Zdravlje Simptomi i pomoć 15. prosinca 2016.

5 pravila koja moraš imati na umu ako uzimaš probiotike

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su probiotici već vrlo dugo popularni za rješavanje problema s probavom te se u trgovinama može vidjeti kako se širi ponuda takvih proizvoda, vrlo rijetko se može dobiti informacija na koji način točno djeluju i koliko dugo bi se trebali konzumirati.

U cilju dobivanja takvih informacija, POPSUGAR Fitness odlučio je dobiti odgovore od nutricionistice Amie Valpone, a čije sažeto mišljenje donosimo u nastavku.

"Svatko od nas je drugačiji, tako da učinak probiotika neće za svakoga biti isti", naglasila je Amie te predložila da prilikom uzimanja probiotika bilježiš u svoj dnevnik kako se osjećaš prilikom uzimanja probiotika i to u odnosu na period kada ih nisi uzimala.  "Kako smo pod velikim stresom, a na naš organizam uz stres utječu i onečišćenja zraka te konzumacija prerađene hrane, dobre bakterije iz probiotika nam mogu biti itekako korisne", kaže Amie i naglašava da treba imati nekoliko stvari na umu prilikom uzimanja probiotika:

Probiotici prije obroka - Amie sugerira da "uzimaš probiotike na prazan želudac kako ne bi fermentirali s hranom koju jedeš" Popij jednu pilulu probiotika svakako prije nego popiješ svoju prvu šalicu kave. Ako se odlučiš za probiotički jogurt, popij ga prije nego doručkuješ.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uzimaj ih na dnevnoj bazi - dosljednost je važna kada je riječ o konzumaciji probiotika. Pogotovo kada prvi put počneš koristiti probiotike, vrlo je važno da ih konzumiraš svaki dan kako bi primjetila rezultate. 

Važno je procijeniti učinak probiotika - Amie tvrdi da kada je i sama prvi put počela uzimati probiotik, pitala se je li to privremeni tretman za vraćanje ravnoteže crijeva ili će njeno tijelo nadalje ovisiti o probioticima. Ona vjeruje da upotreba probiotika može postati svakodnevna praksa, ali ako procijeniš da probiotik nema svoj učinak ili da ti više nije potreban možeš ga prestati uzimat'. "Svakako procijeni kakav učinak probiotik ima na tvoju probavu!" rekla je. 

Je li zadržavanje stolice opasno za zdravlje?

Svakako uzmi mjesečnu pauzu - Nakon što procijeniš kakav utjecaj probiotik ima na tvoj organizam i kako se osjećaš nakon što ih neko vrijeme uzimaš, bilo bi dobro da ipak neko vrijeme prestaneš uzimati iste. "Možeš svaki drugi mjesec uzeti pauzu", kaže Amie. "Ja uzimam probiotike već više od 10 godina, ali uzmem pauzu nekoliko dana mjesečno, a za vrijeme pauze pokušavam pratiti kako se osjećam te tako utvrditi postoji ikakva veza između dobrih bakterija i toga kako se osjećam ", zaključuje  Amie

Nemoj zaboraviti na probiotike dok si na odmoru - "Kada putuješ, u svoju torbu uvijek spakiraj dozu probiotika", kaže Amie. Također tvrdi kako većina njezinih pacijenata za vrijeme putovanja ima problema s nadutošću, zatvorom i drugih probavnih smetnji, a navodi kako je riječ o problemima izazvanim promjenom klime i konzumacijom namirnica na koje organizam nije naviknuo.

Čajevi protiv dijareje kao pomoć kod trovanja hranom i crijevne viroze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.