Psiha i seks 10. prosinca 2023.

Pet pokazatelja loše veze, spasite se na vrijeme

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravi odnosi mogu biti snažni poticatelji zdravog mentalnog i emocionalnog rasta i ljubavi. Nezdrav odnos s druge strane donosi toksičnost i ogorčenost. Međutim, ponekad je teško vidjeti sve znakove i upozorenja ako ste u vezi s nekim tko vas je apsolutno očarao.

Uzmimo za primjer Carrie i mr. Big u Seks i gradu. Iako je lako romantizirati njihovu izvanbračnu vezu, dokazi su prilično jasni: to je veoma nezdrava veza. Mr. Big nije mogao iznijeti svoje osjećaje za Carrie, a kamoli posvetiti se samo njoj, dok mu je Carrie više puta oprostila, bez da ga je pokudila za njegovo loše ponašanje i inzistirala na promjenama.

Smatrate li da ste i sami u toksičnoj vezi? U nastavku teksta donosimo pet načina kako ćete to prepoznati, prema Scary Mommy.

Konstantno vas kritizira i umanjuje vrijednost

Umanjuje li partner često vaše vrijednosti? Ponaša se kao da je on "pametan", a vi ste "glupi" u vašoj vezi? Kritizira li prečesto vaš izgled? Pronalazi li grešku u svakoj vašoj radnji, uključujući čak i punjenje perilice posuđa? Da li vam se ruga u javnosti? Sve su ovo priče o nezdravoj vezi. Zdrav odnos je onaj u kojem se potičete i podržavate i cijenite jedan drugoga. Ne možete rasti i razvijati se kao osoba ako vas netko konstantno vrijeđa.

Ne osjećate se sigurno unutar svoje veze

Iako se ovo, naravno, može i treba odnositi i na fizičku sigurnost, to uključuje i emocionalnu sigurnost. Možete li svojem partneru reći što mislite i povjeriti se bez straha od prezira ili omalovažavanja? Osjećate li se sigurno otkrivajući mu svoje strahove i intimne osjećaje i misli? Jeste li često na telefonu ili razgovarate uživo sa svojim prijateljima ili članovima obitelji da bi dobili emocionalnu podršku radi partnera? Ako ne možete ni o čemu iskreno razgovarati s njim ili njom, ili ne osjećate podršku koju trebate, onda taj odnos lako može propasti i postati prazan i usamljen.

Osjećate se odbačeno

Potrudi li se vaš partner i odvoji li vrijeme za druženje s vama? Za povezivanje s vama? Ili se osjećate kao iz one fraze "daleko od očiju, daleko od srca" čim ode sa svojim prijateljima ili na poslovni put? Odvojenost se događa u trenutku kada jedan od partnera nema motivaciju ili ne želi ulagati svoje vrijeme, energiju, ali i osjećaje u vezu. Naravno, u svim odnosima ima uspona i padova, ali ono što održava vezu zdravom jest da obje strane aktivno sudjeluju u odnosu. Na primjer, ako postoji problem, on se treba riješiti tako da obje strane budu zadovoljne.

Ovisnost o vezi

Prema Psych Centralu, ovisnost o vezi je kada "osoba pripada disfunkcionalnom, jednostranom odnosu gdje se jedna osoba oslanja na drugu za ispunjenje gotovo svih svojih emocionalnih potreba." Upravo to je veza između Carrie i Mr. Biga. Konstantno se žrtvujete za svojega partnera, a da ništa ne dobijete zauzvrat? Stalno opravdavate njegovo nepoštivanje ili apatiju? Ovisi li vaše raspoloženje o tome kako se partner ponaša prema vama? Ako je tako, vrijeme je da se osamostalite.

Nesuglasnost oko glavnih vrijednosti

Vi se želite vjenčati, ali vaš partner ne želi ili obrnuto. Želite djecu, ali on to ne želi. Želite uštedjeti novac za novi dom, ali partner ga želi potrošiti na odmor. On je religiozan, a vi niste. Volite biti fizički aktivni, ali on ne želi ili vas sprječava u tome. To su sve primjeri određenih vrijednosti koje će, u konačnici, izazvati sukob i biti izvor neprestanog razdora. Neki parovi mogu prijeći preko njih, no kod nekih parova oni su samo početak koji vodi dubljem psihičkom, fizičkom i emocionalnom razdoru.

 

Možda te zanima... 9 razloga zašto su veze iz srednje škole najsretnije veze Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.