Psiha i seks 14. travnja 2016.

Kako nas društvene mreže mijenjaju?

Telemanija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za sve promjene koje se događaju od 2008. godine krive su dvije stvari: pametni telefoni i društvene mreže. Život se odvija u dvije paralelne linije – u liniji stvarnosti, koja je postala čak od sekundarne važnosti i u liniji virtualnog svijeta, što čini se, predstavlja ono što "zaista postoji". Javno mnijenje koje kreiramo sami o sebi, postovi i lajkovi, imidž koji stvaramo postaju svojevrsna opsesija

Nova hijerarhija potreba, prva Wi - Fi

Tviteraši se nadmudruju vickastim statusima i prate koliko tko ima lajkova i retvitova. Poslije svakog uspješnog tvita eto novih sljedbenika. Pardon, to se u tom svijetu kaže "followera". Nove riječi za novo doba. Ako promotrimo ljude oko sebe, primijetit ćemo da gotovo svi gledaju u svoje mobitele. Pojavila se karikatura nove Maslowljeve hijerarhije potreba, gdje je najdonja osnova Wi-Fi. Treba nam više i od hrane, i pića, i odjeće. Kao da ćemo poludjeti ako smo sat vremena bez informacija o tome što se događa na mreži, na koju smo doslovno "navučeni".

Nekontrolirana glad za informacijama vodi u neurotičnost

U jednom istraživanju znanstvenici su usporedili današnje ljude s miševima. Naime, miševi su podvrgnuti eksperimentu u kojem je jedna grupa dobivala hranu jednom dnevno. Ona predstavlja "starinske ljude", koji su kupovali novine ujutro i dobivali sve potrebne informacije odjednom. Dakle, ta skupina miševa znala je da u određeno vrijeme treba provjeravati tanjurić i ne više toga dana. Bili su spokojni. Druga skupina miševa dobivala je mrvice hrane u potpuno proizvoljnim intervalima i to 50 puta dnevno. Problem je nastao kada su miševi iz ove druge skupine, budući da nisu znali kada će se nešto važno pojaviti u posudici, počeli mahnito provjeravati tanjuriće svake minute.

Upravo takva je i nova civilizacija, neurotična i nestrpljiva da vidi što se događa – jer svake sekunde netko može nešto tvitati, postati pjesmu ili fotku na Facebooku. To su mikrouzbuđenja koja utomljuju glad površnih ljudi. Umjesto stvarnih posjeta, dobili smo mikroposjete ("microvisits") – odemo na nečiji profil, lajkamo štogod, upustimo se u razmjenu komentara i to je to. Tu su i mikroveze. Veze za jednu noć postale su česte. Nekoć su podrazumijevale seksualnu završnicu, a sad se "vezom za jednu noć" smatraju i spontani susreti s ljubljenjem ili maženjem koji završe izjavom: "Idem natrag u kafić". I nikome ništa.

Tehnologija može biti dobar sluga ili zao gospodar

Dobre strane: SMS, Viber, WhatsApp, mikroposjeta, mikroveza je mogućnost brzog odustajanja, asinkrona komunikacija bez nužnih šetnji ili telefonskih razgovora. Nasumični partneri i višestruki flertovi odlično odgovaraju introvertnim osobama, sramežljivima i onima s manjkom samopouzdanja. O tome što će se događati u budućnosti postoje dvije opcije ili će ovo stanje eskalirati u nešto još gore, pa ćemo se pretvoriti u "sedmi razred" i ponašati se kao pubertetlije na globalnoj razini još površnije ili će nam sve to dosaditi te ćemo se vratiti na hodanje.

Savjet: ma koliko bi lijepo bilo imati pet varijanti, nema ništa ljepše nego provesti jednu do kraja, pa drugu, sve dok ne uspijete. Nema ništa ljepše od normalne veze. Nisu ljudska bića programirana tako da u seksualnoj zrelosti imaju partnere "tko-zna-kad", potreban im je netko za stalno. Sve suprotno izaziva nervozu i agresiju i zato je tako puno osoba koje pribjegavaju agresiji i opijatima. Kako ti se to ne bi dogodilo, iskoristi tehnologiju kao "dobrog slugu", jer zna biti i "zao gospodar".

Pročitaj koja su pravila internetskih ljubavnih veza.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.