Psiha i seks 07. svibnja 2024.

Limerencija - zaljubljenost ili opsjednutost novim partnerom?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Limerencija u vezi odnosi se na situaciju u kojoj pojedinci postaju duboko zaljubljeni u novog romantičnog partnera da privremeno zanemaruju drugih odnose, kao što su prijateljstva i obiteljske veze

Limerenciju karakterizira intenzivna zaljubljenost i fiksacija na novog partnera. Može poremetiti svakodnevni život i istovremeno spriječiti razvoj pozitivnih odnosa. Ova se faza može lako zamijeniti s fazom medenog mjeseca u vezi zbog mogućih preklapanja, ali važno je razlikovati ta dva fenomena radi boljeg razumijevanja i jasnoće.

Kako se faza medenog mjeseca razlikuje od limerencije?

Iako faza medenog mjeseca i limerencija uključuju intenzivne osjećaje zaljubljenosti i uzbuđenja, postoje, prema Psychology Today, neke ključne razlike između ova dva pojma:

  • Priroda odnosa. Limerencija obično uključuje jednostranu zaljubljenost, gdje osoba ima intenzivne osjećaje prema nekome tko te osjećaje možda neće uzvratiti. U tom slučaju postoji čežnja za emocionalnim uzvraćanjem. Nasuprot tome, faza medenog mjeseca nastupa na početku romantične veze kada su oba partnera međusobno zaljubljena. Obilježena je uzbuđenjem, strašću i osjećajem euforije jer je sve savršeno.
  • Trajanje. Limerencija može trajati mjesecima ili čak godinama, osobito ako osjećaji ostanu neuzvraćeni ili ako netko idealizira osobu u koju je zaljubljen. Nasuprot tome, faza medenog mjeseca je kraća i traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci kako veza napreduje od zaljubljenosti do dublje veze.
  • Stvarnost nasuprot fantazije. Limerencija uključuje maštanje i idealiziranje osobe od interesa, zamišljanje romantičnih scenarija i budućih interakcija. Faza medenog mjeseca, iako također obilježena intenzivnim emocijama, utemeljena je na stvarnosti dok se partneri bolje upoznaju i doživljavaju radosti i izazove dok zajednički grade svoj odnos. 
Možda te zanima... Što se dogodi kad se psihopat zaljubi? Psiha i seks

Što uzrokuje limerenciju?

Aktivacija sustava privrženosti razvijenog u djetinjstvu jedan je od najčešćih uzroka limerencije. Tijekom limerencije, intenzivna usredotočenost na osobu od interesa u mozgu aktivira snažnu želju za stvaranjem sigurne veze s partnerom. To može rezultirati privremenim zanemarivanjem drugih odnosa te značajno utjecati na ponašanje pojedinca i donošenje odluka kada su u pitanju romantične veze.

Oslobađanje oksitocina, ili hormona ljubavi, tijekom romantičnih interakcija jača društveno povezivanje i privrženost. Oksitocin je povezan s ljudskim vezama i povjerenjem, društvenom memorijom, privrženošću kao i seksualnim ponašanjem. To može dovesti do hiperfokusiranja na novog partnera i privremenog zanemarivanja drugih odnosa. Ovaj hormonalni val također može pojačati osjećaje zaljubljenosti i fiksacije na novog partnera.

Osim što utječe na primarni romantični odnos, limerencija također može značajno utjecati na prijateljstva i druge profesionalne i osobne odgovornosti. 

Možda te zanima... Pomogla je mnogima da pronađu ljubav, a ovo je 10 savjeta koji će i vama u tome pomoći Psiha i seks

Koje su posljedice limerencije?

Limerencija često dovodi do opsesivnih misli i ponašanja usmjerenih prema osobi od interesa, što može opteretiti postojeće odnose i spriječiti stvaranje novih. Pojedinac može postati zaokupljen fantazijama o osobi, zanemarujući svoje odgovornosti i društvene veze. To može dovesti do osjećaja ljutnje i povrijeđenosti među prijateljima koji se osjećaju zapostavljeno ili isključeno.

Također, ako se partner izolira od svoje mreže podrške ili traži sve vrijeme za sebe, limerencija se može pretvoriti u potpunu patologiju. Štoviše, opsesivna ljubav također može pridonijeti razvoju suovisnosti, disfunkcionalnog obrasca odnosa u kojem se jedna osoba snažno oslanja na svog partnera za emocionalnu podršku, potvrdu i samopoštovanje. U takvim je slučajevima ključno imati prijatelje kako bi prepoznali znakove nezdrave veze i odmah potražili pomoć kako bi spriječili daljnju štetu. 

Možda te zanima... 6 vrsta veza i njihov učinak na tvoj život Psiha i seks

Kako riješiti limerenciju u vezi?

Ako mislite da imate limerenciju, ključno je usvojiti proaktivan pristup i dati prioritet vašoj novoj romantičnoj vezi, ali i postojećim prijateljstvima i obavezama. Prije svega, ključna je otvoreno komunicirati s prijateljima i romantičnim partnerima o potrebama i postavljanju granica. Evo tri koraka za uspostavljanje jasnih granica između vaše romantične veze i vaših drugih društvenih veza:

  • Provodite kvalitetno vrijeme s prijateljima i romantičnim partnerom kako biste održali zdravu ravnotežu između svojih odnosa i osigurali da nitko ne bude zanemaren. 
  • Organizirajte događaje koji uključuju i vaše prijatelje i vašeg partnera, poput večeri društvenih igara, tečajeva kuhanja ili planinarenja. Takve aktivnosti olakšavaju zbližavanje i potiču inkluziju, a istovremeno omogućuje bolje upoznavanje. 
  • Studija objavljena u Social Psychological and Personality Science sugerira da tijekom sukoba u vezi koji prijete temeljima veze, pojedinci često traže podršku od prijatelja, starih i novih, kao i članova obitelji, kako bi ojačali svoj osjećaj sigurnosti i povezanosti. Dakle, bilo da se radi o vikend izletu s prijateljima ili putovanju sa članovima obitelji u novi grad, posvećivanje vremena sebi i provođenje kvalitetnog vremena s drugim prijateljima može pomoći u ublažavanju osjećaja usamljenosti i izolacije, osobito kada se nečija primarna romantična veza konstantno mijenja.
Možda te zanima... 9 skrivenih znakova usamljenosti Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.