Native sadržaj Zaštiti se... i uživaj na suncu 09. srpnja 2024.

Postoje nove upute za sunčanje, ovisno o tipu kože, evo ih

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedostatak vitamina D može se javiti uslijed potpunog izbjegavanja izlaganja sunčevim zrakama, a nove smjernice pokazat će kako si osigurati dovoljno vitamina D uz održavanje optimalne razine zaštite kože.

Kako je svijest o problemu karcinoma kože postala sve prisutnija, "prženje" na suncu kako smo nekada mogli vidjeti na plažama danas je postalo rjeđe, no nije potpuno izostalo. Mnogi i danas provode previše vremena na otvorenom bez adekvatne zaštite, a posljedice su vidljive u obliku bora, hiperpigmentacije kože, opeklina i onog najopasnijeg, karcinoma. Kako se na ovu temu provodi sve više istraživanja, javljaju se i nove upute kako sigurno boraviti na suncu. 

Zaštita od sunca i vitamin D

Iako su prednosti zaštite od sunca nemjerljivo veće od rizika, postoji jedan nedostatak na koji je važno pripaziti. Direktno izlaganje sunčevom zračenju potrebno je kako bismo mogli sintetizirati dovoljne količine vitamina D, no proizvodi za zaštitu od sunca ne dopuštaju zrakama da dopru do kože i tako ometaju ovaj proces. Kako navodi MNT,  vitamin D je ključan za apsorpciju kalcija iz hrane koju jedemo, funkcioniranje imuniteta i živčanog sustava, a pomaže i u pravilnom zacjeljivanju rana. 

Nedostatak vitamina D, prema Yale Medicine, dovodi do simptoma poput bolova u mišićima i opće slabosti tijela, izaziva trnce u rukama ili nogama, a kosti postanu slabe i lako lomljive. Problem je što se simptomi razvijaju postupno, pa je teško rano utvrditi nedostatak vitamina D ako se ne kontrolira na rutinskoj analizi krvi. No da ne dobijte dovoljno vitamina D možete i sami zaključiti ako ne provodite dovoljno vremena na suncu ili ako je sve vrijeme provedeno na otvorenom praćeno zaštitnom kremom. No ipak, znamo da je sunčevo zračenje štetno za kožu, pa kako onda pronaći savršenu ravnotežu?

Nove smjernice za sunčanje

Kao zemlja s najvišom stopom karcinoma kože i jedna od najsunčanijih tijekom cijele godine, Australija je razvila iznimno jaku znanstvenu zajednicu kojoj je cilj zaštita populacije od karcinoma. Prema novim podacima istraživanja složili su nove smjernice kako pravilno koristiti zaštitu od sunca i istovremeno iskoristiti sve prednosti koje sunčevo zračenje donosi i to za svaki tip kože. 

1. Osobe s visokim rizikom karcinoma kože 

U ovu skupinu ubrajaju sve osobe iznimno svijetle puti i svi oni koji zbog lijekova ili bolesti imaju povišen rizik karcinoma kože, a savjetuje im se ekstremni oprez prilikom izlaganja sunčevim zrakama. U slučaju kada je UV indeks 3 ili viši, najbolje bi bilo da izbjegavaju boravak na otvorenom kompletno, a ako ga ne mogu izbjeći, trebaju koristiti zaštitne kreme, ali i zaštitnu odjeću. Kako bi održali zdravu razinu vitamina D, savjetuje im se boravak na otvorenom isključivo kada je UV indeks niži od 3 ili suplementacija pomoću hrane bogate vitaminom D ili dodacima prehrani. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

2. Osobe s niskim rizikom karcinoma kože

U ovu skupinu ubrajaju tamnopute osobe, a savjetuje im se da za održavanje zdrave razine vitamina D provedu što više vremena na otvorenom, budući da tamnija koža treba veće količine sunčevog zračenja za sintezu vitamina D. Zaštita od sunca preporučuje se samo u slučajevima da će provesti iznimno dugo vremena na otvorenom dok je UV indeks viši od 3. 

3. Osobe s umjerenim rizikom karcinoma kože

U ovu skupinu ubrajaju najveći broj ljudi, svi oni srednje tamne puti, koji nemaju dodatne rizike karcinoma kože. Za njih rizik koji predstavlja sunčevo zračenje nije tako visok kao kod osoba u prvoj kategoriji, pa trebaju težiti tome da sav potreban vitamin D dobiju direktno od izlaganja suncu, ne suplementacijom. To znači da je u redu da provode vrijeme na otvorenom koliko god je potrebno za sintezu vitamina D, ali da bi svejedno trebali koristiti zaštitu od sunca ostatak dana, posebno kada je UV indeks viši od 3. Takva kombinacija poučavana je i navedenim istraživanjima te kod osoba koje su je se držale nije primijećena povišena incidencija nedostatka vitamina D. 

Praćenje ovih smjernica trebalo bi osigurati maksimalnu zaštitu od pojave karcinoma kože, ali i optimalnu dozu vitamina D. Ako niste sigurni kojoj skupini pripadate, uvijek je dobra ideja posjetiti svog liječnika obiteljske medicine ili dermatologa kako bi vam pomogli pronaći personaliziranu formulu zaštite od sunca. 

Bez obzira na tip kože, zaštita od sunca treba biti nezaobilazni dio svakodnevne rutine. Nježne teksture koja se lako upija, SUNDANCE MED Ultra Sensitiv fluid za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 je savršen izbor za svaki dan. Osim što je vodootporan i štiti od sunčanih opeklina, redovitom primjenom formula pomaže stanicama kože da se zaštite od nastanka enzima koji uzrokuju propadanje kolagena, a nastaju uslijed izlaganja infracrvenom zračenju, te tako sprječava prijevremeno nastajanje bora uzrokovanih izlaganjem suncu. Posebnu pažnju potrebno je pružiti koži lica, a tonirana formula SUNDANCE fluida za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 savršeno se prilagođava tonu kože i osigurava ujednačen i blistav ten. Nemasna tekstura ne ostavlja tragove, a ujednačeni ten odlično će poslužiti kao savršena baza za svaki ljetni make-up  | Author: Neravnomjerna preplanulost realnost je svih nas, posebno u najranijim danima ljeta. Za ujednačavanje preplanulosti uz zaštitu od UVA i UVB zraka SUNDANCE je stvorio posebno mlijeko za tijelo. Vodootporna formula mlijeka za zaštitnim faktorom 30 djeluje odmah nakon nanošenja te hidratizira kožu tijekom 24 sata. Zahvaljujući vitaminu E, isti ugodan osjećaj i zaštitu potražite u SUNDANCE mlijeku za sunčanje sa zaštitnim faktorom 20 - koža ostaje nježna i meka na dodir cijeli dan. Cijeli SUNDANCE asortiman potražite u dm prodavaonicama, dm online shopu ili aplikaciji 'Moj dm'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.