Zdravlje 14. kolovoza 2024.

8 stvari koje liječnici nikada ne bi radili kada je vani vruće

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotovo je nemogućim obavljati rutinske aktivnosti na otvorenom, poput trčanja, pri velikim vrućinama, a u nekim slučajevima, posebno kod starijih osoba koje su sklonije bržoj dehidraciji pri pretjeranom visokim temperaturama, ona može biti i kobna.

No, postoji niz stanja povezanih s vrućinom koji mogu utjecati na svakoga, poput toplinskih grčeva, dehidracije i padanja u nesvijest zbog visokih temperatura. Drugo je toplinska iscrpljenost, koja uzrokuje "žeđ, umor, čak i blage promjene u mentalnom stanju, poput zbunjenosti", prema dr. Martinu Hueckeru, liječniku hitne pomoći u UofL Health.

"A onda kada dođete do toplinskog udara, to je najznačajniji, najteži oblik", dodao je za HuffPost Huecker. “Tada počinjete vidjeti jasne promjene mentalnog stanja, a zatim ono što nazivamo kardiovaskularnim kolapsom ili nestabilnošću. Vitalni znakovi se mijenjaju. Otkucaji srca i krvni tlak počinju se mijenjati”.

Trebali biste odmah nazvati hitnu ako primijetite zbunjenost kod nekoga tko je bio vani na vrućini. Također biste trebali potražiti pomoć ako simptomi poput toplinskih grčeva, jakog znojenja ili vrtoglavice traju više od sat vremena, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti .

Prema procjenama, prošle je godine 47.690 smrti u Europi bilo povezano s visokim temperaturama. Riječ je o drugoj najvišoj stopi smrtnosti otkako su započela takva mjerenja 2015., pri čemu je najviša stopa zabilježena 2022. godine, prenosi Hina. A budući da je novi toplinski val već počeo, važno je ostati siguran. U nastavku liječnici dijele što biste trebali izbjegavali raditi tijekom vrućih dana. 

Nemojte gledati samo temperaturu zraka

Kada su u gradu ekstremne temperature, ne biste trebali misliti da nisu ništa strašno. Umjesto toga, trebali biste planirati unaprijed i biti svjesni vremenske prognoze, rekao je Huecker.

"Možete pogledati UV indeks i indeks topline", dodao je, govoreći o mjerama ultraljubičastog zračenja i temperature plus vlažnosti. “Nekih dana temperatura ne daje potpunu sliku”. 

Mnoge aplikacije vremenske prognoze pokazivat će temperaturu "stvarnog osjećaja", koja može biti viša ili niža od temperature zraka zbog sunca, vlage ili vjetra. Kada shvatite kakvi vas vremenski uvjeti očekuju, možete pravilno planirati zaštitu od vrućine. 

vrućina Možda te zanima... Razlika između toplotnog i toplinskog udara, simptomi i prva pomoć Zdravlje

Nemojte ožednjeti

“Ako dođete do točke u kojoj ste stvarno žedni, već ste dehidrirali”, rekao je dr. John Schumann, izvršni medicinski direktor Oak Street Healtha. "Trebali biste biti dovoljno hidratizirani da ne budete žedni".

Kada ste vani dok je vrlo vruće, trebali biste uvijek imati vodu uz sebe, rekao je Schumann. Ali to nije jedino što bi vašem tijelu moglo trebati. "Ako se puno znojite, gubite više od vode", rekao je Huecker. “Gubite natrij, kalij, klorid, magnezij. Kada to nadoknađujete, treba vam više od same vode; morate dodati elektrolite". 

Puno elektrolita možete dobiti hranom, rekao je Huecker, pa možda nećete trebati sportska pića ili druge proizvode s elektrolitima. "Ali ako ste vani u šetnji ili vježbate, to je idealna prilika da u vodu ubacite elektrolite", rekao je Huecker.

Osim napitaka is elektrolitima, Huecker je predložio dodavanje malo malo šećera ili meda s malo morske soli u vodu jer to ima dobru količinu natrijevog klorida i neke druge elektrolite. 

10 znakova da ne piješ dovoljno vode i da tvom tijelu prijeti dehidracija Možda te zanima... 10 znakova da ne pijete dovoljno vode i da vam prijeti dehidracija Zdravlje

Nemojte koristiti alkohol da utažite žeđ

Možda je uobičajeno otvoriti hladno pivo na ljetnom roštilju ili napraviti ledeni koktel za sunčanog dana, ali Schumann je rekao da treba biti oprezan s konzumiranjem alkohola kada je vani vruće.

“Umjerenost je ključna. Ako ste netko tko voli popiti, to može biti osvježenje. Ali kad je vani jako vruće, alkohol će vas dehidrirati brže nego inače”, objasnio je Schumann. “Kad biste mogli izbjeći alkoholno piće, to je puno bolje. I pijte nešto što će vas održavati hidriranim”. 

Ne biste trebali biti vani u najtoplije doba dana

"Želite izbjeći najtopliji dio dana", naglasio je Huecker, dodajući da temperature obično dosegnu vrhunac od podne do 15 ili 16 sati. Pokušajte obaviti obaveze na otvorenom dok je vani malo manje vruće, primjerice ujutro ili navečer kad sunce zađe. 

koktel ljeto Možda te zanima... Zašto za velikih vrućina nije dobro piti jako rashlađena pića? Zdravlje

Ne biste trebali biti na suncu bez pauze

Ako morate biti vani - recimo, zbog posla ili obaveza na otvorenom - važno je uzeti pauze od sunca kada je to moguće.

Schumann je preporučio da se sklonite u hladovinu ili klimatizirani zatvoreni prostor kako biste spriječili bolesti povezane s vrućinom.

Nemojte zaboraviti na kukce i ostale nametnike

Osim zaštite od sunca, morate paziti i na zaštitu od kukaca. Ako primjerice planinarite, Schumann je napomenuo da pripazite i na krpelje koji prenosi razne bolesti poput upalne bolesti središnjeg živčanog sustava uzrokovanu virusom krpeljnog meningoencefalitisa.

A isto vrijedi i za komarce. Mnogi ljudi idu na kupanje tijekom vrućih dana, ali ti se insekti često zadržavaju oko vodenih površina. Schumann potiče svoje pacijente da koriste permetrin ili druga sredstva protiv krpelja na svojoj odjeći i sprejeve protiv insekata kako bi otjerali komarce. 

Možda te zanima... Bolesti koje prenose komarci proširit će se po Europi zbog klimatskih promjena Zdravlje

Nemojte preskočiti kremu za sunčanje

Uvijek biste trebali nositi kremu za sunčanje kako biste se zaštitili od štetnih zraka, ali to je posebno važno za jako sunčanih dana. Kada je vani vruće, Schumann je rekao da nosi kremu za sunčanje i šešir kako bi izbjegao opekline.

“Potražite proizvode s oznakom 'široki spektar' kako biste osigurali zaštitu od UVB i UVA zraka i sa zaštitnim faktorom od najmanje 30,” rekao je dr. Kevin Boyd, dermatolog u Mayo Clinic Health System.

Nemojte zaboraviti da neki lijekovi reagiraju na toplinu i sunce

Prema farmaceutu Michaelu Schuhu, postoje četiri kategorije relativno uobičajenih lijekova koji mogu utjecati na vašu toleranciju na vrućinu: antidepresivi, antihistaminici, lijekovi za krvni tlak i antipsihotici. Oni mogu utjecati na regulaciju topline unutar vašeg mozga i koliko se znojite, izlažući vas većem riziku od dehidracije, toplinskog udara i više, rekao je.

“Neki antibiotici mogu učiniti ljude osjetljivijima na sunce, zbog čega će lakše izgorjeti, možda čak dobiti i osip. ... Neki diuretici će to isto učiniti. Neki nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena mogu napraviti isto, a također I neki hormoni", dodao je Schuh. 

Budite svjesni svih lijekova koji mogu spriječiti vaše tijelo u regulaciji temperature ili vas izložiti opasnosti od opeklina. Možete pogledati na internetu da vidite odnosi li se to na vaše lijekove ili možete razgovarati s farmaceutom ili liječnikom, rekao je Schuh.

I dok je važno znati moguće učinke opasno visokih temperatura, to ne znači da morate ostati unutra cijelo ljeto. “Preporučio bih ljudima da se ne boje u potpunosti vrućine i da joj se malo izlože”, rekao je Huecker. “Saune i druga okruženja povezana s toplinom imaju mnogo zdravstvenih prednosti, pa ih ne bih izbjegavao pod svaku cijenu. Samo bih bio pametan u vezi toga”. 

Možda te zanima... Ako uzimate ove uobičajene lijekove, možete biti osjetljiviji na tegobe uzrokovane vrućinom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.