Zdravlje 16. svibnja 2024.

Australskom liječniku povukao se agresivan tumor nakon eksperimentalnog tretmana

Foto: instagram/profrscolyer Australski liječnik i profesor Richard Scolyer
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Australski liječnik i profesor Richard Scolyer kojemu je prošle godine dijagnosticiran terminalni tumor na mozgu ne pokazuje znakove recidiva zahvaljujući prvom liječenju kombiniranom imunoterapijom u čijem je razvoju i sam sudjelovao.

Richard Scolyer (57), profesor na Sveučilištu u Sydneyu, otkrio je u ponedjeljak da se njegov neizlječivi glioblastom (u četvrtom stadiju) nije ponovno vratio nakon što mu je prošlog lipnja postavljena dijagnoza.

“Prošlog četvrtka sam bio na skeniranju mozga u potrazi za rekurentnim glioblastomom (i/ili komplikacijama liječenja). Saznao sam da još uvijek nema znakova recidiva. Ne mogu biti sretniji!!!!”, profesor je podijelio na Instagramu.

U svibnju 2023., Richard je tijekom putovanja Europom, gdje je govorio na mnogim medicinskim konferencijama, doživio napadaj. Vratio se natrag u rodnu Australiju gdje je nakon magnetske rezonance otkrio da ima glioblastom, agresivan i terminalni oblik raka mozga. Njegov je podtip toliko agresivan da većina pacijenata ne preživi dulje od godinu dana, piše BBC

Budući da je Richard direktor Instituta za melanom u Australiji, udružio se sa svojom kolegicom, onkologinjom Georginom Long, kako bi razvio plan liječenja za pomoć u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Njih dvoje 10 su godina istraživali učinak imunoterapije koja je dramatično poboljšala rezultate za pacijente s uznapredovalim melanomom, zbog čega su proglašeni osobama godine 2024. u Australiji. 

Možda te zanima... Sedam simptoma tumora na mozgu koje je važno prepoznati Zdravlje

Prvi u svijetu dobio ovu vrstu liječenja

Informacije koje su otkrili tijekom istraživanja imunoterapije (u kojoj se imunološki sustav koristi za napad na stanice raka), Long i njezin tim našli su način kako pomoći Richardu. Otrkili su da imunoterapija kod liječenja melanom djeluje bolje kada se koristi kombinacija lijekova i kada se primjenjuje prije operacije tumora. Upravo su se za tu kombiniranu imunoterapiju odlučili kako bi pomogli Richardu, te se provodila prije i nakon Richardove operacije uklanjanja tumora. 

Osim što je bio prvi pacijent u svijetu s rakom mozga koji je primio kombiniranu imunoterapiju prije operacije, također je i prvi koji je dobio cjepivo posebno prilagođeno karakteristikama njegovog tumora, što je dodatno pojačalo snagu lijekova. Nakon operacije morao je šest tjedana ići na radioterapiju. 

Možda te zanima... Prvi krvni test koji otkriva tumor na mozgu mogao bi povećati stopu preživljavanja Zdravlje

Liječenje nije bilo lako, ali osjeća se bolje

Tijekom prvih nekoliko mjeseci liječenja Richard je imao epileptične napadaje, probleme s jetrom i upalu pluća, no nakon toga mu je bilo bolje i čak se vratio svojoj dnevnoj rutini koja uključuje tračanje do 15 kilometara. "Dugo se nisam ovako dobro osjećao", rekao je za BBC. “To ne znači da je moj rak mozga izliječen, ali je lijepo znati da se još nije vratio, tako da još uvijek imam malo više vremena za uživanje u životu sa svojom suprugom Katie i svoje troje prekrasne djece”.

Također je dodao da je jako ponosan na podatke koji su prikupljeni njegovom liječenjem i zahvalan je svojoj obitelji i svom liječničkom timu što su podržali ovaj eksperiment. "Ponosan sam na tim s kojim radim. Ponosan sam što su bili spremni preuzeti rizik i krenuti ovim putem. To pruža nadu da je možda ovo smjer koji vrijedi detaljnije istražiti", objasnio je. 

Možda te zanima... Mislila je da ima poteškoća zbog mamurluka, ali je nakon jakih migrena otkrila da ima neizlječivi tumor Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.