Ljepota i relax Menopauza: kako brinuti o koži 15. studenoga 2016.

Kako koža stari u 40-im, 50-im i 60-im te što joj treba?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S približavanjem menopauzi razine hormona opadaju. Muškarci gube testosteron, a žene estrogen i prolaze kroz iskustvo menopauze. Opipljive posljedice su naborana i suha koža bez tonusa, gubitak spolne želje, nesanica, impotencija.

Ono što mnoge žena najviše brine je ujedno i ono najvidljivije, a to je starenje kože koje uključuje bore, opušten tonus lica te suhu kožu. Ali kao i u svemu ostalome najprije treba postaviti dijagnozu, u ovom slučaju shvatiti što se točno događa s kožom u određenom periodu života i koje su njene potrebe te joj pružiti točno ono što joj treba. Tako se starenje kože može usporiti, a lice će izgledati lijepo bez obzira na dob. 

Koža u četrdesetima

Koža lica postaje suha, što dovodi do izraženijih kontura lica i bora kao i neujednačene boje tena (hiperpigmentacije) te je bitno poboljšati hidrataciju kože. U četrdesetima počinje i gubitak potkožnog masnog tkiva koje ne nestaje jednako na svim područjima. Prvo nestaju masni jastučići na sredini lica, oko brade i duž vilice zbog čega lice postaje sve više opušteno. Stoga se preporučuje korištenje preparata koji sadrže peptide, antioksidanse i hijaluronsku kiselinu koja kožu čini ljepšom i smanjuje tamne mrlje na licu. Lice treba čistiti kremastim ili uljnim sredstvima ujutro i uvečer. Dnevna krema mora imati zaštitni faktor 15 ili 20, no uz nju lice možeš mazati i serumom i losionom koji sadrže antioksidanse.Tako ćeš štititi kožu od različitih problema koji se pojavljuju. Noću će proizvodi s retinoidom umanjiti neželjene mrlje.

Koža u pedesetima

Nekoliko godina prije ili poslije pedesete žene su suočavaju s menopauze koja drastično utječe na promijene u izgledu kože. Zbog smanjenog broja stanica u epidermi gornji slojevi kože postaju tanji i povećava se suhoća kože i podložnost nastanku hiperpigmentacijskih mrlja. Derma smanjeno opskrbljuje epidermu hranjivim tvarima jer veze između njih slabe, a posljedica je gubitak čvrstoće kože što je specifično za postmenopauzu. Također se nastavlja proces smanjenja donjeg sloja masnog tkiva što dovodi do gubitka volumena pa koža izgleda beživotno, a mogu se pojaviti i popucale kapilare. Ujutro i navečer kožu treba čistiti sredstvom koje ne sadrži sapune ili onima kremaste i li uljne strukture. Dok je koža još mokra, za dnevnu njegu nanesi serum s peptidima ili antioksidantima jer ih koža bolje apsorbira od krema. Sredstva s retinoidom koristi noću.

Koža u šezdesetima

Budući da koža nakon menopuze gubi sposobnost stvaranja lipida, koža postaje sve suša što dovodi do povećanog stvaranja bora. Mogućnost samoobnavljanja kože se još više smanjuje, lice, odnosnosno koža gube volumen i gustoću. Također se u ovoj dobi smanjuje sposobnost zacjeljivanja rana. U šezdesetima kožu treba njegovati preparatima namijenjenim za njegu kože u menopauzi, slično kao i u pedesetima.

Dva razloga zbog kojih koža stari

Biološki čimbenici - od genetskog nasljeđa te tipa kože ovisi koliko će brzo i kako koža starjeti. Slabija prokrvljenost i dotok hranjivih tvari do površine kože kao i gubitak lipidnog sloja neizbježan su proces starenja, a ponajviše je povezan s menopauzom tijekom koje dolazi do smanjenje proizvodnje hormona estrogena što mijenja strukturu ženske kože. Dugo je prevladavalo mišljenje da se protiv genetike ne može ništa

Vanjski čimbenici - mogu se podijeliti na okolišne, a to je izloženost suncu, odnosno UV zrakama te zagađeni zrak i na životni stil. Stil života koji negativno utječe na izgled i zdravlje kože je pušenje, pretjerano uživanje alkohola, stres i neadakvatna ili nedostatna njega kože.

Dugo je prevladavalo mišljenje da se protiv genetike ne može ništa i da samo rijetke sretnice dugo zadržavaju mladenački izgled. Međutim, nove znanstvene spoznaje u njezi kože kao i šira dostupnost sredstava za njegu učinili su pravu revoluciju tako da pravilan izbor sredstava za njegu i izbjegavanje vanjskih štetnih čimbenika mogu značajno usporiti posljedice koje menopauza ostavlja na kožu.

Žene u svakoj dobi trebaju brinuti o svojoj koži, a vrijeme menopauze je razdoblje koje zahtjeva posebnu njegu. Vichy Neovadiol linija dermokozmetik pruža koži sve što joj je potrebno: vlagu, gustoću, elastičnost i blistavost. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.