgled trbuha. Tijekom zatezanja trbuha uklanja se višak kože i masnoće s trbuha. Vezivno tkivo u abdomenu (fasciji) obično se steže i šavovima. Preostala koža se zatim premješta kako bi se stvorio zategnutiji izgled. Prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery, smrtnost od zatezanja trbuha je 1 naprema 13 tisuća. 

Rizici zatezanja trbuha uključuju:

  • Nakupljanje tekućine ispod kože (seroma). Drenažne cijevi koje ostanu na mjestu nakon operacije mogu pomoći u smanjenju rizika od viška tekućine. Kirurg također može ukloniti tekućinu nakon operacije pomoću igle i šprice.
  • Loše zacjeljivanje rana. Ponekad područja duž linije reza slabo zacjeljuju ili se počinju odvajati. Možda će biti potrebni antibiotici tijekom i nakon operacije kako bi se spriječila infekcija.
  • Neočekivane ožiljke. Ožiljak od reza je trajan, ali se obično nalazi duž bikini linije koju je lako sakriti. Duljina i vidljivost ožiljka razlikuje se od osobe do osobe.
  • Oštećenje tkiva. Tijekom zatezanja trbuha, masno tkivo duboko u koži u području trbuha može se oštetiti ili odumrijeti. Pušenje povećava rizik od oštećenja tkiva. Ovisno o veličini područja, tkivo može zacijeliti samo od sebe ili zahtijevati popravak.
  • Promjene u osjetu kože. Tijekom zatezanja trbuha, premještanje trbušnih tkiva može utjecati na živce u području trbuha, a rijetko i na gornjem dijelu bedara. Osoba će vjerojatno nakon operacije imati smanjeni osjet ili utrnulost. To obično nestane u nekoliko mjeseci nakon zahvata.
Možda te zanima... Sve više slavnih uklanja masne jastučiće iz obraza Zdravlje

Uklanjanje bukalne masnoće

Bukalna masnoća nalazi se između jagodičnih i čeljusnih kostiju, a pomaže formirati oblik lica. Osobe koje se odluče ukloniti masne jastučiće obično žele da im lice bude pravilnijih kuteva s izraženim jagodičnim kostima te naglasiti konture čeljusne kosti. Uklanjanje bukalne masnoće provodi se uz upotrebu lokalnog anestetika. Plastični kirurg napravi mali rez na unutarnjoj strani usta s obje strane lica kako bi pristupio bukalnim jastučićima. Pritišće jastučiće kako bi izložio što više masnog tkiva i olakšao izrezivanje te uklanjanje svih ili samo djela bukalnih jastučić. Nakon toga,postavljaju se šavovi kako bi rez zacijelio, a oporavak ne traje dugo otprilike tri tjedna) i sami rezovi ne ostavljaju vidljive ožiljke ako se postupak dobro izvede. No, oteklinama treba i do nekoliko mjeseci da splasnu te se tek nakon toga može vidjeti krajnji oblik lica.

Rizici koji se mogu dogoditi kod uklanjanja bukalnih jastučića su:

  • infekcija na mjestu reza
  • ozljeda facijalnih živaca ili ozljeda kanala slinovnice
  • obamrlost ili promjene osjeta
  • asimetrija.

Izvori za članak: Cleveland Clinic, Mayo Clinic, MedPage Today, Self.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.