Zdravlje 24. veljače 2016.

Razlikuješ li alergiju od hunjavice?

Alergija_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Simptomi proljetne alergije javljaju se s prvim lijepim danima u ožujku i početkom polenacije lijeske, dok se kasnije pojavljuju peludi drugih stabala, poput breze, topole, kestena i platane. Pritom se javljaju simptomi poput kihanja, svrbeža nosa, pojačane sekrecije iz nosa te privremenog gubitka njuha. Oči mogu svrbjeti, peckati, "žuljati" ili suziti, a često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi

Temperatura nije izražena, ali se kao komplikacija može razviti alergijska astma uz otežano disanje i tada svakako treba potražiti liječničku pomoć.

Imunoterapija bolja od antihistaminika

"Ako se simptomi alergijskog rinitisa, odnosno peludne hunjavice javljaju sezonski, učestalo se ponavljaju i pogoršavaju tijekom boravka na otvorenom i traju dulje od tjedan dana, ne treba isključiti alergijske bolesti te se treba uputiti liječniku na testiranje. Simptomi hunjavice su slični simptomima alergije, ali su praćeni temperaturom, bolovima u grlu i ne traju dulje od tjedan dana", objašnjava doc. dr. sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak.

Kod liječenja proljetnih alergija primjenjuju se simptomatski lijekovi bez recepta, kao što su antihistaminici ili dekongestivi. "Puno učinkovitija je hiposenzibilizacija, odnosno specifična imunoterapija kojom se potiče stvaranje tolerancije na određeni alergen, smanjuje potreba za lijekovima i progresija alergijskih bolesti", kaže Turkalj.

Suzbijanje simptoma hranom

U sprečavanju simptoma preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom, korištenje klima-uređaja i praćenje peludnog kalendara. "Tijekom sezone polenacije alergičarima se ne preporučuje provjetravanje stana ni držanje otvorenih prozora, posebno tijekom vjetrovitih i sušnih dana. Kako bi se smanjila potreba za provjetravanjem pomoći će ti pročišćivači zraka", kaže doc.dr.sc. Mirjana Turkalj.

Prije svega, potrebno je prehranom ojačati imunitet jer se alergije javljaju uglavnom kod ljudi slabijeg imuniteta. "Hrana bogata vitaminom D i E ima potencijal jačanja imunosustava. Alergičarima se preporučuju i probiotici te pojačani unos ribe, hrane bogate antioksidansima, medom i vitaminima. No prehrana bi se trebala individualizirati, osobito, ako netko ima pridružene simptome alergije na hranu pa uslijed alergije na peludi breze ima i simptome oralnog alergijskog sindroma kad jede svježe voće (jabuke, marelice). Tko je alergičan na peludi travu ili stabala, treba biti oprezan kod konzumiranja primjerice livadnog meda ili meda od kestena", kaže Turkalj.

Vježbama istezanja smanji simptome alergije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.