Zdravlje Simptomi i pomoć 16. ožujka 2020.

6 dokazanih načina kako sačuvati mozak od propadanja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 16. do 23. ožujka održava se Tjedan mozga (Brain Awareness Week), ali zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga otkazali su sva događanja. Tjedan mozga prilika je da se javnosti predstave postignuća u dijagnosticiranju, liječenju i prevenciji bolesti kao što su Alzheimerova, Parkinsonov bolest, moždani udar, shizofrenija i depresija.

Mozak je najvažniji organ, stvara uspomene, pokreće emocije i kontrolira pokrete. Zato ga treba njegovati i paziti. Donosimo šest stupova zdravlja prema savjetima liječnika i profesora s Klinike Cleveland koji mogu pomoći u očuvanju pamćenja i smanjenja rizika od bolesti mozga. Stil života ima značajan utjecaj na zdravlje mozga, ono što jedeš i piješ, koliko vježbaš, koliko dobro i kvalitetno spavaš, način na koji se družiš i kako upravljaš stresom, presudno je za zdravlje mozga. 

Fizička aktivnost

Što je dobro za tvoje srce, dobro je i za tvoj mozak. Redovita tjelovježba poboljšava raspoloženje, san, doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, održavati kosti i mozak zdravim. Čak i ako nikada nisi vježbala, bilo koja fizička aktivnost je bolja nego nikakva. Znaš da je vježbanje dobro za tvoje tijelo, ali znaš li koliko je to dobro i za tvoj mozak. Redovita aerobna tjelovježba poput trčanja, vožnje bicikla i plivanja čuva postojeće moždane stanice dok potiče rast novih. Nedavna studija objavljena u American Journal of Geriatric Psychiatry pokazuje vezu između dugotrajne umjerene tjelesne aktivnosti i povećanja volumena hipokampusa - područja mozga koje se bavi formiranjem dugoročnog pamćenja. Ovo područje mozga bude prvo oštećeno kod Alzheimerove bolesti.
 

Možda te zanima... Moždani udar pogađa svaku šestu osobu, nauči prepoznati simptome Zdravlje

Hrana i nutrijenti

Ono si što jedeš, poznata je uzrečica. S odrastanjem pa onda i sa starenjem mozak je sve više izložen stresu čiji su uzroci stil života i okolišni faktori što rezultira procesom koji se zove oksidacija, a oštećuje moždane stanice. Hrđa na upravljaču bicikla ili truljenje jabuke koja dugo stoji može ti dati predodžbu o šteti koju oksidacija uzrokuje na mozgu. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u suzbijanja štetnih posljedica na mozak uzrokovanih oksidacijom. 

Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana bogata ribom, cjelovitim žitaricama, zelenim lisnatim povrćem, maslinama i orasima pomaže u održavanju zdravlja mozga i može umanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Kuhaj i jedite svježu hranu, uživaj u okusu. Jedenje hrane s visokom količinom zasićenih masti, poput crvenog mesa, maslaca i mliječnih proizvoda, povezano je s razvojem degenerativnih bolesti, uključujući bolest srca i Alzheimerovu bolest.

Možda te zanima... Mediteranska dijeta: Glavna načela i primjer jelovnika Dijeta

Godišnji liječnički pregledi i uvažavanje liječničkih preporuka

Hipertenzija, dijabetes, pretilost, depresija, trauma glave, povišen kolesterol i pušenje povećavaju rizik od demencije. Možeš kontrolirati i smanjiti te rizike. Obavljaj godišnje preglede, slijedi preporuke liječnika. Vodi zdrav stil života jer je to dobro za tijelo i um. Različita zdravstvena stanja snažno su povezana s padom moždane funkcije. Stoga održavaj krvni tlak i težinu na zdravoj razini, uzimaj lijekove kako je propisano, smanji unos soli i šećera, budi aktivna, druži se i nastoj imati optimističan pristup svakodnevici. Sve ovo može ti pomoći da zadržiš oštrinu, pamćenje i vitalnost u starijoj životnoj dobi. 

Bademi Možda te zanima... Visoki krvni tlak vodi do preranog starenja, evo kako ga možeš smanjiti Hrana

Spavanje i odmor

Spavanje te energizira, poboljšava raspoloženje i imunološki sustav te može smanjiti nakupljanje u mozgu abnormalnog proteina zvanog beta-amiloidni plak, koji je povezan s Alzheimerovom bolešću. Prakticiranje meditacije i upravljanje stresom mogu pomoći u sprečavanju propadanja zdravlja mozga povezanih s godinama.

Možda te zanima... Spavanje manje od sedam sati uništva tvoje tijelo Zdravlje

Mentalni fitness

Mentalno vježbanje jednako je važno kao i tjelesno u održavanju kondicije i zdravlja. Mentalne vježbe mogu poboljšati funkcioniranje  mozga i promovirati rast novih moždanih stanica, smanjujući vjerojatnost za razvoj demencije. S mozgom je slično kao i s mišićima, ako ih ne koristiš gubiš ih.

Postoji nešto što se naziva "rezerva mozga", a što može pomoći mozgu da se prilagodi i reagira na promjene i odolijeva oštećenju. Rezerve mozga počinju se razvijati u djetinjstvu i povećavaju se tijekom odrasle dobi. Ljudi koji nastavljaju učiti, prihvaćaju nove aktivnosti i razvijaju nove vještine i interese grade i poboljšavaju svoju rezervu mozga. Cjeloživotno učenje može značajno povećati tvoju sposobnost očuvanja funkcija mozga. Isto se odnosi i na rad na zahtjevnom poslu, stoga ne treba bježati od izazova jer nikad nismo prestari za učenje, a mozak će nam na tome biti zahvalan. 

Stres5-6 Možda te zanima... Neurobik-antistresni trening u 15 minuta Fitness

Bogat društveni život

Ako vodiš aktivan društveni život to te može zaštiti od gubitka pamćenja. Provođenje vremena s drugima, održavanje bliskih kontakata s obitelji i prijateljima dobro je za zdravlje mozga. Studije su pokazale da kod osoba koje imaju veću interakciju s drugima dolazi do sporijeg opadanja pamćenja. Od propadanja pamćenja štite i sretne partnerske veze kao i pronalaženje svrhe u životu.

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.