Zdravlje Zdravlje žena 02. listopada 2022.

6 načina kako se rodnica mijenja tijekom menopauze

Foto: shutterstock Za zdravlje rodnice u menopuzi poželjno je i dalje imati saktivan spolni život
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada pomisliš na menopauzu vjerojatno zamisliš slike valunga i promjena raspoloženja. No, jesi li ikada razmišljala o tome kako promjena utječe na rodnicu?

Ispostavilo se da smanjenje estrogena koje se dogodi tijekom menopauze utječe više na raspoloženje i ciklus - također može uzrokovati fizičke promjene u rodnici. "Vaginalne promjene mogu se pojaviti u svim fazama menopauze: perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi", kaže Anna Klepchukova, dr. med.,znanstvenica u Flo Healthu. Od suhoće do promjena u veličini i obliku rodnice, te promjene mogu biti značajne, ali se smatraju normalnim, napominje ona.

Kada si dobila prvu menstruaciju? Upravo je taj podatak važan za dugovječnost i zdravlje!

Evo kako se točno vagina mijenja tijekom menopauze.

Postaje suha i potencijalno svrbi

Estrogen pomaže u podmazivanju zidova rodnice. Ulaskom u menopauzu primijetit ćeš da se tvoja rodnica postaje manje vlažna. Poznato kao vaginalna atrofija, ovo stanjivanje i isušivanje stijenki rodnice može dovesti do drugih simptoma, uključujući vaginalni svrbež i peckanje, prema klinici Mayo. Razgovaraj sa svojim ginekologom o mogućim tretmanima koji mogu uključivati ​​vaginalne hidratantne kreme i maziva.

Menopauza Možda te zanima... Simptomi koji mogu ukazivati na početak menopauze Zdravlje

Može doći do krvarenja tijekom spolnog odnosa

Budući da koža u rodnom području postaje tanja i krhka tijekom menopauze, može doći do krvarenja tijekom seksa, kaže dr. Monique May, liječnica obiteljske i hitne pomoći sa sjedištem u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. No, češći spolni odnosi i samozadovoljavanje mogu učiniti vaginu manje sklonom suzenju jer povećava dotok krvi i vlagu u to područje (sve je to razlog više za nastavak seksualnog života!).

Zna se što se događa s mišićima koji se ne koriste, tako je i s vaginom

Kad smo već kod seksa, njegov nedostatak može promijeniti oblik rodnice. "Vagina se sastoji od mišićnog tkiva, a kao i svaki drugi mišić, ako se ne koristi često, može se smanjiti i izgubiti tonus", kaže dr. May. Najbolji način da se to spriječi je nastavak seksualnog života ili masturbacija (s vaginalnom penetracijom) tijekom menopauze. Ako je bolno, pokušaj koristiti vaginalnu hidratantnu kremu ili lubrikant na bazi vode, a ako to ne pomogne, razgovaraj sa svojim ginekologom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

 

Može postati sklonija infekcijama

Niže razine estrogena ne samo da uzrokuju da rodnica postane tanja i suha - one također mogu uzrokovati gubitak sluznice mokraćnog sustava, prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa (ACOG). To može rezultirati infekcijama rodnice i mokraćnog sustava te češćim mokrenjem.

Ženski orgazam Možda te zanima... 12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo Psiha i seks

Dobra vijest je da za to postoje brojni tretmani, uključujući vaginalne ovlaživače i maziva; lokalna estrogenska terapija (vaginalne kreme i tablete); sustavna estrogenska terapija (poput pilula i flastera) i selektivni modulatori receptora estrogena (SERM), koji stimuliraju tkiva odgovorna na estrogen.

Mogla bi poprimiti novi miris

"Tijekom menopauze mnoge žene primjećuju vodenast iscjedak iz rodnice neugodna mirisa koji je uzrokovan promjenom pH u rodnici", kaže dr. Klepchukova. PH rodnice postaje manje kiseo, što je posljedica smanjenja razine estrogena. Doktorica Klepchukova napominje da je to normalan simptom menopauze, ali ako si zabrinuta, razgovaraj sa svojim ginekologom.

Vaginalni prištići Možda te zanima... 9 najčešćih uzroka jakog vaginalnog iscjetka Zdravlje

Mogla bi se protegnuti ili proširiti u druge organe

Vaginalni prolaps se događa kada se rodnica rastegne ili proširi u druge organe. Javlja se tijekom menopauze zbog smanjenog mišićnog tonusa u zdjeličnim regijama, prema Cleveland Clinic. Iako mnoge žene ne osjećaju simptome, one koje osjećaju mogu osjetiti punoću u vagini, osjećaj povlačenja ili teške boli, križobolje koje se osjećaju više kada legneš ili inkontinenciju. Ako ti se dogodi bilo koji od ovih problema, razgovaraj sa svojim liječnikom, koji može preporučiti vježbe za zdjelicu ili operaciju (u ekstremnim slučajevima).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.