Zdravlje Zdravlje žena 18. prosinca 2017.

8 pravila uz koja će tvoja vagina biti u top formi

Vagina_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se izgled ili osjećaj u vagini ili vulvi promijeni, zatraži liječničko mišljenje. U suprotnom, ovi savjeti pomoći će ti da održavaš zdravlje genitalija u top-formi.

Spriječi pojavu cistitisa

Iskustvo pokazuje da većina žena u nekom trenutku oboli od cistitisa – upale mjehura koja izaziva jaku bol i gorući osjećaj pri uriniranju. Mala udaljenost između anusa i mjehura povećava rizik od širenja bakterija. Savjet: prazni mjehur kad osjetiš potrebu (nemoj zadržavati urin satima) i nakon toaleta briši intimno područje u smjeru naprijed-natrag.

Cistitis Možda te zanima... Kako prirodno liječiti cistitis? Zdravlje
Radi Kegelove vježbe

Mišići dna zdjelice slabe s godinama, a redovito izvođenje ovih vježbi može ih ojačati, podići razinu osjetljivosti za vrijeme odnosa, kao i spriječiti spuštanje mjehura u poznijim godinama. Dok sjediš, zateži mišiće koje bi inače koristila s ciljem da zaustaviš mlaz urina (drži trbušne mišiće opuštene) – 10 do 15 puta tijekom dana, kad god možeš.

Vagina-Zena Možda te zanima... Test: Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili 'samo' umorni Zdravlje
Izliječi kandidijazu

Ako ti je imunitet oslabio, bit ćeš podložnija pojavi  gljivične infekcije (prekomjeran razvoj gljivica zbog narušene vaginalne flore), koja izaziva jaki svrbež. Kod trećine žena na antibiotskoj terapiji razvija se ova gljivična infekcija, jer antibiotici istovremeno mogu uništiti, osim loših, i korisne bakterije. Nemoj ignorirati simptome: antigljivične preparate (krema, vaginalete) možeš kupiti u ljekarni bez recepta, ili posjeti liječnika.

Možda te zanima... Candida - gospođica "zlica", "dobrica" ili gljivica s dva lica? Zdravlje
Testiraj se

Stručnjaci preporučuju testiranje na spolno prenosive bolesti na početku svake nove veze. To je osobito važno zbog toga što se određene bolesti iz ove kategorije – na primjer, klamidija – ne manifestiraju nikakvim simptomima.

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje
Ne pretjeruj u higijeni

Vagina se sama čisti i zato nemoj nikada ispirati ili sapunati njezinu unutrašnjost. Na taj način samo ćeš ukloniti korisne bakterije i usmjeriti problem (patološke mikroorganizme ili uzročnika neke seksualno prenosive bolesti) preko cerviksa do maternice. Peri samo vanjski dio vagine, i to vodom i blagim sapunom neutralne pH vrijednosti.

Vagina-Zena Možda te zanima... Vaginalni iscjedak nije uvijek razlog za paniku, nauči razliku Zdravlje
Ne očekuj miris ruže

U vulvi se nalaze brojne znojne žlijezde, a znoj proizvodi različite mirise. Stručnjaci kažu da miris normalnog vaginalnog iscjetka podsjeća na kiselo mlijeko. Stoga nije realno da vagina miriše poput cvijeća.

Borovnica Možda te zanima... Je li tvoja vagina dovoljno kisela i što učiniti ako nije? Hrana
Nemoj koristiti previše parfimiranih preparata

Ako imaš osjetljivu kožu, znaj da pjenušave tvari u kupkama mogu i te kako iritirati i vaginu. Stoga ne pretjeruj u količini. Osim toga, kondomi od lateksa mogu uzrokovati alergije.

Vagina-Iscjedak-Zena Možda te zanima... 3 opasne vrste vaginalnih iscjedaka Zdravlje
Izbjegavaj pregrijavanje

Pomisli samo na isušujući efekt na koži tijela koje stvara tuširanje vrućom vodom, a onda se sažali nad svojom vulvom, koja je još delikatnija i osjetljivija. Stoga se nemoj tuširati previše toplom vodom, a nakon izlaska iz kade nemoj energično trljati genitalije. Nabori labije su poput usta – suhoća nije njihovo prirodno stanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.