Zdravlje Zdravlje žena 17. rujna 2018.

5 običnih proizvoda koji mogu naštetiti vaginalnom zdravlju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Industrija proizvoda namijenjenih za vaginalnu higijenu, njegu i famoznu svježinu svakim danom sve više raste unatoč tome što liječnici naglašavaju da sapuni isušuju kožu te da je vaginu najbolje ispirati čistom mlakom vodom. Donosimo ti popis proizvoda i predmeta koji mogu naštetiti tvom vaginalnom zdravlju.

Vagina je nevjerojatan organ, obložen sluznicom koja ju štiti od infekcija, a to joj je potrebno kao zaštitna barijera od vanjskog svijeta. Vaginalna flora je složena mješavina raznih bakterija koje zajedno sa sluznicom održavaju vaginu zdravom i omogućuju joj da se sama čisti.

Možda te zanima... 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati Zdravlje
Možda te zanima... Vaginalna gljivična infekcija: 6 najčešćih uzroka Zdravlje

Uravnotežen ekosustav zdravih bakterija (laktobacila) rodnicu održavaju kiselom, što ne pogoduje infekcijama i te dobre bakterije se neprestano bore protiv nezdravih bakterija. Rodnica ima samoodrživ sustav koji se bori protiv bakterija i ako je zdrava, može biti čišća od usne šupljine. Iako neke žene u rodnici imaju manje zdravih bakterija od drugih (pa su stoga podložnije infekcijama), mnogo toga može poremetiti taj zdravi ekosustav. Štete mu pretjerane higijenske navike, često mijenjanje spolnih partnera, vaginalne infekcije te antibiotici, koji ubijaju i zdrave i nezdrave bakterije. U normalnim uvjetima stijenke rodnice izlučuju kiselu sluz koja nezdrave organizme drži podalje. Kad se ekosustav poremeti, rodnica stvara previše sluzi kako bi održala čistoću pa nastaje nezdrav iscjedak. Promjene vaginalnog iscjetka često ne upućuju samo na infekciju nego i na opću hormonsku neravnotežu ili čak cistu.

Najvažnije je pravilno održavati higijenu jer se tada zdrave bakterije neometano razvijaju. Ako se ulaz u rodnicu ne čisti redovito može se stvoriti iscjedak koji privlači nezdrave bakterije. Ali to ne znači  da u rodnicu treba uštrcavati vodu jer to remeti njezin pH i ona postaje lužnata, što znači da uništava zdrave bakterije. Mnoge tekućine za ispiranje sadržavaju mirise i sapune koji nadražuju sluznicu rodnice. Rodnicu ispiri običnom vodom, a tijekom mjesečnice možeš i nekoliko puta i izbjegavaj sljedeće navike:

Parenje vagine

Začetnicom novog vala njege vagina mnogi smatraju glumicu Gwyneth Paltrow koja je izjavila da svoju vaginu redovito čisti parom u kojoj je ekstrakt lišća divljeg pelina te da smatra da taj postupak doprinosi hormonalnoj ravnoteži. 

Liječnici su upozorili da se radi o trendu koji može biti čak i opasan jer može uzrokovati opekline i infekcije, a da od njega ne može biti nikakve koristi. Kao prvo, lišće divljeg pelina ne djeluje na hormone, a para ne može ući u vaginu, osim ako je pod pritiskom što bi bila još gora opcija. Inače se parenje vagine u kineskoj medicini provodi kako bi došlo do širenja krvnih žila, bolje cirkulacije, a time i veće prokrvljenosti u tkivu te do opuštanja mišića dna zdjelice, ali Zapadna medicina za sad t ne podržava.

Gwyneth_1 | Author: Big Pictures/PIXSELL Foto: Big Pictures/PIXSELL Začetnicom novog vala njege vagina mnogi smatraju glumicu Gwyneth Paltrow

Upotreba baby pudera

Mnoge žene koriste baby puder kako bi ublažile svrbež, crvenilo i razne iritacije vanjskog dijela rodnice, ali u SAD-u je bilo već nekoliko slučajeva u kojima su žene oboljele od raka jajnika dobile odštetu zbog povezanosti Johnson & Johnson proizvoda s malignom bolesti.

U ponedjeljak 21. kolovoza, kalifornijski je sud odlučio da 63-godišnjoj Evi Echeverriji tvrtka Johnson & Johnson mora isplatiti odštetu od 417 milijuna dolara. Naime, nesretna je žena desetljećima koristila proizvode te tvrtke, a ponajprije njihov dječji puder te je zaključeno da je upravo zbog tih proizvoda dobila rak jajnika.

"Sumnje o povezanosti talka i raka jajnika traju desetljećima. Još 1971. britanski znanstvenici analizirali su 13 tumora jajnika pod mikroskopom i otkrili da su se čestice talka nalazile duboko unutar deset uzoraka. Ipak, 2005. se prema podacima Nacionalnog toksikološkog programa u SAD-u talk nije našao na popisu kancerogenih tvari zbog nedovoljno dokaza o štetnosti. Prema europskim istraživanjima, korištenje talka je povisilo izglede ove maligne bolesti za oko 30 posto. Žene koje su duže vrijeme često koristile talk puder u ozbiljnijoj su situaciji, jer su one izložene dva do tri puta većem riziku raka jajnika.

'Ako se ne očisti s kože nakon korištenja, posebno ako je riječ o čestom korištenju, puder može prijeći u donji genitalni trakt i uzrokovati upalnu reakciju. Čestice talka su pronađene u limfnim čvorovima i drugom tkivu pacijentica s rakom jajnika', objasnio je Daniel Cramer iz Bolnice za žene u Bostonu", piše portal Express.

Talk je mineral dostupan na raznim mjestima u svijetu, a prilikom njegova vađenja uglavnom dolazi i do vađenja azbesta koji je kancerogen. Iako nije nužno da se prilikom vađenja talka, izvadi i azbest, uglavnom se to događa te je zato nužno provesti pročišćavanje talka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sredstva za tuširanje i kupke

"Vagina se zapravo sama čisti", tumači dr. med. Dena Harris. Prema tome, nepotrebno je koristiti posebna sredstva za ispiranje vagine. Istraživanja su zapravo pokazala da ispiranje vagine posebnim sredstvima povećava rizik razvoja gljivičnih infekcija i spolno prenosivih bolesti.
Koliko god lijepo mirisali, sapuni isušuju kožu i ne pripadaju nigdje blizu tvojih genitalija. Najbolje je ispirati se čistom, mlakom vodom. Ako baš ne možeš bez sapuna, biraj one blage i bez mirisa

Čak i blagi sapun može izazvati iritacije na tvojoj vagini. Što manje sapuna budeš koristila tvoja će vagina biti sretnija. Sasvim je dovoljno da se jednom dnevno ili nakon treninga opereš sa sapunom koji ne sadrži mirise jer ti dodaci najčešći uzrokuju svrab i peckanje. Ako si na poklon dobila sol za kupanje, najbolje je da je da je držiš u kutiji kao ukras jer sadrže dosta kemikalija koje mogu uzrokovati vaginalne iritacije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ispiranje rodnice vodom i octom ili vodom i sodom bikarbonom

Vaginalno ispiranje je postupak pranja vagine specijalno dizajniranom pumpicom pomoću koje se uštrcava pripravak od filtrirane vode i octa ili sode bikarbone.  Istraživanje provedeno na Sveučilištu Rochester Medical Center, pokazalo je da oko 27% žena između 15 i 55 godina starosti u SAD-u primjenjuje vaginalno ispiranje. Na tim proizvodima ako su komercijalni piše da se koristi od tri do sedam dana, a najviše 14. Ali sve što se stavlja u rodnicu može poremetiti bakterijsku ravnotežu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburgu otkrili su da žene koje se podvrgavaju ispiranju rodnice imaju veći rizik od dobivanja bakterijske vaginoze. Kod žena koje ispiranje provode jednom tjedno rizik se udvostručio.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dječja ulja

Ako umjesto lubrikanata koristiš baby ulje trebaš imati na umu da su dječja ulja gušća i teže se ispiru, pa se mogu dulje zadržati u tvom vaginalnom kanalu, a na njima može biti i pokoja bakterija što može rezultirati infekcijom. Najbolje je da koristiš lubrikante na bazi silikona i vode jer se lako ispiru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.