Zdravlje 08. rujna 2009.

Bolesna štitnjača ne podnosi hren

Stitnjaca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određene namirnice mogu utjecati na apsorpciju lijekova, pa tako i onih koji se primjenjuju u liječenju bolesti štitnjače. Vežući se na lijek, smanjujući dostupnost mjesta apsorpcije, mijenjajući brzinu njegove razgradnje ili  pH ravnotežu u želucu, te namirnice imaju  bitnu ulogu u reagiranju tijela na terapiju

Kako bi se osigurala maksimalna apsorpcija lijekova, mnogi liječnici preporučuju uzimanje hormonske nadomjesne terapije odmah ujutro, na prazan želudac i to sat vremena prije prvog obroka te dva sata prije uzimanja dodataka prehrani koji sadrže željezo. Međutim, u slučaju da je to nemoguće, nužno je svaki dan uzimati lijek uz hranu.

Voće i povrće jede se svaki dan

Budući da mnoge osobe na nadomjesnoj terapiji hormonima štitnjače vode bitku i sa suvišnim kilogramima, a nerijetko pate i od slabije probave i konstipacije, postavlja se pitanje da li je potrebno ograničiti unos namirnica bogatih prehrambenim vlaknima koje ubrzavaju proces probave i posljedično mogu smanjiti apsorpciju lijeka.

Budući da vlakna imaju važnu ulogu za zdravlje probavnog sustava odgovor je negativan. Nužno je samo pripaziti na dosljednost odnosno učiniti namirnice koje obiluju vlaknima poput povrća, voće i cjelovitih žitarica svakodnevnim djelom prehrane.

Prema nekim podacima kalcij se može uplesti u apsorpciju hormona štitnjače, zbog čega se preporuča unos hrane bogate kalcijem kao i dodataka prehrani koji ga sadrže barem dva do tri sata nakon uzimanja nadomjesne terapije.

Sok od grejpa je siguran, ali timjan škodi

Jedna od najčešće spominjanih namirnica u kontekstu interakcije hrane i lijekova je grejp, odnosno sok od grejpa. Naime, brojne su studije pokazale da uzimanje određenih lijekova uz grejp ili sok od grejpa može povisiti razinu lijeka u krvi, čak i do opasnih razmjera.

Najjače je djelovanje uočeno kod lijekova za sniženje kolesterola i krvnog tlaka, sedativa, imunosupresiva, lijekova protiv alergije te analgetika. Znanstvena se zajednica bavila i pitanjem utjecaja soka od grejpa na apsorpciju levotiroksina te utvrdila da grejp tek neznatno djeluje na apsorpciju i bioraspoloživost ovog lijeka. Zbog toga je uz nadomjesnu terapiju hormonima štitnjače sigurno konzumirati sok od grejpa.

Kada se govori o interakciji lijekova za liječenje hipertireoidizma, konkretno tireostatika i hrane, ne postoje saznanaja o negativnom utjecaju.

Valja napomenuti da je moguća interakcija između lijekova za liječenje hipotireoidizma i drugih lijekova poput antidepresiva ili lijekova za sniženje razine kolesterola zbog čega je uvijek nužno da vaš liječnik bude upućen u sve lijekove koje koristite. Također, zabilježena je i interakcija levotiroksina s melisom, hrenom, timijanom L-karnitinom.


Prehrana i hipertireoidizam

Osobe s hipertireoidizmom lako mršave budući da im se bazalni metabolizam povećava. Kao normalni tjelesni mehanizam javlja se pojačani apetit, jer tijelo nastoji kompenzirati povećanu potrošnju energije. Stoga može doći do izrazitih oscilacija u tjelesnoj masi  pa valja posebnu pažnju obratiti na prehranu.

Preporučuje se hrana koja koči sintezu hormona štitnjače: kupus, brokula, karfiol, kukuruz, slatki krumpir, gorušica, soja, kikirikij,  pinjol, breskva i kruška.

Dobro je jesti sirovo

Što više navedenih namirnica valja konzumirati u sirovom stanju. Može se pokušati i s izbacivanjem mliječnih proizvoda na neko vrijeme, a svakako valja u potpunosti izbaciti stimulanse poput kave, čaja, nikotina i napitaka s kofeinom.

Vitamini B kompleksa i esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u funkciji štitnjače te se preporučuje dodatak pivskog kvasca i suplementa esencijalnih masnih kiselina te odabir hrane bogate ovim nutrijentima.

Prehrana i hipotireoidizam

Prehranu valja temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, ribi, peradi, grahoricama i orašastim plodovima.

Nekolicina nutrijenata igra ključne uloge u funkciji štitne žlijezde i sintezi hormona štitnjače. Dodatak selena, cinka i bakra i odabir hrane koja je bogata ovim mineralima može biti korisna nutritivna strategija kod hipotireoidizma. Cink nalazimo u govedini, kamenicama, zobenoj kaši, piletini, jetri, špinatu, orašastim plodovima i sjemenkama.

Bakar nalazimo poglavito u jetri i iznutricama, jajima, kvascu, grahoricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Jedan od najboljih izvora selena su brazilski oraščići.

Adekvatan unos aminokiseline tirozin, prekursora hormona štitnjače, također igra ulogu u regulaciji funkcije štitnjače. Stoga prehrana ne smije biti manjkava proteinima, a neki stručnjaci preporučuju suplementaciju aminokiseline tirozin u dozi od 500 – 1500 mg jer može polučiti terapijski učinak.

Karfiol i brokula nisu zdravi za sve

Svima je dobro poznata veza joda i štitnjače te se stoga kod hipotireoidizma preporučuje hrana bogata jodom poput ribe i morskih algi te jodirana sol.

Istovremeno valja izbaciti hranu koja koči korištenje joda u organizmu (koja sadrži goitrogene), a to su namirnice poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Posebice nije uputno konzumirati ove namirnice sirove, budući da kuhanje obično inaktivira goitrogene.

Slab rad štitnjače direktno utječe na metabolizam pa je neophodan adekvatan unos vode. Najmanje 8-12 čaša vode na dan potrebno je za adekvatno odvijanje metaboličkih procesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.