Hrana 29. studenoga 2016.

Oprez: Žestoka alkoholna pića nakon treninga razaraju mišiće

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alkohol negativno utječe na rast mišića i usporava proces oporavka nakon treninga. Vrijeme nakon treninga ključno je za oporavak, jačanje i rast mišića, no alkohol usporava taj proces. Američki znanstvenici došli su do spoznaje kako žestoka alkoholna pića štetnije djeluju na muškarce nego na žene.

Ispitanike su podijelili u dvije grupe - jedni su poslije treninga pili vodu, a drugi razrijeđenu votku. Kod skupine koja je pila alkohol zabilježen je značajan pad rasta mišića i to prije svega kod muškaraca. Naime, ispijanje alkohola smanjilo je aktivaciju spoja mTORC1, koji je odgovoran za simuliranje razvoja mišića nakon treninga.

S upozorenjima iz ove studije slaže se i nutricionistica Sandra Marić - Bulat koja kaže da su žestoka alkoholna pića najgori izbor nakon treninga jer najbrže ulaze u krv i sadrže mnogo šećera. "Bilo koji alkoh negativno utječe na oporavak mišića nakon treninga jer dolazi do desinteze glikogena, čime se ubrzava dehidracija organizma i usporava rast mišića", ističe Marić - Bulat.

Dodaje da je idealno nakon treninga pojesti pojesti malu količinu ugljikohidrata, poput grožđanog šećera u obliku bombona kako bi se potaknula sinteza proteina, dok se alkoholom postiže kontra učinak. Nutricionistica kaže da je nakon treninga, ako se već odlišiš na piće, najbolji izbor bezalkoholno pivo, ali i obično može proći jer sadrži manje šećera od žestokih alkoholnih pića, a mnogo više vitamina i minerala.


Doznaj koliko pojedina alkoholna pića sadrže kalorija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.