Zdravlje Simptomi i pomoć 20. prosinca 2022.

10 najznačajnijih medicinskih otkrića u 2022. godini prema Klinici Cleveland

Foto: Pexels Najznačajnija otkrića u medicini u 20222. godini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nehormonski lijek za menopauzu, novi pristup liječenju raka prostate, novi tretman za smanjenje LDL kolesterola. Ovo su neke od inovacija koje će optimizirati i promijeniti zdravstvenu skrb u nadolazećoj godini, prema stručnoj komisiji kliničara i istraživača

Klinika Cleveland objavila je 10 najboljih medicinskih inovacija za 2022. Popis revolucionarnih tehnologija odabrao je odbor stručnjaka klinike Cleveland, predvođen dr. sc. D. Geoffreyjem Vinceom, izvršnim direktorom za inovacije i voditeljem biomedicinskog inženjerstva na klinici Cleveland. "Naši stručnjaci uvijek su u traganju za novim tehnologijama koje bi trebale promijeniti lice zdravstvene skrbi. Program 10 najboljih medicinskih inovacija pokrenut je kako bismo podijelili svoje uvide sa širom zdravstvenom zajednicom, a iz godine u godinu naši stručnjaci nastavljaju uspješno predviđati napredak uređaja, tehnologija i terapija”, rekao je Vince. Ovo je prema očekivanoj važnosti 10 najboljih medicinskih inovacija za 2022.:

Sljedeća generacija mRNA cjepiva

Napredak u stvaranju, pročišćavanju i staničnoj isporuci RNA omogućio je razvoj mRNA cjepiva u širokom spektru primjena, kao što su rak i infekcija virusom Zika. Tehnologija je isplativa, relativno jednostavna za proizvodnju i djeluje imunitet na nov način. Pojava pandemije COVID-19 pokazala je da je svijetu potreban brzi razvoj cjepiva koje se može primijeniti diljem svijeta. Zbog prethodnih istraživanja koja su postavila temelje za ovu tehnologiju, učinkovito cjepivo protiv COVID-19 razvijeno je, proizvedeno, odobreno i pušteno u upotrebu za manje od godinu dana. Ova tehnologija ima potencijal da se koristi za brzo i učinkovito upravljanje nekim od najizazovnijih bolesti u zdravstvu.

PSMA - ciljana terapija kod raka prostate

Prema Hrvatskoj ligi protiv raka, rak prostate je po učestalosti 2. najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj (dijeli 2. mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma). U SAD-u svake godine više od 200 000 muškaraca dobije dijagnozu raka prostate – što ga čini najčešće dijagnosticiranim rakom među muškarcima u Sjedinjenim Državama. Precizna slika ključna je za lokalizaciju tumora, određivanje stadija bolesti i otkrivanje recidiva. PSMA, antigen koji se nalazi u visokim razinama na površini stanica raka prostate, potencijalni je biomarker za bolest. PMSA PET skeniranje koristi radioaktivni tragač za pričvršćivanje na PSMA proteine, koji se zatim kombiniraju s CT ili MR skeniranjem za vizualizaciju lokacije stanica raka prostate. U 2020. ova je tehnologija dobila odobrenje FDA na temelju kliničkih ispitivanja faze III, koja su pokazala značajno povećanu točnost za otkrivanje metastaza raka prostate u usporedbi s konvencionalnim snimanjem kostiju i CT skeniranjem. Kada se rano otkrije PSMA PET skeniranjem, rekurentni rak prostate može se liječiti ciljanim pristupom stereotaktičkom terapijom zračenjem tijela, operacijom i/ili sustavnom terapijom na personaliziran način.

Novi tretman za smanjenje LDL kolesterola

Poznato je da visoke razine kolesterola u krvi, osobito lipoproteina male gustoće (LDL), značajno doprinose kardiovaskularnim bolestima. Godine 2019. FDA je pregledala zahtjev za inclisiran (prodaje se pod robnom markom Leqvio, lijek je za liječenje osoba s aterosklerotičnim kardiovaskularnim bolestima) u liječenju primarne hiperlipidemije kod odraslih koji imaju povišen LDL dok su na maksimalno podnošljivoj dozi terapije statinima. Inclisiran je mala interferirajuća RNA koja se može ubrizgati i cilja na protein PCSK9. Za razliku od statina, zahtijeva rijetko doziranje (dva puta godišnje) i osigurava učinkovito i trajno smanjenje LDL kolesterola zajedno sa statinima. Njegov produljeni učinak može pomoći u ublažavanju posljedica nastalih zbog nepridržavanja uzimanja lijekova, koji je jedan od vodećih uzroka neuspjeha u snižavanju razine kolesterola. Inclisiran je odobrila FDA u prosincu 2021. i naširoko se smatra lijekom koji mijenja pravila za pacijente sa srčanim bolestima.

Možda te zanima... Novi lijekovi za snižavanje kolesterola mogli bi zamijeniti statine Zdravlje

Novi lijek za liječenje dijabetesa tipa 2

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785   osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini. U Sjedinjenim Državama 1 od 10 osoba ima dijabetes. Dijabetes utječe na to kako tijelo prerađuje hranu u energiju. Jedna potencijalna terapija je jednom tjedno injiciranje dvostrukog inzulinotropnog polipeptida ( glucose-dependent insulinotropic polypeptide - GIP) i glukagonu sličnog peptidnog receptora (GLP-1)  s ciljem kontrole šećera u krvi. Ubrizgani pod kožu, GLP-1 i GIP receptori uzrokuju da gušterača oslobađa inzulin i blokira hormon glukagon, ograničavajući skokove šećera u krvi nakon obroka. Osim toga, usporava probavu, što rezultira time da pojedinci dulje ostaju siti i jedu manje. Do sada, kasna faza III, kliničkih ispitivanja otkriva da tretman značajno smanjuje hemoglobin A1C kod dijabetesa tipa 2 i podržava gubitak težine, što ga čini potencijalno najučinkovitijom terapijom za dijabetes i pretilost.

Možda te zanima... Dijabetes: Simptomi, vrste lijekova i tehnička pomagala za kontrolu bolesti Zdravlje

Napredak u liječenju postporođajne depresije

Stručnjaci vjeruju da bi stopa postporođajne depresije mogla biti barem dvostruko veća od onoga što trenutna statistika otkriva jer mnogi slučajevi ostaju nedijagnosticirani. Trenutačno su savjetovanje i lijekovi protiv depresije primarni tretmani, ali neke žene ne reagiraju na te terapije. Godine 2019. FDA je odobrila liječenje intravenskom infuzijom posebno za liječenje postporođajne depresije. Ova nova terapija, koja se primjenjuje 24 sata dnevno tijekom 60 sati, koristi neurosteroid za kontrolu odgovora mozga na stres. Ovaj dizajn liječenja je revolucionaran jer cilja na signalizaciju za koju se smatra da je manjkava u postporođajnoj depresiji osjetljivoj na hormone. Osim toga, čini se da ovaj tretman pokazuje dobrobiti vrlo brzo, dok tradicionalnim antidepresivima obično treba dva do četiri tjedna da postignu značajan učinak. Ova opcija brzog liječenja bila bi otkriće za žene s ovim često zanemarenim stanjem.

Ciljani lijekovi za hipertrofičnu kardiomiopatiju

Desetljećima su liječnici samo mogli liječiti simptome hipertrofične kardiomiopatije (HCM) kod pacijenata koristeći lijekove razvijene za liječenje drugih srčanih bolesti s ograničenom učinkovitošću. Trenutno se propisuju nespecifični lijekovi za liječenje nekih simptoma koje HCM dijeli s drugim kardiovaskularnim bolestima. Ove terapije uključuju beta-blokatore, antiaritmike, blokatore kalcijevih kanala i antikoagulanse. Novi tretman, međutim, djeluje na smanjenje uzroka problema kod mnogih pacijenata. Lijek prvi u klasi cilja na srčani mišić kako bi smanjio abnormalne kontrakcije uzrokovane genetskim varijantama koje prenaprežu srce. Djelujući posebno na ovaj mehanizam kod pacijenata s HCM-om, ovaj novi tretman ne samo da poboljšava simptome i kvalitetu života, već potencijalno može usporiti napredovanje bolesti. Ako bude odobren, ovo će biti prvi lijek izričito posvećen liječenju HCM-a i pružanju nove nade pacijentima i liječnicima.

Nehormonske alternative za menopauzu

Više od 50 posto svih žena u menopauzi doživi valove vrućine, koji u prosjeku mogu potrajati sedam godina. Iako je učinkovita i sigurna kada se koristi na odgovarajući način, hormonska terapija uključuje određeni rizik i nisu sve pacijentice odgovarajući kandidati ili spremne isprobati ovu opciju liječenja. Na sreću, nova skupina nehormonskih lijekova, nazvanih NK3R antagonisti, pojavila se kao održiva alternativa hormonskoj terapiji. Ovi lijekovi ometaju signalni put u mozgu koji je povezan s razvojem valunga i pokazali su se obećavajućim u kliničkim ispitivanjima za ublažavanje umjerenih do teških valunga u menopauzi jednako učinkovito kao i hormoni. Iako su potrebne dodatne studije kako bi se u potpunosti razumjela učinkovitost i sigurnost ovih novih lijekova, jasno je da je sljedeća generacija nehormonskih tretmana za valunge u menopauzi na pomolu.

Možda te zanima... Krvarenje tijekom menopauze - je li normalno i što poduzeti? Zdravlje

Implantabilni uređaj za tešku paralizu

Otprilike jedan od 50 Amerikanaca ili 5,4 milijuna ljudi, ima neki oblik paralize. Većina pacijenata doživi značajno pogoršanje ukupnog zdravlja. Nedavno je tim pružio novu nadu ovim pacijentima koristeći tehnologiju implantiranog sučelja mozak-računalo kako bi povratio izgubljenu motoričku kontrolu i omogućio pacijentima da kontroliraju digitalne uređaje. Tehnologija koristi implantirane elektrode za prikupljanje signala pokreta iz mozga i njihovo dekodiranje u naredbe pokreta. Dokazano je da obnavlja voljne motoričke impulse kod pacijenata s teškom paralizom zbog disfunkcije mozga, leđne moždine, perifernih živaca ili mišića. Iako je tehnologija sučelja u povojima, FDA je implantabilni uređaj proglasila "revolucionarnim uređajem".

Umjetna inteligencija za rano otkrivanje sepse

Sepsa je teška upalna reakcija na infekciju i vodeći uzrok hospitalizacije i smrti diljem svijeta. Budući da septički šok ima vrlo visoku stopu smrtnosti, rana dijagnoza sepse je od presudne važnosti. Dijagnoza može biti komplicirana jer su rani simptomi uobičajeni za druga stanja, a trenutni standard za dijagnozu je nespecifičan. Umjetna inteligencija (artificial intelligence - AI) pojavila se kao novi alat koji može pomoći u brzom otkrivanju sepse. Koristeći algoritme umjetne inteligencije, alat otkriva nekoliko ključnih čimbenika rizika u stvarnom vremenu nadzirući elektroničku medicinsku dokumentaciju pacijenata dok liječnici unose informacije. Označavanje visokorizičnih pacijenata može olakšati ranu intervenciju, koja može poboljšati ishode, smanjiti troškove zdravstvene skrbi i spasiti živote.

Možda te zanima... O sepsi se ne zna dovoljno: 5 simptoma koje je važno prepoznati Zdravlje

Prediktivna analiza i hipertenzija

Često nazivana "tihim ubojicom", hipertenzija ili visoki krvni tlak obično ne pokazuje simptome, a povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, zatajenje srca i moždani udar. Postoje učinkovite mogućnosti liječenja, međutim, mnoge odrasle osobe ostaju nesvjesne da imaju hipertenziju sve dok ne dožive značajnu zdravstvenu krizu. Koristeći strojno učenje, vrstu umjetne inteligencije, liječnici mogu bolje odabrati učinkovitije lijekove, kombinacije lijekova i doze kako bi poboljšali kontrolu hipertenzije. Umjetna inteligencija će također omogućiti liječnicima da predvide kardiovaskularne bolesti i omogućiti liječnicima da se usredotoče na intervencije prije nego što se one dogode.

Možda te zanima... Visoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.