Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 03. siječnja 2023.

Što se događa s novom varijantom covida koja je pokorila SAD?

Foto: shutterstock Kućni test za covid
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova varijanta covida mogla bi biti ona koje se trebate pripaziti 2023. godine nakon što se broj slučajeva u SAD-u udvostručio u tjedan dana, upozorava Tim Spector, profesor genetske epidemiologije na King's Collegeu u Londonu

Više od 40 % slučajeva covida u SAD-u sada je uzrokovano varijantom XBB.1.5, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) od petka. Na sjeveroistoku SAD-a, oko 75 % potvrđenih slučajeva je XBB.1.5. Američki znanstvenik Eric Topol rekao je da sada nadmašuje sve dosadašnje varijante virusa po brzini širenja  od kada se originalni Omicron pojavio prije godinu dana. Prof Spector, osnivač aplikacije COVID Zoe, tweetao je odgovor: "XBB bi mogao biti nova varijanta koje bi se trebali pripaziti 2023".

XBB.1.5 je mutirana verzija Omicrona XBB, koji je prvi put otkriven u Indiji u kolovozu. XBB je pronađen u najmanje 70 zemalja, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uzrokujući valove infekcije u nekim dijelovima Azije, uključujući Indiju i Singapur, u listopadu. Studije su otkrile da je soj sposoban izbjeći antitijela stečena prethodnom infekcijom ili cijepljenjem.

Dr. Barbara Mahon iz CDC-a rekla je da nema naznaka da varijanta XBB.1.5 uzrokuje težu bolest od bilo koje druge varijante Omikrona. Za NBC News izjavila je: "Vidimo da su hospitalizacije u porastu u cijeloj zemlji. Čini se da ne rastu više u područjima koja imaju više XBB.1.5.".

Mnogi stručnjaci za javno zdravstvo izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva covida u Kini. Američki epidemiolog Eric Feigl-Ding također je XBB.1.5 nazvao "sljedećim velikim sojem", rekavši da je zarazniji od prethodnih varijanti. Dr. Isaach Bogoch, liječnik za zarazne bolesti i epidemiolog sa Sveučilišta u Torontu, rekao je da XBB.1.5 očito ima svojstva izbjegavanja imunološkog sustava što može uzrokovati val širenja zaraze. Ali rekao je kako je manje vjerojatno da će biti smrtonosan ili prijeteći za sustave zdravstvene skrbi kao prethodni valovi jer je imunitet izgrađen.

Možda te zanima... Kako liječiti srednje jake simptome koronavirusa kod kuće? Zdravlje

Sutra odluka o testiranju putnika iz Kine koji ulaze u EU

Hina piše da će zdravstveni dužnosnici država članica Europske unije imati u srijedu sastanak o koordiniranom odgovoru na brzo širenje zaraze covidom-19 u Kini, objavilo je u ponedjeljak švedsko predsjedništvo EU-a, nakon što na sastanku u prosincu nije ništa odlučeno s tim u vezi. Na sastanku 29. prosinca održanom putem interneta, na kojem je sudjelovalo više od 100 predstavnika država članica, europskih zdravstvenih agencija i Svjetske zdravstvene organizacije, Italija je pozvala EU da slijedi njezin primjer i testira putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na to da će Peking 8. siječnja ukinuti ograničenja za putovanja.

No druge države članice smatraju da za to nema potrebe. "Predviđen je sastanak o integriranom političkom kriznom odgovoru u srijedu, 4. siječnja, u cilju informiranja o razvoju situacije s covidom-19 u Kini i razgovora o mogućim EU mjerama koje treba poduzeti na koordinirani način", rekla je glasnogovornica švedskog predsjedništva EU-a. Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides napisala je u pismu državama članicama EU-a 29. prosinca da bi trebale razmotriti uvođenje češćeg genetičkog sekvenciranja uzoraka zaraženih covidom-19 i poboljšati praćenje otpadnih voda uključujući one u zračnim lukama kako bi se detektirale moguće nove varijante virusa s obzirom na skok zaraze u Kini.

Kyriakides je poručila da bi EU trebala biti jako oprezna budući da su pouzdani epidemiološki podaci i podaci o testiranjima u Kini oskudni, savjetujući ministrima zdravlja da odmah preispitaju svoje prakse koje se odnose na genetičko sekvenciranje. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti prošli je tjedan objavio da u ovom trenutku ne preporučuje poduzimanje mjera za putnike iz Kine. Objasnio je da varijante koje cirkuliraju u Kini već postoje u Europskoj uniji, da su europski građani relativno visoko procijepljeni i da je potencijal za uvezene infekcije nizak u odnosu na dnevni broj zaraženih u EU-u s kojim se zdravstveni sustavi trenutačno mogu nositi.

Možda te zanima... Istraživanje: Paxlovid smanjuje rizik od smrti od covida za 79 % i broj hospitalizacija kod starijih od 60 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.