Zdravlje 05. siječnja 2023.

Sve više slavnih uklanja masne jastučiće iz obraza

Foto: Instagram @leamichele Lea Michele se na društvenim mrežama pojavila s vidno ispijenim licem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je mršavost sve veći trend pokazuje i porast popularnosti operacije zvane "buccal fat removal" koja lice čini ispijenim i definiranijim

Nekoliko mjeseci nakon što smo uočili sve veći broj zvijezda koje drastično gube kilograme i prema tome zaključili kako će mršavost biti novi trend u svijetu slavnih, čini se da se takva predviđanja ostvaruju. Na društvenim mrežama se ne prestaje pričati o lijekovima pomoću kojih zvijezde s lakoćom skidaju kilograme, no postoji dio tijela koji ne može samo tako lako nestati budući da je u velikoj mjeri uvjetovan genetikom. Radi se o masnim jastučićima u obrazima, poznatima kao bukalni masni jastučići. Ono što je nekada bio Brazilian butt lift odnosno BBL, danas je operacija zvana buccal fat removal. Pojam je to koji je u posljednjih nekoliko mjeseci rapidno rastao u popularnosti, kako na TikToku, tako i Googleu, navodi The Times

Pretpostavlja se da je masne jastučiće iz obraza izvadila manekenka Bella Hadid, glumica Zoe Kravitz te Lea Michele koja se samo jednog dana na svom Instagram profilu pojavila s ispijenim lice. Nagađati ne moramo kada je u pitanju Chrissy Teigen koja je uvijek imala nešto okruglije lice. Manekenka je sama priznala kako se podvrgnula ovom zahvatu i tako dobila definirani oblik lica s oštrim crtama. Prije nego što vidimo zašto plastične operacije ne bi trebale biti modni trend, definirajmo prvo o kakvom se zahvatu radi.

Što je operacija uklanjanja bukalnih jastučića?

Svi prirodno imaju bukalne jastučiće, navodi Cleveland Clinic. Točna veličina bukalnog masnog jastučića može varirati pa kod nekih lice čini okruglijim. Osobe koje se odluče ukloniti masne jastučiće obično žele da im lice bude pravilnijih kuteva s izraženim jagodičnim kostima te naglasiti konture čeljusne kosti. “Pacijenti koji traže ovaj postupak često traže tanju liniju čeljusti i smanjenu punoću u obrazima”, objašnjava za Everyday Health liječnica Mohiba Tareen.

Uklanjanje bukalne masnoće obično se provodi kao ambulantni postupak uz upotrebu lokalnog anestetika koji uklanja osjećaj boli na koži lica i okolnim područjima. Pacijentima obično nije potrebna opća anestezija osim ako istodobno ne rade druge složenije postupke. Za početak, plastični kirurg napravi mali rez na unutarnjoj strani usta s obje strane lica kako bi pristupio bukalnim masnim jastučićima. Zatim kirurg pritišće jastučiće kako bi izložio što više masnog tkiva i olakšao izrezivanje te uklanjanje svih bukalnih jastučića ili samo dijela. Nakon toga, kirurg će postaviti šavove kako bi rez zacijelio. Oporavak ne traje dugo te sami rezovi ne ostavljaju vidljive ožiljke ako se postupak dobro izvede. 

Operacija nije bezazlena

Kao i svaki medicinski zahvat, uklanjanje masnih naslaga u obrazima nosi određene rizike. Kako navodi Cleveland Clinic, uobičajene nuspojave nakon operacije mogu uključivati oticanje i modrice na licu te utrnulost na mjestima reza. Osobe se obično oporave za otprilike tri tjedna od operacije, ali može proći i nekoliko mjeseci dok otekline ne splasnu te se formira krajnji oblik lica. Rizici koji se mogu dogoditi kod uklanjanja bukalnih jastučića su:

  • Infekcija na mjestu reza
  • Ozljeda facijalnih živaca ili ozljeda kanala slinovnice
  • Obamrlost ili promjene osjeta
  • Asimetrija.

Trebali biste kontaktirati svog liječnika ako osjetite prekomjerno krvarenje, temperaturu ili bilo koje druge znakove infekcije, bilo kakve promjene u osjetu okusa ili bilo kakve znakove asimetrije na licu koji bi mogli značiti da ne zacjeljuje pravilno. Dok se uklanjanje bukalnog sala općenito smatra sigurnim, rijetke ozbiljne komplikacije mogu uključivati otežano disanje, bol u prsima ili nepravilan rad srca. 

Tijelo ne bi trebalo biti modni trend

Dok se brza moda pobrinula da godišnje imamo minimalno 52 nove kolekcije odjeće umjesto nekadašnjih četiri, društvene mreže osigurale su da svoje tijelo počnemo gledati kao modni dodatak. Ideali ljepote uvijek su postojali kroz povijest, ali nije bilo toliko velikog pritiska da osoba, pogotovo mlada žena, potpuno promijeni oblik svog tijela kako bi bila "trendi". Lakša dostupnost plastičnih operacija zasigurno je jedan od faktora zašto uopće operacijski zahvat može postati trend. Bez pogovora stoji činjenica da plastične operacije same po sebi nisu loša stvar i da uistinu mogu pojedincima promijeniti život, no važno je kako se takvim operacijama pristupa. Promijeniti dio svog tijela najprije biste trebali željeti zbog sebe, a ne trendova koji se serviraju na društvenim mrežama s čime se slažu i brojni stručnjaci, od samih liječnika koji izvode operacije do psihologa.

Najopasniji dio trendova koji uključuju plastične operacije i gubitak kilograma pomoću lijekova je neiskrenost slavnih koji imaju velik broj mladih pratitelja. Iza savršeno isklesanih tijela i jagodičnih kostiju koje se serviraju na društvenim mrežama obično stoji mnogo retuširanja, šminke, operacija i u slučaju gubitka kilograma, lijekova. Sve bi to bilo u redu da iste te zvijezde ne prezentiraju da su do svog savršenog izgleda došle tako što zdravo jedu i vježbaju. Kada shvate da pomoću takvih opcija ne mogu postići rezultate dovoljno brzo, osobe se okreću nezdravim navikama kao što je izgladnjivanje ili se odluče za operacije koje mogu imati trajne posljedice, navodi The New York Times.

Trajne posljedice nosi i uklanjanje masnih jastučića iz obraza, a upravo zato kozmetička dermatologinja Ellen Gendler ne preporučuje takav zahvat mladima i onima koji nisu sigurni da to uistinu žele. Za CNN je rekla: "Najnoviji trend uklanjanja bukalnog sala vjerojatno je najgluplji trend koji sam vidjela u dugo vremena". Budući da se uklanja volumen s lica, uklanjanje bukalne masnoće može imati učinak preranog starenja. Kako pacijent stari i prirodno gubi volumen u licu, zbog nedostatka bukalne masnoće može izgledati još starije. "Kada bukalne masnoće nestanu, nema načina da ih vratite bez kozmetičkih filera i injekcija masti", zaključila je Gendler. Pozvala je osobe koje razmišljaju o uklanjanju bukalne masnoće da razmotre rizike i shvate kako bi se njihovi rezultati mogli promijeniti tijekom vremena te rekla: "Mislim da to nije postupak na koji biste trebali ići bez razumijevanja ovog vrlo stvarnog rizika".

Na kraju dana izbor o operacijama poput ove ostaje na pojedincu, no važno je zapamtiti da tijelo ne treba biti modni trend. Zamislite samo kakva će situacija biti kada za koju godinu puniji obrazi postanu trend što nije tako nemoguće kada gledamo brzi obrat trendova kroz posljednjih nekoliko godina. 
 

Možda te zanima... Nakon trenda oblina, postaje li mršavost standard ljepote? Čini se da Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.