Zdravlje 23. ožujka 2016.

Ateroskleroza i kako je spriječiti

Srce_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ateroskleroza je česta bolest današnjice, a označava proces oštećenja krvnih žila, odnosno u njihovoj se unutrašnjosti nagomilavaju tvari koje ih sužavaju. Kada se arterija suzi ili začepi, organ koji ona snabdijeva krvlju prestane funkcionirati. U faktore rizika koji pridonose nastanku bolesti srca i krvnih žila ubrajaju se pušenje, šećerna bolest, hipertenzija, visoka razina masnoća u krvi, dob i genetski faktor

Smanjivanje ili eliminacija većine ovih rizika od iznimne je važnosti za očuvanje zdravlja, stoga je bitno paziti na prehranu i namirnice koje konzumiraš. Masti, kao i ugljikohidrati, bjelančevine i vitamini neophodni su za normalno funkcioniranje organizma. Ipak, treba obratiti pažnju na to koje se masti unose hranom – zasićene, mononezasićene ili polizasićene masne kiseline. Svaki put kada pripremaš obrok, prednost neka imaju povrće, meso peradi, riba i cjelovite žitarice.

Postoji ''dobar'' i ''loš'' kolesterol

Već je poznato da je kolesterolmasnoća koje najviše ima u namirnicama životinjskog podrijetla, a zapravo je riječ o tvari koja predstavlja gradivni sastojak svake stanice tijela (stanične membrane). No, postoje LDL-čestice koje sadrže kolesterol koji se naziva "lošim kolesterolom" jer te čestice prenose kolesterol koji se iz njih odlaže u tkiva pa i stijenke krvnih žila. HDL-čestice se nazivaju "čistačima", a kolesterol iz njih "dobrim kolesterolom". One odnose taj suvišan kolesterol iz tkiva gdje ga ima previše i njegova viša razina u krvi upućuje na manji rizik za nastajanje kardiovaskularnih bolesti.  Tvari koje sprječavaju oksidaciju LDL-a  nazivaju se antioksidansi, a nalaze se u svježem voću i povrću zajedno s vitaminima C, E i A. Osim ''lošeg'' kolesterola, pojavi asteroskleroze pogoduju oštećenje unutarnjeg sloja arterija visokim krvnim tlakom i štetne tvari poput nikotina koje dolaze krvlju.

Češće konzumiraj ribu jer sprječava aterosklerozu

Osobe koje često jedu morsku ribu rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti. Riblja mast sadrži omega-3 masne kiseline, koje sprječavaju nastanak ateroskleroze, reguliraju krvni tlak, smanjuju oksidaciju LDL kolesterola i održavaju normalan srčani ritam. Ipak, pretjeran unos omega-3 masnih kiselina može biti i štetan jer smanjuje zalihe vitamina E u organizmu, a može i dijabetičarima izazvati smetnje jer smanjuje razinu inzulina. Treba imati na umu da uzimanje kapsula s ribljim uljem poslije pljeskavice nema nikakvog učinka i zato je najbolje korisne sastojke unositi putem hrane.

Saznaj zašto orahe trebaš jesti svaki dan!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.