Zdravlje 28. kolovoza 2023.

8 stvari koje nikada ne biste trebali stavljati na lice

kokosovo ulje
Foto: Pexels Kokosovo ulje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad kad vam ponestane hidratantne kreme za lice ili antibakterijskog sredstva za sanaciju akni možete doći u napast i posegnuti za nekim proizvodom kojem to nije svrha. Uglavnom to može proći bez većih posljedica, ali ovih osam proizvoda ipak radije izbjegavajte.

Hidrogen. Neki ga koriste jer djeluje antibakterijski, ali vodikov peroksid može oštetiti stanice kože, uključujući fibroblaste koji pomažu u stvaranju novog tkiva i zacjeljivanju rana. Također ga izbjegavajte za čišćenje posjekotina i ogrebotina. Umjesto toga koristite sapun i vodu. Vodikov peroksid može iritirati kožu.

Hidrokortizonska krema. Hidrokortizonske kreme melem su za crvenu, nadraženu kožu koja svrbi. Stoga biste mogli doći u iskušenje da je nanesete, ako imate rosaceu ili slična stanja. Ali ova vrsta steroidne kreme može stanjiti kožu te će krvne žile na licu lakše pucati.  Također može aktivirati lojne žlijezde i uzrokovati nastanak tzv. steroidnih akni. U redu je nanijeti malu količinu na mjesto gdje vas je ugrizao ili ubo insekt kao i na osip. 

Med. Od davnina se koristi za liječenje rana jer ima antibakterijska svojstva. Međutim, nemaju sve vrste meda isto antibakterijsko djelovanje, odnosno istu antibakterijsku aktivnost. Stoga je jednostavnije i sigurnije upotrijebiti antibakterijski sapun i vodu. Ako baš želite koristiti med za lice, onda birajte onaj sa standardiziranom razinom antibakterijskog djelovanja, među tim vrstama najpoznatiji je manuka med. Manuka med koji ima oznaku UMF jedini garantira originalnost proizvoda.

Možda te zanima... Milije: Tvrdokorne bijele izbočine na licu i kako ih se riješiti Zdravlje

Boja za kosu na obrvama. Ako bojite kosu, možda biste željeli da vam se kosa i obrve podudaraju. Kućne boje imaju previše peroksida da bi se mogle sigurno koristiti u blizini obrva. Možete opeći okolnu kožu ili čak ozlijediti oči. Umjesto toga, potražite proizvod namijenjen za bojenje obrva ili se prepustite u ruke profesionalcu.

Urin. Poklonici ove metode kunu se da zahvaljujući vlastitom urinu kojeg nanose na lice imaju glatku i zategnutu kožu. Urin se uglavnom sastoji od vode i spoja koji se naziva urea. Mnoge kreme sadrže laboratorijski izrađen oblik uree koji zadržava vlagu u koži. Ali vaša mokraća vjerojatno ne sadrži dovoljno uree da bi se postigao efekt. Osim toga, odbojno je.

Sok od limuna. Limun je pun vitamina C koji može posvijetliti kožu i izgladiti fine bore. Ali sok od limuna je kiseo i može iritirati kožu lica. Također biste mogli dobiti ružan osip od fitofotodermatitisa, kožne reakcije koja se događa ako kemikalije u određenim biljkama i voću izložite sunčevoj ili drugoj ultraljubičastoj svjetlosti. Osip nestaje sam od sebe, ali može biti neugodan.

Kokosovo ulje. Ako vjerujete reklamama, to je čarobni eliksir za lijepu kožu. Istina je da je kokosovo ulje bogato laurinskom kiselinom, koja ima dokazanu moć u borbi protiv akni. Ali također se sastoji od oko 90 % zasićenih masti, koje mogu začepiti pore. Koristite ga koliko god želite na tijelu jer može pomoći kod vrlo suhe kože ili ekcema.

Možda te zanima... 7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje Zdravlje

Losion za tijelo. Ako vam ponestane hidratantne kreme za lice, možda ćete doći u iskušenje da je zamijenite losionom za tijelo.  Većina losiona za tijelo gušća je te je stoga veća vjerojatnost vam začepi pore. Također losioni mogu sadržavati mirise ili druge sastojke koji mogu izazvati alergijsku reakciju na tanjoj, nježnijoj koži lica. Na etiketi bi trebalo pisati bez mirisa i nekomedogeno (ne začepljuje pore), ako ga želite koristiti i za lice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.