Psiha i seks 29. srpnja 2023.

Sedam uzroka krvarenja tijekom i nakon seksa

Foto: Pexels Krvarenje nakon seksa često je povezano s infekcijama i abnormalnostima maternice, vagine ili grlića maternice, ali krvarenje se može javiti i zbog ozljede ovih ranjivih tkiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako mnogi uzroci nisu ozbiljni, ipak je dobra ideja javiti se liječniku, ako krvarite izvan uobičajenog menstrualnog ciklusa.

Krvarenje tijekom ili nakon seksa je uobičajeno i nije uvijek razlog za brigu. Čak devet posto žena doživjelo je vaginalno krvarenje nakon spolnog odnosa koje nije bilo povezano s menstruacijom, navodi Verywell Health. Između 46 i 63 posto žena u menopauzi osjetit će suhoću, svrbež, osjetljivost ili krvarenje tijekom ili nakon seksa što je povezano s hormonalnim promjenama koje utječu na vaginalno tkivo. U nastavku donosimo sedam uzroka krvarenja nakon seksa.

Spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti (SPB) poput klamidije i gonoreje povezane su sa simptomima kao što su bol u zdjelici, svrbež, peckanje, vaginalni iscjedak i učestalo, bolno mokrenje. Svaka SPB ima svoje simptome, ali upala uzrokovana bilo kojom infekcijom može uzrokovati vaginalno krvarenje. 

Trihomonijazu uzrokuje jednostanični parazit, a cervikalni iscjedak i cervikalno krvarenje dva su najčešća simptoma bolesti. Sifilis i genitalni herpes uzrokuju otvorene rane koje mogu krvariti ako su nadražene. Ranice se često pojavljuju izvan vagine, ali se mogu razviti i unutar vagine. Rane mogu biti bezbolne i mogu proći nezapaženo dok ne prokrvare.

Spolno prenosive bolesti treba dijagnosticirati liječnik. U tom slučaju razgovarat će s vama o vašoj seksualnoj povijesti i napraviti određene testove na spolno prenosivih bolesti. Liječenje SPB ovisi o tome što ih uzrokuje. Na primjer, možda ćete morati uzimati antibiotike ili antivirusne lijekove. Također možete spriječiti SPB prakticiranjem sigurnog seksa i cijepljenjem protiv nekih infekcija, poput hepatitisa B.

Benigni polipi

Benigne izrasline na grliću maternice (cervikalni polipi) ili maternici (maternični ili endometrijski polipi) česti su uzroci krvarenja tijekom ili nakon spolnog odnosa. Cervikalni polipi češće se razvijaju kod osoba u 40. i 50. godinama života koje su imale više trudnoća. Polipi su obično crveni ili ljubičasti s cjevastom strukturom koja ima mnogo kapilara i mogu lako krvariti kada se dodirnu. Polipi maternice su male, mekane nakupine tkiva koje strše iz maternice. Sklone su krvarenju između menstruacija, tijekom seksa i nakon menopauze, a razvijaju se najčešće kod osoba od 36 do 55 godina.

Većina polipa je benigna, ali neki se mogu razviti u rak. Liječnik može dijagnosticirati polipe i testirati ih da vidi mogu li biti kancerogeni. Polipi ponekad nestanu bez liječenja, ali u nekim slučajevima može biti potrebno kirurško uklanjanje. Postoje i nekancerogene izrasline u genitalnom traktu poput hemangioma (tumor sastavljen od krvnih žila) koje mogu uzrokovati postkoitalno krvarenje. Međutim, te su izrasline rjeđi uzroci krvarenja tijekom ili nakon spolnog odnosa.

Ektropija vrata maternice

Cervikalni ektropij ili ektopija vrata maternice je stanje u kojem stanice koje inače oblažu unutrašnjost vrata maternice izlaze van kroz otvor vrata maternice što može uzrokovati širenje i upalu ionako krhkih krvnih žila u vratu maternice. Kao rezultat toga, krvarenje je uobičajeno kod spolnog odnosa, korištenja tampona i umetanja spekuluma tijekom pregleda.

Cervikalni ektropij može se pojaviti kod adolescenata, osoba koje uzimaju kontracepcijske pilule i trudnica čiji je grlić maternice mekši od normalnog. Liječnik može dijagnosticirati cervikalni ektropij pregledom. Stanje obično ne zahtijeva liječenje osim ako nema prekomjernog vaginalnog iscjetka ili krvarenja.

Atrofični vaginitis

Žene u menopauzi često krvare tijekom ili nakon seksa jer smanjenje razine estrogena u njihovim tijelima uzrokuje stanjivanje stijenki vagine i proizvodnju manje lubrikantne sluzi, a to se stanje naziva atrofični vaginitis i obično uzrokuje vaginalni svrbež i peckanje. Mlađe osobe također mogu imati vaginitis, često od bakterijske ili gljivične infekcije. 

Liječnik obično može dijagnosticirati vaginitis pregledom. Također može testirati uzorak iscjetka iz vagine kako bi provjerio je li prisutna infekcija. Atrofični vaginitis može se liječiti estrogenskom terapijom koja se uzima oralno u obliku tableta, nanosi na kožu kao krema ili u obliku vaginalne tablete. Vaginalni lubrikanti često mogu ublažiti suhoću i smanjiti bol povezanu s vaginitisom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ne doživljavaju sve žene s endometriozom bolove tijekom seksa (medicinski poznate kao dispareunija)

Endometrioza

Endometrioza nastaje kada stanice nalik onima koje čine sluznicu maternice (endometrij) rastu izvan maternice. Tkivo endometrija može se pričvrstiti za površine drugih organa i uzrokovati jaku bol. Neke osobe s endometriozom su također neplodne. Postoji niz simptoma endometrioze ovisno o tome koji su organi zahvaćeni, a za mnoge s ovim stanjem uobičajeni su bolovi pri spolnom odnosu, bolni orgazmi i postkoitalno krvarenje.

Endometriozu može biti teško dijagnosticirati. Liječnik će razgovarati s vama o vašim simptomima i možda će htjeti napraviti operaciju koja se naziva dijagnostička laparoskopija kako bi provjerili postoje li lezije. Također mogu uzeti uzorak tkiva da ga pogledaju pod mikroskopom i potvrde dijagnozu.

Liječenje endometrioze može uključivati lijekove i operaciju. Hormonska terapija za smanjenje razine estrogena smanjuje bol za neke osobe, dok drugi osjećaju olakšanje bolova nakon operacije uklanjanja lezija. Ako imate endometriozu i osjetite bol ili krvarenje tijekom seksa, promjena položaja može pomoći. Na primjer, misionarski položaj može dodatno opteretiti vaginu i izazvati bol. Položaj na boku mogao bi biti udobniji.

Trauma

Krvarenje nakon seksa često je povezano s infekcijama i abnormalnostima maternice, vagine ili grlića maternice, ali krvarenje se može javiti i zbog ozljede ovih ranjivih tkiva. Primjerice, intenzivan seks može dovesti do rana, ogrebotina ili poderotina na vagini. Vjerojatnije je da će se to dogoditi kada je vagina suha (npr. tijekom menopauze, dojenja ili zbog pretjeranog ispiranja).

Krvarenje također može biti uzrokovano seksualnim zlostavljanjem ili nasiljem. Prisilna penetracija može ozbiljno oštetiti vaginalno tkivo i dovesti do ozljeda. Takve rane mogu više puta zacijeliti i ponovno se otvoriti ako se ne liječe medicinski.

Karcinom

Iako je rak manje vjerojatan uzrok postkoitalnog krvarenja, ovaj je simptom jedan od mogućih znakova raka vrata maternice, vagine i maternice. Tumori mogu varirati ovisno o vrsti zahvaćenog tkiva. Krvne žile koje ih opskrbljuju mogu prsnuti kada se tumor poveća, što može dovesti do krvarenja. Ponekad je krvarenje izazvano seksom, ali se može dogoditi i u drugim slučajevima. Drugi simptomi koji su česti kod raka reproduktivnog sustava uključuju:

  • Krvarenje nakon menopauze ili između menstruacija
  • Obilne i duge menstruacije
  • Vaginalni iscjedak prošaran krvlju (ponekad se pogrešno smatra točkastim krvarenjem).

Ginekolog može obaviti pregled zdjelice, PAPA test i vizualni pregled koji se zove kolposkopija za dijagnosticiranje raka. Također mogu uzeti uzorak tkiva za analizu pod mikroskopom. Liječenje reproduktivnih karcinoma ovisi o vrsti i stadiju, ali može uključivati kemoterapiju, zračenje, operaciju i imunoterapiju.
 

Možda te zanima... Bol tijekom seksa: Najčešći uzroci i kako ih riješiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.