Zdravlje 28. svibnja 2016.

Uloga bakterija u probavnom sustavu

Crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Usprkos evidentnoj raznovrsnosti, mikrobiom kože je tek zabačeni zaselak u odnosu na ”velegrad” koji se nalazi unutar crijeva. U ovom dijelu nalazi se uvjerljivo najveći broj bakterijskih vrsta. Istraživači su otkrili da samo u debelom crijevu ima najmanje 160 sojeva bakterija, a da, zajedno s tankim crijevom, crijevni mikrobiom izgrađuje tek nešto malo manje od 3,3 milijuna bakterijskih gena – što je za oko 150 puta više nego što ih ima u našem genomu kože

Postoje tri enterotipa crijeva

Znanstvena istraživanja također su pokazala da se crijevni mikrobiom zdrave osobe jako razlikuje od istovrsnog mikrobioma osobe koja pati od nekih bolesti debelo crijeva, Kronove bolesti ili ulcerativnog kolitisa. Usprkos ovoj raznovrsnosti, znanstvenici su utvrdili da se crijevne kolonije ljudi iz Europe, Sjeverne Amerike i Japana mogu svrstati u tri enterotipa, ili crijevna tipa. Svaki enterotip, nadalje, podliježe utjecaju spola, godina života, tjelesnoj težini i nacionale pripadnosti. Svaki stvara energiju na nešto drukčiji način, proizvodi vitamine na drugi način i može utjecati na sklonost osobe prema određenim bolestima.

Zašto je važno spoznati funkciju crijeva?

Nastojanja znanstvenika da u potpunosti utvrde funkciju i efekte crijevnog mikrobioma možda djeluje kao nemoguća misija, ali je konačan odgovor od velike važnosti za zdravlje jedne populacije. Zdravlje svakog od nas ovisi o ovim mikroorganizmima u puno većoj mjeri nego što se to misli. Oni uzimaju energiju iz hrane, pružaju nam neophodne nutrijente, koji bi nam inače bili nedostupni, sprječavaju razvoj štetnih bakterija i još puno toga. Također, normalna bakterijska flora može se narušiti tako da postane uzrok  debljine i bolesti debelog crijeva.

Saznaj više o prehrani za zdrava crijeva!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.