Zdravlje 16. kolovoza 2023.

Ashwagandha smanjuje stres te poboljšava koncentraciju i san

Foto: Unsplash Ashwagandha se može piti u kapsulama ili u obliku praha, tinktura te čaja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biljka ashwagandha je sve češći dodatak suplementima za smirenje, bolji san i otklanjanje stresa, a što je zapravo, koje prednosti donosi i ima li nuspojave pročitajte u nastavku.

Ashwagandha je netoksična biljka koja postaje sve popularnija zbog svoje sposobnosti reguliranja stresa i anksioznosti. Dio je skupine biljaka nazvane adaptogeni, poznate po svojim zdravstvenim prednostima kada se konzumiraju kao čajevi, prahovi, tinkture i dodaci prehrani. Također poznata kao indijski ginseng, zimska trešnja ili po znanstvenom nazivu Withania somnifera, ashwagandha je grm čiji se korijen i bobice koriste zbog ljekovitih svojstava.

Kako ashwagandha djeluje na organizam?

Biljka je važan dio ayurvedske medicine gdje se koristi za liječenje različitih stanja, poput reume i nesanice, navodi Forbes Health. Iako se u te svrhe primjenjuje već tisućama godina, važno je napomenuti da nije provedeno mnogo modernih kliničkih ispitivanja koja bi ih potvrdila. Izdvojili smo nekoliko ljekovitih svojstava ashwagandhe za koja postoje znanstvena uporišta. 

Smanjuje stres i anksioznost

Ashwagandha je možda najpoznatija po pomoći u smanjenju stresa. Nekoliko istraživanja ističe ovu prednost, promatrajući sposobnost ashwagandhe da značajno smanji razinu stresa i anksioznosti kod ispitanika. Jedno istraživanje pokazalo je da ashwagandha može utjecati i na kvalitetu sna. Znanstvenici su potvrdili da su sudionici spavali značajno kvalitetnije ako su konzumirali ashwagandhu u usporedbi s placebom.

Smanjuje razinu šećera i masti u krvi

Nekoliko malih kliničkih studija pokazalo je da ashwagandha može pomoći u smanjenju razine glukoze i triglicerida u krvi. U jednom istraživanju znanstvenici su ispitali djelovanje ashwagandhe na smanjenje razine šećera u krvi te su nakon perioda od 30 dana konzumacije rezultati pokazali kako je učinak biljke bio usporediv s onim lijekova za snižavanje razine šećera u krvi bez zabilježenih nuspojava. Isto se pokazalo i za smanjenje triglicerida. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ashwagandha

Povećava mišiće i snagu

Znanstvenici i dalje proučavaju učinkovitost ashwagandhe u poboljšanju snage i veličine mišića. Jedno istraživanje pokazalo je da su sudionici osjetili povećanje brzine i snage na treninzima. Drugo istraživanje zabilježilo je povećanje mišićne snage uz smanjenje tjelesne masti i smanjene razine kolesterola kod redovnog konzumiranja ashwagandhe. Neki sudionici su također rekli kako im se poboljšao san, ali ovo istraživanje nije uspoređivalo konzumiranje ashwagandhe s placebom.

Poboljšava seksualnu funkciju kod žena

Jedna klinička studija ukazuje na to da ashwagandha može koristiti ženama koje imaju problema s narušenom seksualnom funkcijom odnosno ne mogu se uzbuditi, doseći vrhunac ili imaju druge vezane probleme. Korištenje ashwagandhe rezultiralo je značajnim poboljšanjem sposobnosti da se uzbude, prirodnoj lubrikaciji, orgazmu i zadovoljstvu, kako su same sudionice navele. Također je značajno povećan broj seksualnih odnosa i smanjena neugoda vezana uz seksualnost koja ih je pratila. 

Povećava plodnost i razinu testosterona kod muškaraca

Ashwagandha također može pružiti reproduktivne prednosti za muškarce. Primjena ashwagandhe kod neplodnih muškaraca pokazala je značajno poboljšanje kvalitete sperme rebalansiranjem razina reproduktivnih hormona. Nakon jednog istraživanja, 14 % partnerica muških pacijenata koji su koristili ashwagandhu je zatrudnjelo. U istraživanju veze ashwagandhe i stresa, znanstvenici su otkrili da je biljka povećala razine testosterona kod muških, ali ne i ženskih sudionika. Još jedno istraživanje koje je testiralo učinak ashwagandhe na snagu mišića kod muškaraca također je izmjerilo značajan porast razine testosterona.

Poboljšava koncentraciju i pamćenje

Ashwagandha može pomoći u poboljšanju kognitivnih sposobnosti odnosno pamćenja i sposobnosti izvođenja motoričkih reakcija na zadane upute. Jedno istraživanje provedeno na malom broju ispitanika je utvrdilo da je ashwagandha značajno poboljšala vrijeme reakcije sudionika tijekom kognitivnih i psihomotornih testova u usporedbi s placebom. Drugo istraživanje je pokazalo da je ashwagandha značajno poboljšala pažnju sudionika, kao i njihovo trenutačno i općenito pamćenje u raznim testovima.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Ashwagandha prah možete dodati u smoothie

Kako koristiti ashwagandhu?

Ashwagandha korijen i bobice mogu se konzumirati cijeli, ali obično se ashwagandha nalazi u obliku kapsula ili u tabletama, gumenim bombonima, prahu, tinkturi ili čaju. Emily Clairmont, nutricionistica na Medicinskom centru Sveučilišta u Vermontu, preporučuje početi s čajem ashwagandhe kao načinom nježnog uvođenja biljke u prehranu.

Sirovu ashwagandhu ili prah možete dodati izravno u hranu. Primjerice, možete pomiješati prah u namaze od orašastih plodova, granolu, smoothieje ili zobenu kašu. Nemojte ashwagandhu izložiti visokoj temperaturi, kaže Clairmont, jer bi to poništilo terapijske učinke biljke, a potencijalno ju čak i učinilo karcinogenim. Umjesto toga, držite prah ili biljku na sobnoj temperaturi ili dodajte u hranu prema kraju pripreme.

Preporučena doza ashwagandhe je 350 do 500 mg dnevno koju bistre trebali uzimati barem mjesec dana kako biste osjetili sve benefite koje daje, navodi Healthline. Dozu s vremenom možete povećati i do 1000 mg dnevno, no tada riskirate pojavu nuspojava. 
 

najbolji dodaci prehrani Možda te zanima... Ashwagandha, cikla u prahu, B12 pomažu protiv proljetnog umora Zdravlje

Rizici i nuspojave 

Ashwagandha je sigurna i netoksična biljka, ali postoje neki čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što je odlučite početi koristiti. Dobro je obavijestiti svog liječnika ako želite dodati novi suplement u svakodnevni život, posebno ako već uzimate druge lijekove jer ashwagandha može pojačati ili oslabiti njihov učinak.

Ashwagandha može biti potencijalno štetna ako ste trudni, dojite, imate oslabljen imunitet, uskoro idete na operaciju ili imate problema sa štitnjačom. Također vrijedi napomenuti da neki ljudi koji su alergični na noćurak ili imaju određene alergije na trave ne podnose dobro ashwagandhu. Ako se bilo koja od ovih situacija odnosi na vas, razgovarajte s liječnikom kako biste utvrdili je li sigurno da koristite ashwagandhu.

Stručnjaci savjetuju da organizam možda neće moći apsorbirati cijelu dozu od 300 ili više miligrama ashwagandhe. Veće doze mogu čak izazvati neželjene nuspojave poput povraćanja i proljeva. Umjesto toga, uzimajte manje doze češće kako biste najviše iskoristili njezine učinke.

Uvijek provjerite odakle dolaze biljke koje kupujete, posebno ako kupujete kapsule gotovih dodataka prehrani. Svakako pitajte zaposlenika u trgovinama zdrave hrane ili dodataka pitajte za preporuke, a ako kažu da je svejedno koji proizvod uzeti, istražite sami svaku tvrtku i njihove certifikate, prakse testiranja i standarde proizvodnje. Kupovinom kvalitetnih dodataka prehrani iz provjerenih izvora izbjeći ćete prisutnost teških metala, uključujući arsen, kadmij, olovo i živu. Izloženost tim metalima može dovesti do oštećenja jetre, bubrega, središnjeg živčanog sustava, imunološkog sustava i reproduktivnog sustava.
 

Možda te zanima... Mjesečevo mlijeko, izvrstan napitak protiv nesanice Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.