Zdravlje Zdravlje žena 29. svibnja 2020.

Test: Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili 'samo' umorni

Vagina-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema studiji objavljenoj u Journal of Human Kinetics, više od 40 posto žena koja se bave trčanjem ili nekom drugom aktivnošću visokog intenziteta imaju problem s kako su to liječnici nazvali inkontinencijom uzrokovanom stresom. Također se mnogi rekreativni sportaši oba spola žale da ne mogu odraditi cijeli trening, a da ga ne prekinu zbog potrebe za mokrenjem.

Dr. Susie Gronski, urologinja iz Sjeverne Karoline kaže da bi većina osoba trebala izdržati bez problema dva do tri sata između svakog mokrenja. "Ženama sa stresnom inkontinencijom preporučuju se Kegelove vježbe, ali one su učinkovite 'samo' za jačanje mišića dna zdjelice. Međutim, anatomija je mnogo složenija, pa nisu samo navedeni mišići odgovorni za zadržavanje mokraće. Porođaj ili porođaji, hormonalne promijene, starenje sve to utječe na slabljenje mišića i ligamenata, uslijed čega dolazi do spuštanja maternice. Dodatni napori poput trčanja, kašljanja, smijanja mogu izazvati popuštanje mjehura."

Koliko često je uobičajeno mokriti u jednom danu?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iznenađujući uzroci stresne inkontinencije

Gronski je objasnila da do stresne inkontinencije ne dolazi samo zbog slabosti mišića zdjelice, nego i zbog umora mišića. "Neke žene imaju jake mišiće, ali su im iz različitih razloga (razni oblici stresa) u stalnoj napetosti te dolazi do njihova zamora i popuštanje u neželjenom trenutku te uzrokuju jednak problem kao i kod žena s oslabljenim vaginalnim mišićima - stresnu inkontinenciju."

Pročitaj više o ovom problemu

Napravi test!

Doktorica kaže da su neki od pokazatelja da se radi o umornim, a ne slabim mišićima povremena bol pri spolnom odnosu ili problem prilikom umetanjem tampona. A postoji i jednostavan test: "Stavi dva prsta u vaginalni otvor i stisni ih. Trebala bi osjetiti kao da se krug zatvara. Opusti mišiće i pritisak bi trebao popustiti. Ako se ništa ne dogodi kad opustiš mišiće, to je znak da su preaktivni i da bi umjesto Kegelovih vježbi trebaš vježbati tehnike opuštanja."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izbjegavanje tekućine nije rješenje

Muškarci znatno rjeđe imaju problema s inkontinencijom zahvaljujući anatomskoj građi urogenitalnih organa, osim u slučaju operacije prostate kad može doći do "curenja mokraće". Situacija se pogoršava ako se muškarac bavi biciklizmom ili previše sjedi zbog prirode posla. Vježbe opuštanja mogu pomoći i olakšati tegobe.

"Većina osoba s problemom inkontinencije nastoji riješiti problem tako da konzumiraju manje vode, ali to nije rješenje", kaže Gronski i pojašnjava: "Dehidracija povećava koncentraciju urina, što u konačnici iritira mjehur. Stoga je nužno paziti da organizmu ne nedostaje tekućine. Stoga je dobro piti vodi češće u malim gutljajima. Također valja imati na umu da je mjehur 'biće navike', odnosno da ga se može trenirati."

Trening za povećanje izdržljivosti mokraćnog mjehura

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      varece

      I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.