Zdravlje Simptomi i pomoć 13. svibnja 2024.

5 stvari koje ruke mogu odmah otkriti o vašem zdravstvenom stanju

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ruke govore puno o zdravlju, pogotovo kad se s njima događa nešto neuobičajeno. Njihov oblik, funkcija i izgled mogu otkrivati različite znakove koji će olakšati dijagnozu.

Kod pregleda neurologa, kardiologa i dermatologa upravo će ruke otkriti neke od sljedećih simptoma bolesti. 

Simptom: Crvene kvržice ili plikovi

Crveni osip na ruci ili zglobu, koji se ponekad pretvara u skup kvržica, može biti znak alergije na nikal. Osjetljivost na nikal je jedan od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa. Mnogi predmeti koji dodiruju kožu sadrže nikal: narukvice, satovi, prstenje, čak i mobiteli. No, osip se može razviti i od hrane koja sadrži nikal, a to su primjerice grah, čokolada, kikiriki, soja i zobena kaša. 

Simptom: Ukočene ruke ili trnci u rukama

Kod mladih, zdravih osoba, uzrok trncima u rukama je vjerojatno sindrom karpalnog tunela. Mnogi ljudi noću dožive peckanje ruku ili utrnulost jer spavaju sa savijenim zapešćima. Takav način spavanja pritišće srednji živac koji vodi od ručnog zgloba do ruke. Moguće je privremeno osjetiti trnce u prstima ako osoba hiperventilira zbog zabrinutosti. No, ako se sumnja na nešto drugo, liječnik može odrediti EMG (elektromiogram) kako bi se otkrilo moguće oštećenja živca ili mišića. Važno je naglasiti da svaki iznenadni napad utrnulost ruku ili slabosti uvijek treba zabrinuti zbog mogućeg moždanog udara.

ruka bol | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptom: Crvene mrlje s manjim ljuskama ili sitne kožne izbočine (poput prištića) ispunjene gnojem

Psorijaza je kronično autoimuno stanje koje uzrokuje stvaranje ljuski na površini kože i može se pojaviti na rukama ili noktima. Psorijaza na rukama može izgledati poput crvenih, suhih, podignutih crvenih mrlja iznad kože - psorijazni plakovi. Ponekad može uključivati ​​velike i male bubuljice ispunjene gnojem (pustule) - na dlanovima. Također se mogu pojaviti promjene na noktima kao što su točkice, žućkaste mrlje ispod nokta, ili odvajanje nokta od prsta. Važno je da se psorijaza dijagnosticira što prije jer može biti povezana s mnogim komorbiditetima, uključujući artritis i kardiovaskularne bolesti.

Simptom: Drhtanje ruke

Ponekad drhtavica ruku nije ozbiljna stvar, a ponekad je znak neurološke bolesti. Svakome pomalo drhte ruke,a  to se može primijetiti kod preciznih radova kao što je navođenje konca u iglu. To se zove fiziološki tremor, a javlja se kod nedostatka sna, prekomjerne konzumacije kofeina, uzimanja određenih lijekova i konzumacije alkohola.

Druga vrsta tremora, nevoljnog, ritmičnog, izmjenjivog ili oscilatornog pokretanja međusobno nepovezanih skupina mišića zove se esencijalni tremor, a on uzrokuje drhtavicu ruku i dlanova na obje strane tijela. Često je nasljedan u obiteljima i prisutan je pri radnjama kao što je objedovanje. No, postoje i tremori povezani s bolešću. Primjerice kod Parkinsonove bolesti drhtanje ruku uključuje samo jednu ruku ili je drhtanje istaknutije u jednoj ruci te se javlja kada je ruka u mirovanju.

Simptom: Ljubičaste izbočine na prstima

Kod pacijenta s bolnim, crvenim ili ljubičastim izbočinama na vrhovima prstiju (koji se nazivaju Oslerovi čvorovi), najčešća dijagnoza je endokarditis - bakterijska infekcija srčanih zalistaka. Endokarditis također može uzrokovati krvarenje pod kožom dlanova, ostavljajući ljubičaste ili smeđe mrlje, kao i krvarenje ispod nokta ili u koži blizu noktiju. Ovi simptomi vidljivi na rukama mogu proći, ali ako osoba ima ima znakove infekcije kao što su groznica i znojenje, oni ukazuju na endokarditis.

Saznaj kako se vaše ruke mijenjaju s 20, 30 i 40 godina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.