Psiha i seks Moje emocije 28. rujna 2021.

5 savjeta koje bih voljela da sam dobila prije braka

Foto: shutterstock Nitko nam ne daje priručnik kad se vjenčamo pa je važno da se informacije o uspjehu u braku prenose generacijski
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Životna i ljubavna trenerica Mitzi Bockmann dijeli savjete iz osobnog iskustva po pitanju braka i onoga što bi svaka zrela žena trebala naučiti od svoje majke.

"Toliko je stvari koje bih voljela da mi je majka rekla prije nego što sam se udala i zakoračila u bračni život. Uostalom, prošla je kroz to i proživjela užasno vrijeme - udala se s 25 godina, rodila mene, a zatim i brata i sestru, a razvela se sa 39 godina. Bila sam najstarija i gledala sam kako se brak mojih roditelja raspada, ali nikada nisam shvatila zašto je završio razvodom. Evo me sada - razvedena sam i razmišljam o drugom braku, ali za razliku od prvog puta, nisam nova u tome. Imam iskustvo i mudrost iz prethodnog braka i znam što moram učiniti drugačije kako bi ovaj uspio. Nitko nam ne daje priručnik kad se vjenčamo pa je važno da se te informacije prenose generacijski. Evo pet stvari koje bih voljela da mi je majka rekla o braku, a koje sam danas spoznala", piše Mitzi za YourTango.

Neka se radi o ljubavi, a ne o vremenu

"Udala sam se sa 28 godina. Bivši i ja bili smo zajedno pet godina i bili smo sretni. Dobro smo se poznavali, dijelili iste hobije i tek smo se preselili iz San Francisca u Maine. Svi su se naši prijatelji vjenčali i dobili bebe pa smo odlučili da je vrijeme da učinimo isto. On me zaprosio, a ja sam prihvatila. Naivno sam vjerovala da se možemo voljeti zauvijek čak i ako nisam ludo zaljubljena u njega. Imali smo zabavno vjenčanje i odličan medeni mjesec. Bilo je sve ljupko. Poslije 18 godina naš je brak bio u raspadanju. Još smo bili prijatelji, izvrsni roditelji i dobri poslovni partneri, ali naš je brak bio gotov.

Razgovarala sam sa svojim terapeutom o tome i on je rekao da je ljudima koji nisu ludo zaljubljeni kad se vjenčaju spašavanje braka jako teško. Vjerujem da uspješan brak ima više od ljubavi. Ljubav je njegov važan dio, ali i poštovanje, povjerenje i ljubaznost. Kako bi brak ostao zdrav kako godine prolaze, važno je održavati ljubav usred ludila svijeta oko nas. Stoga, prije nego što kažete sudbonosno da, pobrinite se da se ne radi o vremenu i o tome što ste se oduvijek željeli vjenčati do 30, a imati djecu do 32. Umjesto toga, učinite to jer osoba za koju ćete se udati čini vaš svijet.

2. Nemoj biti pasivno-agresivna

Zaista bih voljela da mi je mama rekla koliko je u braku važno izbjegavati pasivnu agresiju. Važnost direktnog izražavanja o tome što mislimo i što osjećamo i što nam treba ne može se precijeniti. Umjesto da svom bivšem kažem što mi je potrebno i u čemu je problem, ja bih ga omalovažavala. Zbog toga se partner neće osjećati dobro. Sada znam da je jedan od razloga zašto sam to učinila bio to što zaista nisam znala što mi treba. Ali i zato što nisam imala komunikacijske vještine koje bi mi omogućile da mu se otvorim. Kao rezultat toga, pasivna agresija bila je moj način komunikacije broj jedan i nije me dovela do ničega. S godinama je ovo pasivno-agresivno ponašanje izazvalo veliki rascjep u našoj vezi. Znam da je život sa mnom bio pakao.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock 5 savjeta o braku

3. Neka suprug bude prioritet

Za vas koji ste već majke, sigurna sam da kad ovo kažem, reći ćete "nema šanse", i to mogu cijeniti - moja djeca su uvijek na prvom mjestu. Ne kažem da partneru morate dati prednost u odnosu na djecu, već da bi partner trebao doći sljedeći - ne posao ili mama ili prijatelji. Moj tata je uvijek govorio da je šesti u našem domaćinstvu i da je iza djece pa čak i psa. Nije bilo tako kad se oženio pa ga je samo rastužilo i osjećao se usamljenim. To je jedan od razloga zašto s drugom ženom nije imao djece - jer je želio biti prioritet. Zašto je važno muškarca postaviti kao prioritet? Zato što to održava odnos jakim. Zato što znaju da im čuvate leđa i da ćete odvojiti vrijeme za njih te da im vjerujete i poštujete ih. Mnogo je lakše održati brak zdravim nego ga pokušati popraviti kad se nađete pred razvodom.

6 stvari koje nikada ne bi trebala reći svom mužu ako želiš ostati u braku Možda te zanima... 6 stvari koje nikada ne bi trebala reći svom mužu ili partneru Psiha i seks

4. Povijest se ponavlja

Mojoj je klijentici obitelj razorena zbog nevjere njezina oca. Dok je odrastala i prolazila terapiju, shvatila je koliko je nevjera imala dubok utjecaj na njezino emocionalno zdravlje i obećala je sebi da to nikada neće učiniti u braku. Nakon 10 godina braka, osjećala se sama, zanemarena i nije imala prioritet u braku. Naišao je muškarac zbog kojeg se osjećala živom pa se prepustila aferi. Afera ju je umalo ubila.Osjećala se tako sretno u trenucima dok je bila s njim, ali ju je poslije sustigla krivnja. Brinula se da će to što radi uništiti njezinu obitelj - a i obitelj njezinog partnera. Osjećala se kao da se iznevjerila čineći jednu stvar za koju se zaklela da nikada neće učiniti.

Kad smo djeca, naši su roditelji naš život. Htjeli mi to ili ne, promatramo ih i upijamo njihova ponašanja, dobra i loša, i nastojimo ih oponašati - nemamo kognitivnu svijest da bismo znali bolje. Dok smo odrasli, te su se osobine već dobro utvrdile i teško ih je otpustiti. Zaista bih voljela da je jedna od stvari koje mi je mama rekla o braku da se povijest ponavlja. Doživjela je iste probleme koje su imali i njezini roditelji, a da je to prepoznala i podijelila sa mnom, možda bih mogla učiniti drugačije.

Možda te zanima... Šest žena otvoreno govori o samačkom životu u četrdesetima Psiha i seks

5. Brak je kompliciran

Svi želimo zauvijek živjeti sretno sa svojim supružnikom, u našoj savršenoj kući sa svojom savršenom obitelji. Da će se svi naši snovi ostvariti. Nažalost, to je doista samo bajka. Brak je dug, težak i vrlo kompliciran.

Koje stvari zakompliciraju brak? Djeca, posao, novac i financije, budući ciljevi i težnje, komunikacija, seks, emocionalna prtljaga, mentalno zdravlje i mnogih drugih stvari. 

Gledajući unatrag, stvari koje bih voljela da mi je majka rekla o braku bile su stvari za koje nije ni bila svjesna da mi ih mora reći. Nekada jednostavno nismo razgovarali o tim stvarima. Sada je drugi svijet. Uvijek govorim svojoj djeci da će naučiti na primjeru koji sam im ja dala, i stvarima o kojima smo razgovarali te da će njihovi brakovi uspjeti za razliku od mog. I vama može biti isto. Čak i ako vaša majka nije imala vještine reći vam ono što ste trebali čuti prije braka, sada ih znate i možete ih primijeniti i promijeniti obiteljske obrasce kako bi bili bliže obiteljskoj bajci.

Možda te zanima... Will Smith o nemonogamnom braku s Jadom: Ne želimo se osjećati kao u zatvoru Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.