Zdravlje 23. listopada 2023.

4 savjeta za njegu kože tijekom menopauze

Foto: Unsplash Budući da je suha koža jedna od najčešćih pojava tijekom menopauze, dobro je koristiti više hidratantnih proizvoda
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Promjene u razini hromona mogu izazvati probleme s kožom, što dovodi do suhoće, neujednačenog tona i teksture kože, a može se razviti i osjetljivost na štetne UV zrake.

Kako se približavate menopauzi, možete očekivati neke tipične simptome kao što su valunzi, noćno znojenje, nesanica, debljanje i razdražljivost, ali i vaša koža će doživjeti promjene. Do promjena na koži dolazi jer je dermis, ili najdeblji sloj kože, osjetljiv na promjene u razinama hormona (poput estrogena i progesterona) koje se pojavljuju u menopauzi. 

"Estrogenski receptori u koži igraju ulogu u proizvodnji sebuma, koji održava kožu hidriranom i potiče normalnu proizvodnju kolagena, glavnog građevnog bloka koji daje strukturu koži", kaže dermatologinja Lauren Fine za Everyday Health

Dermatologinja Keira Barr kaže da istraživanja pokazuju da žene mogu izgubiti oko 30 % kolagena tijekom prvih pet godina menopauze i oko dva posto kolagena svake godine nakon toga tijekom sljedećih 20 godina. "Bez utjecaja estrogena koji pomaže u proizvodnji hijaluronske kiseline i kolagena, fine linije, bore i opuštena koža postaju izraženiji, zacjeljivanje rana je sporije, a modrice su češće", napominje Barr.

Koža postaje suša, osjetljivija i podložnija iritacijama, upalama i osipima, a i pore se mogu činiti veće zbog slabijeg kolagena i elastičnog tkiva. Tijekom menopauze također dolazi do pada testosterona, smanjujući aktivnost lojnih (uljnih) žlijezda, tako da ćete možda primijetiti manje akni. Nažalost, manja proizvodnja ulja može dodatno pogoršati suhoću kože te ona može izgledati manje sjajno, gotovo sivo. Testosteron također igra važnu ulogu u čvrstoći i zategnutosti kože. “Izravno utječe na debljinu kože pa kako razina testosterona pada (i kod muškaraca i kod žena), također može doprinijeti opuštenoj koži, finim linijama i borama te stanjivanju kose", dodaje Fine.

Zbog ovog procesa može biti teško znati kada i kako prilagoditi rutinu njege kože. Ovdje su četiri koraka za održavanje zdravlja i izgleda vaše kože tijekom menopauze.

Hidratacija na prvom mjestu

Budući da je suha koža jedna od najčešćih pojava tijekom menopauze, dobro je koristiti više hidratantnih proizvoda. Fine preporučuje korištenje kremastog sredstva za čišćenje, a izbjegavajte pjenu i gel ili one s aktivnim sastojcima, poput alfa hidroksi kiseline, koji mogu isušivati kožu. 

Umjesto obične hidratantne kreme, prije spavanja nanesite noćnu hidratantnu kremu jer ona učinkovito zadržava vodu u koži. Proizvodi za njegu kože mogu biti skupi, ali za neke proizvode vrijedi dati više. Ipak, kada su u pitanju sredstva za čišćenje i hidrataciju, Fine preporučuje da se držite isprobanih drogerijskih marki. Odaberite kremu koja sadrži ceramide koji zadržavaju vlagu i njeguju barijeru kože kako bi ostala hidratizirana.

"Skupa sredstva za čišćenje i hidrataciju nisu nužno bolja u odnosu na jeftinije. U njima mogu biti dodani sastojci koji su nepotrebni,pa čak i štetni kada se koriste u kombinaciji s drugim proizvodima”, upozorava Fine.

Hijaluronska kiselina je još jedan hidratanti sastojak i prirodno se nalazi u vašoj koži. "Ovaj sastojak povlači vodu iz okoline kako bi hidratizirao kožu, čineći je privremeno punom", objašnjava Fine. 

Možda te zanima... Kako koža stari u 40-im, 50-im i 60-im te što joj treba? Ljepota i relax

U borbi protiv bora koristite retinoide

Retinoidi su derivati vitamina A koje možete dobiti na recept od svog dermatologa ili u slobodnoj prodaji. Fine objašnjava da retinoidi potiču staničnu promjenu kako bi se otkrio svježi, svjetliji sloj kože, a poboljšavaju i čvrstoću kože. 

No, važno je napomenuti da retinoidi mogu isušiti kožu, što samo pogoršava probleme ako već imate suhu kožu. Kako biste izbjegli isušivanje, koristite retinoid veličine zrna graška jednom ili dva puta tjedno. Kako će vam se koža priviknuti na proizvod i razvit će toleranciju, možete ga koristiti i češće. No, za stavaranje toleracije potrebno je strpljenje jer to može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

No, ukoliko vaša koža ne podnosi retinoid, postoji i alternativa - bakuchiol. “Bakuchiol je prirodno dobiven biljni ekstrakt za koji je utvrđeno da nudi slične dobrobiti kao retinoidi bez fotoosjetljivosti i iritacije kože”, kaže Barr. Iako nema strukturne sličnosti s retinoidima, Barr objašnjava da bakuchiol djeluje slično tradicionalnim retinolima ciljajući iste stanične putove, što znači da daje glađu teksturu, manje hiperpigmentacije, poboljšanu elastičnost i manje bora. Bakuchiol je dostupan u serumima, kremama ili pilinzima za lice.

Osim toga, Barr dodaje da se peptidi i senolitici stavljaju u više proizvoda kako bi podržali pomlađivanje i regeneraciju stanica kože, kao i proširili mogućnosti za rješavanje stanjivanja kože i bora. 

Možda te zanima... Razmišljate o korištenju retinola, evo što trebate znati Zdravlje

Zaštitite svoju kožu od sunca

Još jedna funkcija estrogena je da štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem. Bez ove prirodne zaštite, Fine kaže da ćete možda primijetiti više hiperpigmentacije tijekom menopauze. Zato Barr napominje da ujutro nanosite kremu sa zaštitnim faktorom 30 koja štiti i od UVA i UVB zraka. Kako bi se što bolje zaštitili, trebate kremu za sunčanje nanositi više puta kroz dan. “Kada ste vani dulje od dva sata, obilno ste se znojili ili ste obrisali tijelo nakon plivanja, ponovno nanesite kremu za sunčanje”, kaže Barr.

I nemojte biti skromni u nanošenju kreme za sunčanje. Barr dodaje da većina ljudi nanosi djelić preporučene količine, a za lice, uši i vrat preporučuje se otprilike pola čajne žličice kreme, dok je za cijelo tijelo potrebno 2 žlice kreme. 

Antioksidansi su također važni u borbi protiv postojećih smeđih mrlja i sprječavanju stvaranja novih. Vitamin C je provjereni antioksidans, a nanosi se ujutro, prije kreme sa zaštitnim faktorom. "Nikada nemojte štedjeti na proizvodu s vitaminom C, jer postoje ogromne varijacije dostupnih formulacija, a doista nisu sve jednake", kaže Fine. No, kako biste izbjegli isušivanje kože, morate znati što se nalazi u proizvodima za njegu kože. “Korištenje previše aktivnih sastojaka obično dovodi do pretjerane iritacije i suhoće i u konačnici može učiniti više štete nego koristi”, upozorava Fine.

Hormonska nadomjesna terapija

Iako se hormonska nadomjesna terapija koristiti za ublažavanje simptoma menopauze poput valunga, noćnog znojenja i suhoće vagine, ona bi mogla pomoći i kod suhe kože. Može se primjenjivati na usta, u mišić, kroz nos, u potkožno tkivo, vaginalno ili preko kože. Iako se smatra sigurnom, hormonska nadomjesna terapija nije za sve pa ju primjerice žene s rizikom od krvnih ugrušaka ili raka dojke ne bi smjele koristiti. Ukoliko se odlučite na ovu vrstu terapije, svakako otvoreno razgovarajte sa svojim liječnikom.

Možda te zanima... Dodatak prehrani s 4 ključna sastojka protiv starenja kože Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.