Zdravlje Riješi se toksina i neugodnih simptoma candide 07. srpnja 2016.

Candida - gospođica "zlica", "dobrica" ili gljivica s dva lica?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O njoj se priča, svi je nose, otežano ju je staviti pod kontrolu, u stanju je dopratiti mnoge neugodne tegobe svom domaćinu, vrlo je uporna, borbena i strastvena kada je riječ o slatkoj hrani.

Često se misli da donosi samo loše i da je isključivo zlica, no ipak, manje je poznato da je ponekad njena uloga ni manje ni više - zaštitnička. Riječ je o Candidi. Velikom broju ljudi, poznati su različiti zdravstveni problemi koje se kolokvijalno opisuju sa " imam kandidu...". Danas, kada je tempo života sve brži i brži, sve je više osoba koje padaju u ralje candide i svakodnevno se, ponekad znajući to ponekad ne, bore s njenom upornošću i popratnim neugodnim simptomima.

Ovdje ćemo pojasniti i približiti ulogu candide uslijed njenog prekomjernog bujanja u organizmu, te upozoriti zašto je i koliko je ključan pristup pri njenom suzbijanju, kao i koje su moguće posljedice, te kako mudro zaobići tešku i dugotrajnu borbu s ovom tzv. gljivicom s dva lica.

Candida i njeno ponašanje u organizmu

Candida je vrsta gljivice i spada u podvrstu kvasaca ili kvasnica, sićušnih mikroorganizma koji su prirodno prisutni na površini svih živih tvari. Prema medicinskim izvorima nalazi se u svima nama kao saprobiont. Saprobionti su mikroorganizmi koji su sastavni dio flore probavnog trakta (simbionti) i imaju ovdje važnu ulogu - razgrađuju organske tvari koje enzimi ljudskog probavnog trakta ne mogu razgraditi.

Najčešći tip kvasnice zove se Candida albicans, što bi u prijevodu značilo – blistavo bijela. Postoji dvjestotinjak podvrsta Candide albicans, a također, postoji i stotinjak različitih vrsta Candide, najpoznatija je već spomenuta Candida albicans ili npr. Candida glabrata koja zauzima drugo mjesto. Candida živi u tamnim i vlažnim šupljinama, te se može naći u ustima, probavnom, mokraćnom, genitalnom traktu i koži. U normalnim okolnostima gljivica je pod kontrolom nama prijateljskih bakterija, no kada je rast candide prekomjeran, mijenja se obrazac kvasnice u obrazac gljivične infekcije i tu zapravo dolazi do pojave neugodnih simptoma.

Tijekom prekomjernog rasta, candida u organizam ispušta čak 79 vrsta toksina koji su metabolički otpad samih gljivica. Zahvaljujući svojim korijenima hvata se za crijevni zid i ako njen rast nije zaustavljen, dolazi do bušenja crijevnog zida i stvaranja sićušnih rupica koje tada dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, i samoj kandidi ulazak u krv te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati dalekosežno loše posljedice ponajviše po imunološki i središnji živčani sustav.

Secer_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Candida se hrani jednostavnim šećerima i ima velik utjecaj na razinu šećera u krvi. Ona doslovce manipulira osjećajem gladi koju mnogi poznaju kao snažnu želju za slatkom hranom. Samo jedan slatki obrok dovodi do naglog bujanja populacije kandide. Tijekom vrlo kratkog vremena populacija kandide se može eksplozivno povećati, čime se neugodni simptomi pojačavaju.

Kako je sve počelo?

Do prekomjernog širenja candide dolazi zbog oslabljenog imunološkog sustava. Kako je imunološki sustav u direktnoj vezi sa sastavom crijevne flore, točnije snaga imunološkog sustava ovisi o sastavu crijevne flore – to znači; poremećena crijevna flora = poremećen ili oslabljen imunološki sustav. Ako je crijevna flora poremećena nedostatkom dobre flore tada se dio, inače oportunih mikroorganizma, razvije preko mjere. Dakle, jasno je da do prekomjernog širenja candide dolazi zbog slabljenja imunološkog sustava, kojem prethodi poremećaj sastava crijevne flore. Liječnici konvencionalne kao i komplementarne medicine u tome se potpuno slažu.

Također, postoje određeni čimbenici koji potiču razvoj infekcije candidom; neprimjereno korištenje antibiotika i raznih drugih lijekova, hormona (kontracepcijske pilule, kortikosteroidi), neadekvatna prehrana (previše ugljikohidrata, slatke i konzervirane hrane, nekorištenje fermentiranih namirnica..), te brojne kemikalije, aditivi i pesticidi u hrani i okolini koje štete crijevnoj flori. Nadalje, rastu candide pogoduje i zatvor/opstipacija, kiselost organizma i smanjena razina kisika, nedostatak važnih vitamina i minerala, visoka razina toksina u organizmu, prisutnost teških metala, hormonalne promjene i naposljetku stres.

Kada posumnjati na infekciju candidom?

Kako se candida svojim korijenima hvata za crijevni zid, može prodrijeti u bilo koji dio tijela; može se proširiti do jetre, mokraćnog sustava, vagine (trajne reinfekcije kroz prodiranje iz crijeva), kože, noktiju, usta, sinusa, zglobova i drugih organa. Najpoznatija je upala vaginalne sluznice i rodnice, bijelo pranje, promjene mirisa, iscjedak, promjene na grliću maternice, promjene na prostati, kronične upale mjehura. Danas i konvencionalna medicina ove tegobe svrstava u tzv. endogene infekcije - infekcije koje potječu iz samog tijela. To "u prijevodu" znači da potječu iz debelog crijeva tj. iz poremećene flore debelog crijeva. Kronična upala sinusa, bijeli talog na jeziku, upala srednjeg uha također su uvijek na neki način u vezi s razuzdanom kandidom.

Zena-Umorna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stoga se prekomjerni rast candide manifestira kroz čitav niz tegoba; od kroničnog umora, nesanice, tamnih kolutova oko očiju, nadutosti, vjetrova, izraženog PMS-a , rektalnog svrbeža, zatvora ili proljeva, slabe koncentracije, smetenosti tijekom većeg dijela dana, periodičnih depresivnih stanja, slabosti mišića, oticanja zglobova, poteškoće s disanjem, migrene, anksioznosti, neugodnog zadaha, naglašene želje za slatkom hranom, pa sve do ozbiljnih problema različitog intenziteta (vaginitisa, čestih upala mokraćnog mjehura, upale crijevne sluznice, toksičnog preopterećenja jetre i bubrega, reumatizma, depresije, hormonalnih tegoba, pretilosti, problema sa sinusima, bubrežnih tegoba).

Posebna je tema sindrom propusnog crijeva (leaky guts syndrom). Kandida je važan su uzrok ovog poremećaja. Poluprobavljene tvari iz crijeva prodiru u krvotok, gdje u tom obliku ne smiju biti i zato uzrokuju pravu imunološku dramu. Mogu dovesti i do tzv. lažno pozitivnih rezultata laboratorijskih vrijednosti imunoglobulina. Vjerojatnije je da prisustvo imunoglobulina na neke uobičajene namirnice potječe zbog propusnog crijeva nego zbog "alergije/intolerancije" na dotičnu hranu. O drugom licu candide, o njezinoj ulozi zaštitnice i o tome kako izaći iz ovog začaranog kruga zdravstvenih tegoba, pročitat ćeš u sljedećem članku koji donosimo uskoro.

Više o holističkom anticandida programu saznaj u Origo Centru!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.