Zdravlje Simptomi i pomoć 31. kolovoza 2019.

10 simptoma raka kože koje ne smiješ ignorirati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Topli dani nas, osim na koktele uz more i duge ljetne noći, podsjećaju i na zdravstvene rizike koje zrake sunca mogu učiniti našoj koži. Obrati pažnju na eventualne promjene na koži i na vrijeme prepoznaj sumnjive izrasline jer kada je bolest dijagnosticirana rano uspješno se liječi.

"U većini slučajeva, rak kože se ne manifestira snažnim simptomima", objašnjava dr. med. Aleksandar Sekulic za self.com. To zapravo znači da kancerogena pjega ili točka u većini slučajeva nije bolna niti osjećamo svrab.

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci

Kako onda na vrijeme prepoznati rak kože i što uopće trebamo promatrati? "Simptomi ovise o vrsti raka", kratko odvraća Sekulic.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Melanom

Najsmrtonosniji oblik raka kože, melanom, obično je pigmentiran i sličan madežu. Svaki put kada na koži primijetiš novi madež ili promjenu na nekom starom, obrati pažnju na sljedeće:

  • Asimetrija - Najlakše ćeš procijeniti je li madež simetričan ili ne tako što zamisliš crtu koja prolazi sredinom madeža i zatim obratiš pažnju na to jesu li obje polovice iste. Ako nisu, madež je asimetričan.
  • Rub madeža - Kod uobičajenih madeža, rubovi su precizni. Ako je rub madeža nepravilan, to je svakako znak upozorenja.
  • Boja - Ako se u madežu izmjenjuje nekoliko različitih boja, moguće je da se radi o melanomu.
  • Promjer - Češći su slučajevi melanoma kod većih madeža, zato liječnici pobliže ispituju madeže kojima je promjer veći od 6 mm.
  • Razvoj - "Svaka promjena na madežu je vrijedna liječničke pozornosti", smatra dr. med. Sekulic. Može doći do promjene boje, veličine oblika, pa čak i do spontanog krvarenja iz madeža.

Trebamo li kriviti stres za svaki zdravstveni problem?

Bazocelularni i planocelularni karcinom

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bazocelularni karcinom je najčešći oblik raka kože, a drugi po učestalosti je planocelularni karcinom. "U začetku su to obično male, gotovo neprimjetne točkice koje, ako se ne tretiraju, vremenom rastu", objašnjava dr. med. Sekulić.

Kako smanjiti djelovanje UV zraka?

Srećom, oba se vrlo uspješno liječe kirurškim putem, uz posljedično ostavljanje ožiljaka. Simptomi su im vrlo slični.

  • Crvena ljuskava mrlja - Crvena mrlja na koži koja je popraćena svrabom i tjednima ne prolazi, iako ju mažeš kremama, najvjerojatnije je simptom planocelularnog karcinoma. 
  • Prištić koji konstantno krvari - Malena izbočina, nalik prištiću, koja konstantno krvari i nikako ne zacjeljuje, većinom je znak bazocelularnog karcinoma.
  • Sjajna izbočina - Sjajna izraslina na koži može biti simptom bilo kojeg od ova 2 tipa karcinoma. Obično je ružičaste, crvene ili bijele boje, ali iznimno može biti i tamnija.
  • Ružičasta izraslina - Rubovi ove izrasline su ispupčeni, a središte je uvučeno, ponekad i skoreno.
  • Mrlja nalik ožiljku - Ako primijetiš bijelu ili žutu mrlju nalik ožiljku, moguće je da je riječ o agresivnom obliku bazocelularnog karcinoma. Hitno se javi liječniku.

Boja i oblik nokta upozoravaju na bolest

Preporučljivo je jednom godišnje prekontrolirati stanje kože kod dermatologa, posebice ako spadaš u rizičnu skupinu za dobivanje raka kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.