Zdravlje 17. travnja 2021.

8 navika princa Filipa zbog kojih je poživio dugo u dobrom zdravlju

Foto: shutterstock Princ Filip i kraljica Elizabeta II. u Londonu na proslavi kraljičinog rođendna 17. lipnja 2017. godine. Iako je kraljica rođena 21. travnja prema odluci iz 1748. godine, svaki kralj ili kraljica svoj rođendan slave na dan kada se obilježava ceremonija Trooping the Colour
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih je sedam desetljeća bio kraljičina ljubav i životna podrška, ali vojvoda od Edinburgha umro je u dobi od 99 godina 9.travnja.

U izjavi Buckinghamske palače stoji: „S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Filipa, vojvode od Edinburgha”

"Iz života princa Filipa mogli bismo naučiti o tome kako živjeti dug i ispunjen život. Jednako je bio poznat po svojoj ljubavi prema sportu, kao i po svojim izjavama, Filip je ostao u izuzetno dobroj formi tijekom desetljeća, sve do posljednjih godina, kada su ga mučili zdravstveni problemi svojstveni starijoj životnoj dobi", piše Independent.

Bez obzira na godine, Filip služi kao podsjetnik da aktivan i zdrav životni stil može imati utjecaj na duljinu i kvalitetu života, a dobra vijest je da ne trebaš biti plave krvi ili iz kraljevske obitelji da zamalo doživiš stotu. Evo samo nekoliko lekcija iz njegovog dugog i fascinantnog života

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock London, United Kingdom - 04.09.2021 : Buckingham palace, građani se opraštaju od princa Filipa polaganjem cvijeća

Bio je aktivan

Kad nije obavljao kraljevske dužnosti, Filipovo slobodno vrijeme bilo je ispunjeno aktivnostima na otvorenom. Nakon što je dugi niz godina služio kao zapovjednik u Kraljevskoj mornarici, bilo je sasvim prirodno da će razviti doživotnu ljubav prema jedrenju, strast zbog koje je mnoge praznike kraljevska obitelj provodila na moru, na Filipovoj voljenoj jahti Bloodhound.

Također je bio talentirani polo igrač, ali nakon povlačenja 1971. godine, počeo je voziti kočije - konjički sport koji uključuje upravljanje trkaćim konjskim zapregama. Toliko je volio adrenalin u tom sportu, da je čak predstavljao Britaniju na tri europska i šest svjetskih prvenstava. No, iako bi mogla očekivati ​​da će pripadnici kraljevske obitelji imati osobnog trenera, Philip je sam svakodnevno održavao rutinu vježbanja. Znalo se da je svakodnevno vježbao osnovnu HIIT rutinu, što mu je pomoglo da održi dobru formu. Zove se 5BX - ‘pet osnovnih vježbi’ - a osmislilo ga je Kraljevsko kanadsko ratno zrakoplovstvo pedesetih godina prošlog stoljeća, tako da su njihovi novaci i dalje mogli održavati dobru razinu kondicije. Aerobni trening koristi pet osnovnih vježbi za jačanje svakog mišića u tijelu: istezanje, trbušnjaci, vježbe za leđa, sklekovi i trčanje na mjestu, sve u 11 minuta.

Možda te zanima... Jedan sat trčanja produljuje život za 7 sati!? Fitness

Cijeli je život nosio je isti broj odjeće

Sve ti trbušnjaci očito su se isplatili jer je Filip, zadržao iste mjere hlača tijekom desetljeća. Zapravo se govorilo da još uvijek može obući istu mornarsku odoru koju je nosio na dan vjenčanja. Održavanje iste kilaže nesumnjivo je igralo ulogu u Filipovom dugom životu, jer je ostajući mršav, značajno smanjio rizik od razvoja bolesti, uključujući rak i dijabetes. Samo nekoliko tjedana prije Filipovog 96. rođendana, njegov dugogodišnji osobni krojač, John Kent iz Kenta, rekao je za Telegraph: „Ima nevjerojatnu tjelesnu građu. Na njemu nema niti trunke masti, zbog čega mu sva odjeća tako dobro pristaje. Jako je proporcionalan. Ima prilično duge noge i nema veliku težinu."

Stepenice Možda te zanima... Japanski liječnik prije smrti otkrio tajnu dugog života: uvijek idi stepenicama i zabavi se! Zdravlje

Nije pio mnogo alkohola

Iako se priča da kraljica uživa ​​u četiri pića dnevno, uključujući gin tonik i čašu šampanjca, The Telegraph izvještava da je Filip konzumirao samo male količine alkohola. Kad se prepustio piću, uglavnom se držao piva. Studije već dugo argumentiraju prednosti i nedostatke alkohola, no poznato je da prekomjerno pijenje ima i kratkoročne i dugoročne štetne učinke, od povećanja rizika od raka, problema s bubrezima, bolestima jetre do povišenog krvnog tlaka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Birao je prehranu s malo ugljikohidrata

Filipova prehrana bila je izvor misterija tijekom godina, ali kraljevski kuhari nagovijestili su da je uživao u prehrani s malo ugljikohidrata, slično Atkinsovoj dijeti. To znači da je prioritet dao mesu, ribi, jajima, povrću, voću, orašastim plodovima, sjemenkama, masnim mliječnim proizvodima i zdravim uljima, dok je izbjegavao slatke deserte, pšenicu, trans masti, škrob, povrće i mahunarke. Postoje oprečna mišljenja o učinkovitosti dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata na očekivano trajanje života, ali definitivno mogu pomoći da smanjiš težinu, a neka istraživanja sugeriraju da mogu smanjiti i rizik od pretilosti.

Hamptons_Dijeta Možda te zanima... Koja je visoko proteinskadijeta najbolja: Dukanova, Atkinsova ili Ketogena? Dijeta

Od pušenja je odustao prije nekoliko desetljeća

Nesumnjivo je jedna od najvećih stvari koje je Filip učinio za svoje zdravlje odustajanje od pušenja cigareta 1947., malo prije braka s kraljicom. Svi znamo da je pušenje loše, ali istraživanja su pokazala da pušenje smanjuje životni vijek za nevjerojatnih sedam do osam godina. Zbog kraljičine zabrinutosti i očeve smrti (George VI. Bolovao je od raka pluća), Philip se preko noći ostavio pušenja, pokazujući svoju impresivnu snagu volje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prikazom na divovskom ekranu na Piccadilly Circusu u središtu Londona odaje se počast Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Princu Filipu, vojvodi od Edinburgha povodom njegove smrti

Imao je 'čelični' imunitet

Posljednjih je godina imao teškoće sa zdravljem, no 2016. godine Philip je novinarima povjerio zapanjujuću tajnu da 40 godina nije bolovao od nikakve prehlade. Kombinacija dobre prehrane i redovitog vježbanja očito mu je dala željezni imunološki sustav.

Radio je dok je mogao

Trenutna dob za umirovljenje u Velikoj Britaniji je 66 godina, ali Filip je radio koliko je mogao. Tek u 96. godini života, palači je najavio da će se povući iz javnih dužnosti. Filip je za života poduzeo zapanjujućih 22.191 angažmana, održao 5.493 govora i imao jedan od najaktivnijih radnih dnevnika u kraljevskoj obitelji. Možda to ne pomisliš kad se ujutro oglasi alarm, ali rad zapravo može biti dobar i zaštititi zdravlje mozga. Studije su pokazale da može pomoći u sprečavanju kognitivnog pada i smanjiti rizik od demencije održavanjem mozga dugo aktivnim, posebno kasnije u životu.

Možda te zanima... Kako to izgleda kada 100-godišnjakinja zapleše za svoj rođendan? Ljepota i relax

Imao je odličan smisao za humor

Među svim pripadnicima kraljevske obitelji, Philip je bio najpoznatiji po svojoj oštroumnosti, a i dobar smisao za humor značio je da je uspio uvijek ostati optimističan. Pušten je iz bolnice dan prije 91. rođendana, a na pitanje je li bolje bolje, duhovito je dobacio: "Pa, ne bih izlazio da nisam." Albert Einstein rekao je da se njegov genij svodio na dječji smisao za humor, a studije su pokazale da ljudi koji se vole šaliti imaju tendenciju biti pametniji, zdraviji i manje pod stresom.

Dakle, sljedeći put kad osjetiš pritisak zbog posla ili života, nasmij se, možda će ti srce biti zahvalno i kada duboko zađeš u deveto desetljeće života, poput vojvode od Edinburgha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.