Zdravlje 04. siječnja 2023.

10 najčešćih simptoma novih varijanti koronavirusa

Foto: Pexels Kihanje je novi simptom covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gubitak osjeta mirisa i okusa nekada je bio među glavnim simptomima, a danas se javlja kod znatno manjeg broja zaraženih

Prošle su tri godine otkako se covid-19 prvi put pojavio u Hrvatskoj, a od tada je virus mutirao u nekoliko poznatih i manje poznatih sojeva. Uz delta soj, omicron i njegove podvarijante BQ.1 i BQ.1.1, sada je zabilježeno i naglo širenje soja nazvanog XBB.1.5. Upravo je taj soj odgovoran za preko 40 posto slučajeva zaraze u SAD-u, prenosi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. S dolaskom novih sojeva promijenila se virulencija virusa, ali i simptomi koje uzrokuje.

Povišena temperatura i otežano disanje više nisu među 10 najčešćih simptoma

Prema posljednjim istraživanjima koje je pregledao ZOE Health Study, simptomi infekcije novim sojevima često nalikuju onima prehlade i gripe, navodi Everyday Health. Određeni simptomi zaraze covidom koji su bili dominantni kod delta varijante koja je vladala prošle godine sada su daleko niže na popisu najčešćih. Manje uobičajeni simptomi sada uključuju gubitak osjeta okusa i mirisa, a otežano disanje i povišena temperatura više uopće nisu u prvih 10. Najčešćih 10 simptoma novih varijanti koronavirusa su:

  • Upaljeno i bolno grlo
  • Curenje nosa
  • Začepljen nos
  • Kihanje
  • Suhi kašalj
  • Glavobolja
  • Produktivni kašalj
  • Promuklost
  • Bolovi u mišićima 
  • Promijenjen osjet okusa i mirisa.

Kao što možemo vidjeti, simptomi poput kihanja i curenja nosa sada su među najčešćim simptomima covida, no kod prijašnjih varijanti virusa nisu bili prisutni kod značajnog broja oboljelih. 

Kihanje bi moglo biti uzrok velikog broja zaraženih

"Nije posve jasno zašto dolazi do ove promjene simptoma, ali podaci koje donosi ZOE su u skladu s onim što mnogi od nas liječnika viđaju kod pacijenata s infekcijom covid-19 u proteklih nekoliko mjeseci", objašnjava Dean Winslow, dr.med. specijalist za zarazne bolesti i profesor medicine na Sveučilištu Stanford.

Stručnjaci se slažu da bi kihanje koje prati nove varijante moglo biti krivac za sve veći broj zaraza. ZOE upozorava da biste trebali svaki put kada kašljete i kišete pokriti usta i nos maramicom ili unutarnjom stranom lakta kako biste smanjili širenje kapljica koje sadrže virus. Uz to izbjegavajte dirati oči, nos i usta dok ne operete ruke.
 

Možda te zanima... Što se događa s novom varijantom covida koja je pokorila SAD? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.