Zdravlje 10. svibnja 2016.

Curenje nosa povećano pred menstruaciju?

Nos_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za curenje nosa, koje uopće nije rijetkost (pogađa oko 25 posto ljudi), službeni naziv je nealergijski rinitis. Osjećaj začepljenosti nosa i curenje iz njega može se pogoršati neposredno pred menstruaciju. To se događa zbog priljeva hormona koji izazivaju upalu krvnih žila u nosu i čine ih osjetljivijim na strane iritanse. U ostale okidače spadaju mirisi (parfemi i kućna kemija) i određeni lijekovi. Što god da je uzrok, važno je znati pravilno disati

Zašto je disanje kroz nos izuzetno važno

Kada udahneš zrak kroz nos, turbinate (kost sa spiralnim rubovima) potiskuju zrak puno dublje u pluća nego ako udahneš na usta. To znači da zrak dospijeva do većeg broja krvnih žila, kao i to da veća količina krvi prenosi kisik do ostatka tijela. Živci u nosu aktiviraju parasimpatički živčani sustav, koji usporava otkucaje srca i reducira hormone stresa. Ako iz određenih razloga ne dišeš na nos, moraš se češće podsjetiti da je to jedini pravilan način udisanja i svjesno se truditi slijediti ga. Osim toga, disanje na nos korisno je tijekom fizičkih aktivnosti, osobito vani, jer se tada kroz njega filtriraju čestice zagađivač atmosfere.

Devijacija septuma nije zanemariva

Kod većine ljudi, pregrada koja odvaja nosne šupljine neznatno je pomaknuta od centra, što obično ne uzrokuje probleme. No, ako je septum jako pomaknut, može se povećati rizik od krvarenja iz nosa i pojave sinusnih infekcija. Ponekad ispiranje nosa i primjena spreja i preparata za odčepljivanje nosa mogu ublažiti simptome prehlade. No, ako je to nemoguće, onda vjerojatno postoji indikacija za septoplastiku, operaciju kojom se korigira položaj septuma i koja uključuje kratkotrajan postoperativni oporavak (dva dana). Jedna od vrlo neugodnih ali rijetkih nuspojava ove operacije jest trajno narušavanje osjetila za miris.

Prečesto ispiranje nosa može biti štetno

Neki ljudi su uvjereni u djelotvornost ispiranja nosa iz posudice koja podsjeća na mali čajnik (rog za nos). Iako se na ovaj način sluz lakše izbacuje, prečesto ispiranje nosa može oštetiti sinuse. Slično vrijedi i za sprejeve za nos. Stručnjaci smatraju da se ispiranjem, osim uklanjanja mukusa,  odstranjuju i zaštitne bakterije. Zato je preporuka stručnjaka da ispireš nos samo kad se boriš s alergijama, ili patite od blažeg  začepljenja nosa, i to ne svaki dan. Koristi destiliranu ili prokuhanu vodu, jer voda iz slavine može sadržavati mikroorganizme koji mogu naštetiti organizmu jednom kada kroz sinuse uđu u tijelo. Nakon svake uporabe posudice za ispiranje, operi je deterdžentom i  destiliranom vodom i dobro je osuši.

Pročitaj kako sama možeš napraviti kapi za nos!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.