Zdravlje 29. siječnja 2024.

Prvi krvni test koji otkriva tumor na mozgu mogao bi povećati stopu preživljavanja

Foto: Pexels Neinvazivna, jeftina metoda za rano otkrivanje tumora na mozgu ključna je za poboljšanje skrbi za pacijente
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeftin test može pomoći u ranijem dijagnosticiranju čak i kod teško dostupnih oblika tumora na mozgu, ubrzavajući liječenje i poboljšavajući rezultate.

Tumore na mozgu teško je dijagnosticirati, ali ovim krvnim testom stručnjaci smatraju da mogu otkriti čak i teško dostupne oblike tumora puno brže što bi potencijalno moglo umanjiti potrebu za invazivnim i visokorizičnim kirurškim biopsijama. Istraživanje je objavljeno u International Journal of Cancer, a stručnjaci kažu da bi jeftina tekuća biopsija također mogla dovesti do ranije dijagnoze, što bi zauzvrat ubrzalo liječenje i potencijalno povećalo stope preživljavanja. Test bi bio osobito koristan za pacijente s neoperativnim tumorima na mozgu, koji bi mogli imati koristi od što ranijeg liječenja piše The Guardian

Istraživači s Imperial College London i Imperial College Healthcare NHS Trust, otkrili su da test može točno dijagnosticirati razne vrste tumora na mozgu, uključujući glioblastom, najčešće dijagnosticiran tip visokog stupnja tumor u odraslih te astrocitome i oligodendrogliome. Test ima visoku analitičku osjetljivost, specifičnost i preciznost. "Ovo revolucionarno istraživanje moglo bi dovesti do ranije dijagnoze i poboljšanih ishoda za pacijente s tumorom na mozgu", rekao je za The Guardian Dan Knowles, izvršni direktor dobrotvorne organizacije Brain Tumor Research.

Znanstvenici već planiraju daljnja istraživanja kako bi potvrdili rezultate, a ako budu uspješni, pacijenti bi mogli imati koristi od novog testa za samo dvije godine. Krvni test TriNetra-Glio, razvijen uz financiranje tvrtke Datar Cancer Genetics, djeluje tako da izolira glijalne stanice koje su se oslobodile od tumora i cirkuliraju u krvi. Izolirane stanice se zatim pobojaju i mogu se identificirati pod mikroskopom.

“Neinvazivna, jeftina metoda za rano otkrivanje tumora na mozgu ključna je za poboljšanje skrbi za pacijente. Ovo bi rješenje moglo pomoći ljudima kod kojih biopsija mozga ili kirurška resekcija tumora nisu mogući zbog lokacije tumora ili drugih ograničenja", rekla je dr. Nelofer Syed, koja vodi Brain Tumour Research Centre of Excellence. 

Neurokirurg Kevin O'Neill s Imperial College Healthcare NHS Trusta smatra da ovaj krvni test nije samo pokazatelj bolesti, već može služiti i kao tekuća biopsija. “Ovim testom otkrivaju se netaknute cirkulirajuće tumorske stanice iz krvi, koje se mogu analizirati do istih staničnih detalja kao stvarni uzorak tkiva", objasnio je O'Neill. Dodao je kako bi ovaj krvni test mogao ubrzati dijagnozu i omogućiti liječnicima primjenu prilagođenih tretmana na temelju te biopsije kako bi se povećale šanse pacijenata za preživljavanje.

“Skandalozno je misliti da nije bilo poboljšanja u mogućnostima liječenja glioblastoma u dva desetljeća, a standardna skrb za pacijente s glioblastomom – kirurška resekcija praćena radioterapijom i kemoterapijom – ostaje nepromijenjena", rekao je Knowles.

Možda te zanima... Sedam simptoma tumora na mozgu koje je važno prepoznati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.