Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 17. ožujka 2020.

U Hrvatskoj 69 oboljelih od koronavirusa

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je porastao broj oboljelih od koronavirusa.

Ministar Vili Beroš jutros je u emisiji 'Izaberi zdravlje' Hrvatskog radija objavio kako je potvrđeno devet novih slučajeva, a u poslijepodnevnim satima potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo još četvero ljudi, između kojih i majka i sin, iz Zaboka. Nažalost, među zaraženima su i nesavjesni liječnici koji su se zarazili u inozemstvu, a to nisu prijavili u bolnici u kojoj rade. 

Mjere su, rekao je, učinkovite. "To daje optimizam, vodimo se stručnim pretpostavkama. Ulazimo u treću fazu naše obrane, mi smo na pola puta. Zdravstveni sustav se mobilizira", rekao je Vili Beroš.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da od sutra kreću posebne mjere i privremena obustava pojedinih djelatnosti što će potrajati 30 dana.

Možda te zanima... Zagreb otvorio ordinacije za pregled onih koji sumnjaju na koronavirus Zdravlje

Na jutarnjoj sjednici Beroš je naveo i kako je unatoč novim slučajevima situacija i dalje pod kontrolom, ali da se vidi kako broj slučajeva ipak može stalno rasti. Upozorio je na nužnost dobrog praćenja kontakata zaraženih, te apelirao na starije stanovnike da izlaze samo kada im je to nužno.

Komentirao je priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije - nedovoljan broj testiranih, briga o izolacijama i praćenje kontakata. Ministar kaže da imamo adekvatan broj testiranih i da se broj ne povećava jer je struka rekla tko se treba testirati. "U protivnom možemo testirati cijelu populaciju, pa nećemo imati relevantne podatke", objasnio je.

Upozorio je na nužnost dobrog praćenja kontakata zaraženih, te apelirao na starije stanovnike da izlaze samo kada im je to nužno.

Možda te zanima... Zabrinuta djeca: Kako svojim roditeljima objasniti opasnost od koronavirusa? Zdravlje

"Naša briga za starije i kronične, apeliramo na njih da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da dostavljamo sve što im je potrebno", istaknuo je Beroš.

Šef Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će Vlada danas, a Sabor sutra izmijeniti Zakon prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti. "To znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada", objasnio je Božinović. 

Najavio je odluku kojom će se nastojati ograničiti kretanje starijih osoba. Kaže da su zaprimili više od 500 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 93 prekršitelja koji će biti sankcionirani.

Možda te zanima... Psihijatrica otkriva kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.