Zdravlje 15. veljače 2024.

Milije: Tvrdokorne bijele izbočine na licu i kako ih se riješiti

Foto: shutterstock Milije su male epidermoidne ciste ispunjene keratinom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Milije su malene neravnine ili kvržice u obliku kupole koje su obično bijele ili žute. One obično ne uzrokuju svrbež ili bol, ali nekima mogu biti uzrokom nelagode.

Jeste li se ikad pogledali u ogledalo i primijetili male bijele kvržice na koži? Jeste li bili u iskušenju da ih stisnete? A kad ste to napravili, ništa nije izašli van. To je zato jer milije nisu prištići. Spomenute male iritacije kože nazivaju se miliumskim cistama, koje se, kad su u grupi, nazivaju milijama (eng. Milia).

Ivana Manola, dr.med. specijalistica dermatologije i venerologije u poliklinici Manola navodi kako su milije male epidermoidne ciste ispunjene keratinom, a klasificiraju se u primarne, sekundarne i ostale.

  • Primarne milije nastaju na zdravoj koži kao sitne papule nalik grizu veličine 1-2 mm žuto-bijele boje. Obično su smještene na obrazima, oko očiju, uz nosnice i na čelu. Često se vide kod dojenčadi, ali se mogu pojaviti kod svim dobnih skupina. One nisu povezane s površinom kože i u njima je, za razliku od zatvorenih komedona, rijetka pojava upale.
  • Sekundarne milije najčešće nastaju nakon manjih ili većih trauma kože poput dermabrazije, kemijskog peelinga, opeklina, zračenja ili atrofije kože uslijed dugotrajne primjene kortikosteroida. Bolesti kože praćene pojavom mjehura mogu cijeliti uz nastanak milija kao npr. porfirija cutanea tarda, bulozna epidermoliza, lichen sclerosus, bulozni pemfigoid ili alergijski kontaktni dermatitis.
  • Skupina „ostale“ obuhvaća eruptivne i multiple milije koje se mogu pojaviti spontano, nasljedno ili u sklopu genodermatoza.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Rijetki genetski uzrokovani sindromi kod kojih se češće vide milije su:

  • Sindrom nevoidnog karcinoma bazalnih stanica kože - nasljedna bolest koju karakterizira pojava multiplih bazalioma u ranoj dobi, plitke udubine na dlanovima i tabanima te sistemske promjene i promjene na kostima.
  • Pachyonychia congenita - nasljedni poremećaj kojeg obilježavaju zadebljani i deformirani nokti.
  • Gardner sindrom - kod kojeg vremenom može nastati karcinom kolona.
  • Bazex-Dupré-Christol sindrom - nasljedni poremećaj koji utječe na rast dlaka i znojenje.

Kako navodi dr. Manola, određeni sastojci u kozmetičkim preparatima mogu potaknuti nastanak milija. Ukoliko je koža sklona nastanku milija preporučljivo je izbjegavati mineralna ulja (parafin, petrolej, vazelin) i lanolin.

Liječenje milija

Kod dojenčadi milije najčešće spontano (bez terapije) te nestanu unutar nekoliko tjedana.

Kod odraslih one se mogu uklanjati:

  • kirurški (sterilna igla i komedonski ekstraktor)
  • laserom
  • kemijskim peelingom
  • krioterapijom

Napominje kako se ne preporučuje „tiskanje“ milija od nestručne osobe jer može doći do upale i širenja infekcije u dublje slojeve kože što može dovesti do nastanka ožiljka. Također, milije za razliku od ksantelazmi (pojava žućkastih plosnatih nakupina masnoće pod kožom) nisu povezane s povišenim vrijednostima kolesterola u krvi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

 

Probajte ih ukloniti prirodnim putem

Ove, pomalo dosadne, neravnine na licu možete probati ukloniti i uz nekoliko kućnih lijekova i pripravaka te na nekoliko načina, a Healthline navodi njih čak četiri:

  • Očistite kožu i napravite piling: milije se obično javljaju ispod očiju zbog viška keratina. Nježnim pilingom tog područja toplom krpom možete se riješiti mrtvih stanica kože i pomoći u izvlačenju zarobljenog keratina na površinu.
  • Parenje lica: provođenje određenog vremena u kupaonici s zatvorenim vratima i vrućim tušom stvara jednostavan tretman lica na pari kod kuće.
    Možda te zanima... Ekcem, akne, psorijaza: Poruke koje nam šalje koža i kako sunce na nju utječe Zdravlje
  • Ružina voda ili manuka med: malo ružine vode ili maska od meda manuka učinit će čuda za vaše lice. Razna istraživanja navode njihove protuupalne učinke i svojstva te bi ih svakako trebali iskušati.
  • Izbjegavajte stiskanje milija i prištića općenito ili dodirivanje kože: možda vam se ovo na prvu čini kontraintuitivnim, ali ostavljane milija na miru pomaže im u bržem zacjeljivanju. Ako ih iziritirate do te mjere da one postanu crvene postoji mogućnost raznih infekcija, a vjerojatnije je i ostajanje ožiljka.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sad je ponovno objavljen.

Možda te zanima... Zašto mi je koža toliko suha od kada sam stalno u kući? Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.