Zdravlje Prirodno liječenje 18. kolovoza 2017.

7 savjeta kod opeklina i alergije na sunce

Alergije-Sunce
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opekline od sunca gotovo su identične alergijama na sunce (fotodermatoze) a najčešće karakterizira crvenilo, nadraženost, zatezanje, svrbež a kasnije plikovi, tamna boja i ljuštenje kože. Svi smo barem jednom u životu osjetili to neugodno stanje. Blage opekline često prolaze same od sebe, dovoljno je skloniti se od jakog sunca.

Teže i učestalije opekline dovode do oboljenja kože i preuranjenog starenja, pogotovo ako koži ne pomognete da se oporavi i obnovi. Ponekad je potrebno potražiti i savjet liječnika, no najčešće opekline nisu tako akutne i pomagači se mogu pronaći u hladnjaku ili na policama smočnice. Osim što su prirodni, sasvim su pristupačni svakom džepu. Za početak, makni se na dan, dva s „najgoreg“ sunca, onog od 11 do 16 h, nosite prigodnu odjeću i šešir te koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima.

Možda te zanima... Alergija na sunce: Simptomi, prevencija i pomoć Zdravlje

Alergije i opekline od sunca je najbolje tretirati hladnim aromatičnim kupkama u koje dodaš:

  • deset žlica jabučnog octa
  • osam do devet kapi eteričnog ulja čajevca eukaliptusa, kamilice, lavande ili ružmarina

Plus:

  • Pij puno tekućine kako ne bi dehidrirala
  • Ne tretiraj nadraženu kožu s uljima i maslacima jer oni zadržavaju toplinu pa će ti biti samo još gore
  • Maska od kriški svježeg krastavca ili naribanog krumpira smirit će posebno opečenu i bolnu kožu
  • Naneseš li na kožu masku od hladnog jogurta, mlijeka i meda smirit ćeš svrbež i nastanak plikova
  • Smjesa od mljevenog ječma, kurkume i jogurta, ako ju naneseš na opečenu, ali već ohlađenu kožu, smirit će dodatno nadražena područja
  • Dva dana nakon „gorenja“ najbolje je na kožu nanijeti sok aloa vere ili kantarionovo ulje (ulje gospine trave) koji će spriječiti pretjerano ljuštenje. Inače, kantarionovo ulje je fotosenzibilno (može izazvati crvenilo i otekline) i preporučuje se koristiti ga isključivo nakon sunčanja, a ne prije ili za vrijeme sunčanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.