Zdravlje Zdravlje žena 15. kolovoza 2017.

5 pitanja koja bi trebala postaviti ginekologu

Kod-Doktora2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Je li to zbog uzbuđenja ili je nešto drugo u pitanju, ali činijica je da se mnogim ženama događa kada odu kod ginekologa da zaborave dosta važnih pitanja koja su mu htjele postaviti. Ovo su neka od pitanja koja možda i tebe muče, pa neka ti ovo bude mali podsjetnik na što trebaš obratiti pažnju prije sljedeće posjete ginekologu.

  • Je li krvarenje poslije seksa normalno?

  • Krvarenje može značiti mnogo stvari, od manjih problema, kao što su polipi na maternici, do upale maternice, pa čak i ozbiljnih problema (rak grlića maternice). Ako primijetiš bilo kakvo krvarenje poslije seksualnog odnosa, obrati pažnju je li krv svjetla (znači novu ranu), ili tamno crvena (može biti ostatak od menstrualne krvi) i obavijestite liječnika.
Možda te zanima... Što znači krvarenje usred ciklusa i kada se treba zabrinuti? Zdravlje
  • Neredovita menstruacija

  • Ako ti mjesečnica kasni svakog mjeseca, to nije normalno, a ni pojavljivanje tragova ili krvarenje između dva ciklusa. Zapamti što više detalja - koliko često se dogodi da "preskoči", imaš li bolove, koliko traje, je li krvarenje obilno ili oskudnu.
Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Zdravlje
  • Koliko pića smiješ popiti tjedno?

  • Smatra se da količina alkohola, ako je prekomjerna može negativno utjecati na reproduktivno zdravlje žena. Priličan broj žena nesvjesno popije više od preporučene količine od jednog pića dnevno. Stoga jedan tjedan bilježi unos alkoholnih pića koja unosiš, ako želiš o tome razgovarati sa svojim ginekologom.
Možda te zanima... Oprez: Žestoka alkoholna pića nakon treninga razaraju mišiće Hrana
  • Kada sama trebaš pregledati grudi, a kad je vrijeme za posjet specijalisti?

  • Preporučuje se da samopregled pregled radiš po završetku menstruacije, jer tijekom same menstruacije grudi mogu biti tvrde, što onemogućava njihov pravilan pregled.
Grudi-Pregled1 Možda te zanima... U kojoj fazi ciklusa je najbolje pregledati grudi i kako to učiniti? Zdravlje
  • Zašto oralni seks može biti opasan?

  • Sve je veći broj slučajeva raka usne šupljine, s tim da se kod više od polovice slučajeva kao uzrok javlja HPV (humani papiloma virus), koji u usnu šupljinu može dospjeti preko oralnog seksa. Suzdrži se od oralnog seksa, ako u ustima imaš sitnije ranice koje teško prolaze ili te muči uporan kašalj, isto se odnosi i na tvog partnera.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.