Zdravlje Prirodno liječenje 23. kolovoza 2018.

7 razloga zbog kojih ti curi nos i 7 načina kako da si pomogneš

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si doživjela situaciju kad je curenje iz nosa stvorilo oko tebe hrpu potrošenih maramica i crvenilo na tvom nosu. Nakon toga si vjerojatno nastojala izbjeći prehladu, no nažalost prehlada nije jedini razlog curenja iz nosa.

Naime, većinu vremena ne osjetiš curenje iz nosa jer sluznica nosa i sinusa proizvodi manju količinu sluzi te ona neprimjetno curi stražnjim dijelom nosa u grlo. No, ima dana kad itekako primijetiš proizvodnju sluzi. Kad ti se to dogodi, važno je da shvatiš što uzrokuje curenje jer različiti uzroci imaju različite tretmane. Donosimo ti sedam najčešćih razloga zašto ti nos ne prestaje curiti i kako ćeš to zaustaviti. 

Prehlada

Kad ti virusi napadnu tijelo, prehlade su jedan od pokazatelja borbe protiv njih. Ljudsko tijelo koristi upale u borbi protiv virusa, ali učinci upale uključuju curenje sluzi iz nosa koja je obično vodenasta i prozirna. Drugi simptomi uključuju kihanje, kašljanje, upaljeno grlo, vodene oči i blage bolove u tijelu.

Nažalost nemamo lijek za prehladu zato je najbolje odmarati se, unositi puno tekućine i koristiti antihistamine. 

Upala sinusa

Ako imaš povišenu temperaturu, umorna si, kašlješ i izbacuješ žutozelenu sluz iz nosa, možda imaš upalu sinusa. Budući da upala sinusa može biti bakterijska otiđi liječniku jer možda trebaš uzimati antibiotike. Također, preporučuje se ispiranje nosne šupljine slanom vodom. 

"Kako bi napravila slanu vodu, pomiješaj 1/2 čajne žlice soli i 1/2 čajne žlice sode bikarbone u jednu šalicu destilirane vode", kaže dr. Sedaghat otorinolaringolog na Massachusetts Eye and Ear Infirmary u Bostonu. Ova koncentracija odgovara koncentraciji soli u tijelu i njome može ispirati nos. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Alergije

Tvoj nos može curiti jer ga nadražuju alergeni. 

"Tipično, akutna izloženost alergenu uzrokuje svrbež nosa, natečenost, potaknut će kihanje i stvaranje više sluzi u nosi", kaže dr. Voigt. Alergije uzrokuje otpuštanje histamina što uzrokuje spomenute simptome. 

Lijekovi: Antihistamini (Claritin ili Zyrtec) su tvoji prijatelji, budući da zaustavljaju reakciju histamina. Ako su tvoje alergije uzrokovane peludom, pokušaj ga izbjeći provjerom koncentracije peludi u zraku. 'Kućne' alergije kao što su prašina i dlake kućnih ljubimaca nastoj smanjiti, čestim usisavanjem, a psa ili mačku ograniči na određen prostor, neka im ulazak u spavaću sobu bude zabranjen. 

alergija prehlada Možda te zanima... 7 načina kako razlikovati prehladu od alergije Zdravlje Nos_1 Možda te zanima... Curenje nosa povećano pred menstruaciju? Zdravlje

Začinjena hrana 

Tvoj nos zbog stimulacije živaca može potaknuti proizvodnju više sluzi, a neki od tih živaca mogu se aktivirati začinjenom hranom. Kapsaicin je kemijski sastav koji možeš pronaći u ljutim paprikama, uzrokuje višak tekućine u tvojoj nosnoj šupljini i znojenje. 

"To je vjerojatno odgovor na pokušaj da iritacije tijela", kaže dr. Voigt.

Lijekovi: Možeš pokušati nabaviti sprej 'isključuje' živce koji reagiraju na začinjenu hranu, a ako je reakcija prejaka, možda bi bilo najbolje da preskočiš takvu hranu.

Plakanje

Jesi li ikad primijetila kako ruku pod ruku idu plakanje i curenje iz nosa? "Plakanje će uzrokovati curenje iz nosa jer suze isušuju suzne kanale", rekla je dr. Voigt. 

Iako je ovo normalna pojava i ne trebaš se zabrinjavati, ispuhivanjem nosa ćeš očistiti suzne kanale i suvišnu sluz. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nosni polipi 

Nosni polipi su mekane žute izrasline koje mogu izrasti u tvom nosu i sinusima, nalikuju malim perlicama. Simptomi su hunjavica i curenje iz nosa, a možeš i primijetiti smanjen osjećaj mirisa i poteškoće s disanjem. Točan uzrok nastanak nije poznat, ali povezuje ih se s alergijama i infekcijama. 

Lijek: Posjeti liječnika! Mali benigni polipi mogu se liječiti kortikosteroidima ili posebnim sprejevima za nos. Ali ako i dalje rastu ili ti ometaju disanje, možda ćeš ih trebati operativno ukloniti. 

Vježbanje na hladnoći

Vježbanjem povećavaš količinu sluzi u nosu i plućima jer se povećavaš protok krv na tom području. Vježbanjem na nižim temperaturama to ćeš dvostruko povećati: hladan i suh zrak posebno iritira sinuse i pluća. 

Lijek: Tijekom vježbanja stavi šal na vrat, ali i na nos, to će ti pomoći zagrijati zrak prije nego ga udahneš. Isto tako, nakon trčanja može ti pomoći i inhaliranje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.