Zdravlje Zdravlje žena 18. listopada 2016.

Biološke promjene u menopauzi koje utječu na kvalitetu života

Menopauza
Foto: Guliver/Shutterstock Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene koje se prosječno pojavljuje oko 50. godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza je neizbježan prirodni proces u životu žene, a predstavlja fazu u životu kada menstruacija izostane najmanje 12 mjeseci. Vrijeme prije nego što se ovo dogodi zove se perimenopauza i može trajati nekoliko godina. Danas se obilježava Svjetski dan menopauze.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će do 2030. godine 1,2 milijarde žena biti u dobi od pedeset godina ili više, to je gotovo trostruko više nego 1990. godine.

Simptomi koji mogu ukazivati na početak menopauze

Što se sve događa u menopauzi?

Zbog naglog slabljenja cikličnog rada jajnika i znatno smanjenog lučenja spolnih hormona dolazi do trajnog gubitka menstruacije, što predstavlja kraj reproduktivnog perioda u životu žene.

Kad žena dođe u menopauzu, obično u ranim pedesetim godinama, doživljava brojne biološke promjene. Neki simptomi, kao što su neredovite menstruacije, valunzi, suhoća vagine ili problemi sa spavanjem često su neizbježan dio ovog fiziološkog stanja.

Na samom početku, žene najčešće imaju velikih problema s nesanicom, što je povezano s nedostatkom endogenih estrogena. Nisu rijetki ni psihički poremećaji kao što su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Umor je, također, jedna od čestih propratnih pojava.

Ovo čudotvorno ulje ublažava simptoma PMS-a, menopauze i osteoporoze

Zdravstvene potrebe žena u menopauzi

Povodom Svjetskoga dana menopauze važno je naglasiti kako bi svaka država trebala zdravstvene potrebe žena u menopauzi shvaćati kao bitnu stavku zdravstvenog sustava te kao takvu uključiti u zdravstvena istraživanja i javno zdravstvene programe. Kroz brigu o potrebama žena u menopauzi, trebala bi se osigurati pomoć ženama u otklanjanju neugodnih simptoma koji mogu nepovoljno utjecati na kvalitetu života. 

Menopauza se najčešće javlja između 45 i 55 godine. Prerana menopauza, koja pogađa od 1 do 6 posto žena, javlja se prije 40., a rana menopauza između 40. i 45. godine. Žene u toj dobi trebaju jednom godišnje posjetiti ginekologa, a već nakon 39. godine svake dvije godine obaviti pregled dojki.

Vježbe za ublažavanje simptoma menopauze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.