Zdravlje 18. travnja 2016.

Aloe vera - biljka besmrtnosti

Aloe_Vera
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aloe veru su Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti, a za Indijance je bila štapić S neba. Možda si već upoznata s nekim od ljekovitih svojstva aloe vere, a možda si je već i sama koristila u slučaju opeklina, ogrebotina i posjekotina. No, jesi li znala da ova biljka nije ograničena na lokalnu uporabu i zapravo je još više koristan za tijelo kada se uzima interno?

Naime, aloe vera sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka prirodnog podrijetla, a koji uključuju polisaharide, vitamine, enzime, aminokiseline i minerale koje pospješuju apsorpciju hranjivih tvari. Prema časopisu The Journal of Environmental Science, aloe vera također posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna, i anti-gljivične svojstva koje pomažu imunološkom sustavu u čišćenju tijela od toksina i patogena.

Bogata je mineralima

Aloe vera u svom sastavu ima veliki broj minerala, uključujući kalcij, magnezij, cink, krom, selen, natrij, željezo, kalij, bakar i mangan. Ovi minerali zajedno pospješuju rad metabolizma.

Sadrži enzime koji pomažu u razgradnji šećera i masti

Aloe vera sadrži važne enzime poput amilaze i lipaze koji mogu pomoći probavnom sustavu u razgradnji masti i šećera.

Sadrži vitamin B12

Jedna je studija pokazala da aloe vera zapravo sadrži vitamin B12, koji je potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Druge studije su pokazale da uzimanje aloe može pomoći u apsorbciji vitamina B12. Aloe vera je također izvor vitamina A, C, E, folne kiselina, kolina, B1, B2, B3 (niacin) i B6.

Sadrži čak 20 aminokiselina

Aloe vera sadržava 20 od 22 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne ljudskom organizmu. Ona također sadrži salicilnu kiselinu, koje pomažu u borbi s upalama i bakterijama.

Saznaj kako aloe vera pomaže kod psorijaze!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.