Fitness Istrči do kraja 02. kolovoza 2018.

Jedan sat trčanja produljuje život za 7 sati!?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trčanje je jednostavan i efikasan način tjelovježbe: sve što trebaš je par dobrih tenisica. Dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, a novije istraživanje objavljeno u Progress in Cardiovascular Disease pokazuje kako trčanje produljuje život za tri godine.

Grupa istraživača s nekoliko velikih američkih sveučilišta, koji su se prije nekoliko godina u istraživanjima bavili dobrobitima trčanja, odlučili su pregledati dostupna istraživanja i proučiti jesu li neki oblici vježbanja, poput hodanja i bicikliranja, imali jednake dobrobiti za zdravlje kao i trčanje.

Autori istraživanja otkrili su da su dobrobiti trčanja puno veće od hodanja i bicikliranja. Iako sve tri aktivnosti produljuju život, trčanje i dalje predvodi. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izračunali su kako jedan sat dnevno trčanja može produžiti život osobe za sedam sati. Kada se sve zbroji na kraju, ispadne oko dodatne tri godine života, ako se trči sveukupno četiri sata tjedno

Ako si mislila skočiti na traku za trčanje i odraditi ta četiri sata u jednom danu, to ne znači da ćeš nužno produljiti život, kao i dodavanjem sati trčanja u tjednu. 

Trčanje i dugovječnost neminovno su povezani, kažu znanstvenici, ali - iako su njihovi podaci pokazali kako ljudi koji redovito trče dulje žive, nemaju još potvrdu da je samo trčanje zaslužno za to. 

Osobe koje trče imaju tendenciju živjeti zdravijim životom: jedu zdravo, ne puše te piju samo niske ili umjerene količine alkohola. Uz sve to, i samo trčanje je vrlo efektivan oblik tjelovježbe. 

Možda te zanima... Svakodnevno trčanje oslobađa od stresa i luči hormon sreće Fitness Možda te zanima... Kako se pripremiti za trčanje i izbjeći ozbiljne ozljede? Fitness

Istraživanje je pokazalo i kako osobe koje trče, ali se bave i nekim drugim aktivnostima, su pod manjim rizikom od rane smrti. Najviše se preporučuju aerobni trening, poput trčanja, u kombinaciji s treninzima snage za optimalno zdravlje. 

Također, nisu još došli do saznanja koliko je trčanje sigurno te može li osoba previše trčati. 

"Dok su dobrobiti trčanja najviše poznate, to nije najbolji oblik tjelovježbe za sve jer ortopedski ili neki drugi zdravstveni problemi mogu spriječiti puno individualaca u toj aktivnosti", zaključili su autori na kraju istraživanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.