Psiha i seks Moje emocije 11. siječnja 2022.

3 faze kroz koje bi svaka veza trebala proći prije sudbonosnog da

Foto: shutterstock Ljubav prolazi kroz različite faze koje tvoj partner i ti morate proći prije vjenčanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki par prolazi kroz faze ljubavi koje mogu, ali i ne moraju na kraju dovesti do braka.

Ove ljubavne faze romantične veze ne uključuju samo zaljubljivanje "na prvi pogled", već i prolazak kroz različite faze ljubavi. S vremenom se ljubav koju dvoje ljudi gaji jedno prema drugom mijenja, a faze veze napreduju iz jedne u drugu. Donosimo tri faze ljubavi koje ti i tvoj partner trebate proći prije vjenčanja.

Romantična faza

U ovoj fazi oboje ste preplavljeni kortizolom, dopaminom, oksitocinom i vazopresinom. Ovi hormoni povećavaju budnost, zadovoljstvo, motivaciju, povjerenje, privrženost, seksualno uzbuđenje, privlačnost i opsesivno razmišljanje, a istovremeno smanjuju tugu, strah i dosadu. U ovoj fazi se zaljubljuješ i vjeruješ da si pronašla svoju srodnu dušu i da ništa ne može poći po zlu. Za mnoge ljude, u ovoj fazi dolazi do odluke o braku i prosidbe.

Možda te zanima... 8 znakova da si mu najvažnija osoba u životu Psiha i seks

Faza borbe za moć

U dobru i zlu, romantična faza nije namijenjena da traje. Nakon nekoliko mjeseci ili čak do dvije godine, zamjenjuje ju sljedeća faza, faza borbe za moć. U ovom trenutku kemikalije nestaju i polako ili iznenada počinješ uviđati da tvoj partner zapravo nije savršen. Možete se truditi kako bi ga natjerala da se vrati na način u kojem je bio kada ste bili u romantičnoj fazi. Jedini problem je što je to njegovo pravo ja. Upravo si izgubila svoje kemijski izazvane ružičaste naočale. Istraživanje je pokazalo da je prosječno vrijeme koje par čeka da potraži savjet nakon što započne fazu borbe za moć šest godina. To znači da će doživjeti značajan stupanj nelagode i nesreće dok pokušavaju pregovarati o prirodnim usponima i padovima dinamike njihove veze, obično bez pravih alata! Istraživanja također pokazuju da je prava prilika za traženje savjeta za uspješnu vezu, a kasnije i brak brak nakon godinu i pol veze. Kasnije, pod stresom, negativne navike i obrasci odnosa mogu se uspostaviti i puno ih je teže razriješiti.

Faza zrele ljubavi

Ako tvoj partner i ti možete dobiti predbračno savjetovanje, bilo prije ili tijekom faze borbe za moć, možete izbjeći puno boli i agonije, kao i zaobići stvaranje loših navika u vezi. Uz vodstvo obučenog terapeuta za odnose, možete naučiti učinkovit način za bolju komunikaciju, rješavanje sukoba i produbljivanje intimnosti. Drugim riječima, možete ostaviti borbu za moć iza sebe i krenuti prema trećoj fazi, zreloj ljubavi. Ono što ćeš naučiti u potrazi za dubokom i trajnom ljubavlju sa svojim partnerom je da se ne vjenčajte da biste bili sretni. Iako je lijepo biti sretan, brak ima određenu misiju. Njegova je misija pomagati jedan drugome u transformaciji. Kada doživite sukob, to je prilika za rast i širenje vlastitih vidika. Tvoj suprug tada postaje tvoj saveznik u pomaganju da dosegneš svoj najveći potencijal kao ljudsko biće. Vaš brak postaje živi laboratorij u kojem se pokreću i potencijalno zacjeljuju najdublje rane. Iscjeljenje se, međutim, može dogoditi samo ako imate prave alate. Svađanje ili zakopavanje i ignoriranje problema neće promicati ozdravljenje. Zapravo, vjerojatnije je da će to uzrokovati još dublje rane kod osobe koju najviše voliš.

Voljela sam njega više nego sebe i to je ubilo naš brak | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tvoj suprug postaje tvoj saveznik u pomaganju da dosegneš svoj najveći potencijal kao ljudsko biće.

Predbračno savjetovanje smanjuje šanse za razvod

Statistike pokazuju da se parovi koji rade predbračno savjetovanje razvode otprilike 30 % manje od onih koji to ne čine! Predbračno savjetovanje možeš shvatiti kao osiguranje za vašu vezu, a to ne znači da niste zaljubljeni. Predbračno savjetovanje nije uvijek terapija u klasičnom smislu. Neki parovi dolaze po pomoć u rješavanju određenih problema koji se pojavljuju u slučaju planiranja vjenčanja kao što su financijski pritisci, vjerske razlike i obiteljska dinamika. Ali čak i ako se baš i ne borite jedno s drugim, sada je pravo vrijeme da oboje naučite bolje komunikacijske vještine i ostale vještine za brak kako biste svom  braku pružili svaku priliku za uspjeh.

Vještine koje ti mogu pomoći za bolji brak:

  • slušanje bez osude
  • prisutnost
  • povezivanje putem dodira i kontakta očima
  • radoznalost za svijet tvog partnera
  • nula negativnosti
  • učiti i govoriti jezik ljubavi tvog partnera
  • strpljenje
  • stvaranje svetog prostora za odnos
  • svijest
  • zajedničko postavljanje ciljeva
Možda te zanima... 5 savjeta koje bih voljela da sam dobila prije braka Psiha i seks

U idealnom svijetu svi bi imali sposobnost ostati usredotočeni i prisutni pred uznemirujućim ponašanjem svog supružnika. Svatko bi mogao lako koristiti ove alate bez emocionalne reakcije. Istina je, međutim, da je teško i zahtijeva treniranje i praksu. Doktor John Gottman, vodeći istraživač bračnih odnosa, otkrio je da parovi koji ostaju u braku rade kako bi u svojim odnosima spriječili kritiku, obrambeni stav, prezir i odbijanje rasprave. Ovi obrasci mogu postati presudni za vašu vezu, osobito ako se s vremenom ponavljaju. U predbračnom savjetovanju možete početi zamjenjivati te navike dobrim, zdravim komunikacijskim obrascima uključujući gore navedene vještine ili alate. Važno je dobiti pomoć u učenju i korištenju dobrih komunikacijskih alata prije vjenčanja.

Prije braka, ti i tvoj partner trebali biste razgovarati o određenim temama poput:

  • zajedničkih ciljeva
  • životnih očekivanja
  • financija
  • seksualnosti i intimnosti
  • obitelji
  • religije i vrijednosti
  • roditeljstva
  • osobnosti
  • karijere

Parovi se danas suočavaju s više zahtjeva i imaju manje podrške nego ikada prije. Tipičan brak je složen i uključuje vođenje dvije karijere uz odgajanje djece bez puno podrške šire obitelji. Neophodnije je nego ikad sa svojim supružnikom izgraditi čvrste temelje koji će vas provesti kroz stres i naprezanja modernog života. Priprema za brak funkcionira kao imunizacija koja povećava vašu sposobnost rješavanja potencijalnih poteškoća.

Možda te zanima... Ako tvoj partner ili muž radi ovih 11 stvari, smatraj se sretnicom Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.