Ljepota i relax 25. siječnja 2019.

Svi načini uklanjanja podbratka: Od kirurških metoda do pjevačkih vježbi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mišići vrata se godinama opuštaju i gube svoj tonus, a jedna od posljedica toga je i pojava podbratka. Osim što je to vrlo čest problem kod osoba starije dobi, specijalist opće i plastične kirurgije dr. sc. Franjo Rudman tvrdi kako se sve češće pojavljuje u srednjoj i mlađoj dobi. Podbradak se može korigirati vježbama, liposukcijom, laserom, kirurškim putem pa čak i pjevačkim vježbama.

Podbradak nastaje i zbog gubitka kilograma

Podbradak je veliki problem koji muči osobe oba spola te, iako je vrlo čest problem kod osoba starije dobi, sve je češća pojava i kod osoba srednje i mlađe dobi. Na njegov nastanak utječu brojni čimbenici poput promjene tjelesne težine, a umanjiti se može vježbanjem vratnih mišića ili operativnim zahvatima.

''Višak kože i masnog tkiva koji nazivamo podbradak nastaje zbog gubitka tjelesne težine i masnog tkiva. Naime, koža nije dovoljno elastična pa tako nastaje 'višak' kože. Može nastati i zbog otpuštanja vezivnog sloja ispod kože s mišićima koji doprinosi opuštenom izgledu cijelog vrata, pa tako i dijela pod bradom'', tvrdi specijalist opće i plastične kirurgije dr. sc. Franjo Rudman, dr. med.

Možda te zanima... U kojoj mjeri vježbe za lice mogu spriječiti starenje? Ljepota i relax

Neinvazivne metode uklanjanja podbratka

Pojasnio je kako korekcija podbratka nije nimalo jednostavna, a ovisi o stupnju opuštene kože. ''Kod mlađih osoba s tek izraženim podbratkom osim njege kože kozmetičkim preparatima mogu pomoći i posebne vježbe. Postoje mnogobrojne vježbe koje su usmjerene ojačavanju potkožnog mišića vrata. Kod blago opuštene kože mogu se provesti i druge neinvazivne (nekirurške metode) poput radiofrekvencije i laserskog tretmana koje mogu dovesti do zatezanja kože.'' Tvrdi kako te metode potiču reorganizaciju vezivnog tkiva kože pa tako dolazi do sakupljanja kože i ponovne uspostave njezine elastičnosti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

''U slučajevima manje nakupine masnog tkiva, podbradak se može korigirati liposukcijom. U lokalnoj anesteziji liposukcijom se ukloni višak masnog tkiva, a potom dolazi do zatezanja kože kako bi se ponovno uspostavila prirodna kontura vrata.'' Kod izrazitog viška kože, tvrdi dr. sc. Franjo Rudman, podbradak se može korigirati jedino kirurškim metodama izrezivanja viška kože i masnog tkiva te zatezanja mišića vrata kako bi se ponovno dobio mladenački i zategnuti izgled vrata. ''Dakako, kirurški postupci ostavljaju ožiljak koji može biti više ili manje vidljiv, ovisno o sklonosti cijeljenja osobe'', dodaje.

Lice-Uspr Možda te zanima... Joga lica pobjeđuje bore Ljepota i relax

Pjevanje povećava elastičnost kože

Amela Jančić Priganica, prof. pjevanja osmislila je seminar po uzoru na Werbeck metodu pjevanja na temelju osobnog višegodišnjeg iskustva u poučavanju pjevanja i rada s pojedincima i grupama. Metoda po kojoj radi Amela osim što pomaže oslobađanju glasa popravlja i muskulaturu lica:

"Vježbe koje radimo  podižu jagodice, a dok pjevamo imamo lagani osmijeh koji daje bolji ton, ali ne samo da se dobije bolji ton nego se svakodnevnom primjenom tih vježbi pokreću mišići lica i vrata. Kod Werbeck metode  pokreće se cijelo tijelo, a posebno gornji dio. Kombinacijom tih nekoliko vježbi za koje je dovoljno desetak minuta dnevno puno se može napraviti za svjež i mladenački izgled lica i vrata." Više o Werbeck metodi pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.