Zdravlje 20. veljače 2024.

Krvarenje tijekom menopauze - je li normalno i što poduzeti?

Foto: shutterstock Krvarenje tijekom menopauze ne smijemo zanemariti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krvarenje tijekom menopauze se događa, ali liječnici smatraju da obavezno treba istražiti uzrok. Navodimo najčešće uzroke krvarenje tijekom menopauze.

Promijene u trajanju ciklusa, količini krvarenja, simptomima PMS-a te nagle promjene raspoloženja sastavni su dio perimenopauze. Radi se o periodu od dvije do osam godina prije same menopauze, a tijekom tog razdoblja jače ili slabije krvarenje nije neuobičajeno. No što ako se krvarenje pojavi tijekom menopauze? Odgovor na to pitanje za Cora magazin donosi ginekologinja Diana Hoppe

"Ako se krvarenje ili takozvano točkasto krvarenje (spotting) pojave u bilo kojem trenutku menopauze, vrijeme je za posjet liječniku", objašnjava dr. Hoppe i dodaje kako će tijekom posjeta liječniku vjerojatno biti napravljen ultrazvuk i biopsija sluznice maternice kako bi se otkrio uzrok. "Žena koja je ušla u menopauzu ne bi trebala spontano krvariti", zaključila je. 

Krvarenje tijekom menopauze ne smijemo zanemariti

Postoji nekoliko razloga zašto žene koje su ušle u menopauzu mogu primijetiti točkasto krvarenje. Dr. Hoppe objašnjava kako poremećaj u radu štitnjače može dovesti do krvarenja, a ako je praćeno osjećajem opće slabosti i anemijom, trebalo bi napraviti detaljne pretrage kako bi se ustanovio točan uzrok ove kombinacije simptoma. 

Cleveland Clinic navodi kako su najčešći uzrok krvarenja tijekom menopauze nekancerogene ciste na unutrašnjoj sluznici maternice. Iako takvo stanje nije opasno po život, krvarenje tijekom menopauze za otprilike 10 posto žena ukazuje na rak maternice. Radi se o najčešćem obliku raka reproduktivnih organa te je češći od raka jajnika ili rodnice. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Najčešći uzrok krvarenja tijekom menopauze su nekancerogene ciste na unutrašnjoj sluznici maternice

"Krvarenje tijekom menopauze može uzrokovati i vaginalna suhoća, posebno nakon seksualnog odnosa", objašnjava ginekologinja. Ako se krvarenje javi nakon odnosa, liječnik bi trebao napraviti detaljan pregled kako bi ustanovili dolazi li krvarenje od vaginalnih lezija ili oštećenja cerviksa. Također je česta pojava stanjivanje tkiva vulve i vagine koje dolazi s godinama što čini to područje osjetljivijim i podložnijim ozljedama. 

Ako primijetite bilo kakvo krvarenje tijekom menopauze, bilo ono obilno ili točkasto, odmah biste se trebali javiti svom liječniku kako biste otkrila uzrok krvarenja i pravovremeno djelovali na sprječavanje daljnjih komplikacija. 
 

Možda te zanima... Noćno znojenje jedan je od simptoma Zdravlje Možda te zanima... Perimenopauza je često turbulentnija od menopauze: Hrana i biljke koje pomažu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.